ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Πώς αλλάζουν την καθημερινότητά μας τα νέα μέτρα - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Πού μπορούμε να πάμε και πού όχι - Το χρονικό της αυστηροποίησης των μέτρων

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Αρκετές και σημαντικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στην ζωή και την καθημερινότητα μας μετά τις αποφάσεις για λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων με σκοπό το «φρένο» στη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Η σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα σε όλους τους δείκτες της πανδημίας αφού σε ανοδική πορεία βρίσκεται τόσο αριθμός ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και βαθμού θετικότητας και εισροής νοσηλευόμενων.

Οι νοσηλείες μάλιστα αποτελούν τον λεγόμενο «σκληρό» δείκτη της πανδημίας και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων αφού ο υπέρτατος στόχος είναι η διαφύλαξη του συστήματος υγείας. Ως εκ τούτου τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι αλλάζει και από πότε με γνώμονα τη χρονική περίοδο που μπαίνουν σε εφαρμογή οι διάφορες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από 29 Νοεμβρίου - Μάσκες και τεστ σε Δημοτικά, Safepass για ανήλικους και rapid σε εμβολιασμένους και μη

Οι περισσότερες αποφάσεις έχουν χρονικό ορίζοντα την Δευτέρα (29η Νοεμβρίου) και αφορούν κατά συντριπτική πλειοψηφία μαθητές Δημοτικών και κατ’επέκταση τους γονείς. Αρχής γενομένης λοιπόν από την Δευτέρα όλα τα παιδιά που υπάγονται στην Δημοτική εκπαίδευση (6 ετών και άνω) θα πρέπει να μεταβαίνουν στις σχολικές μονάδες φορώντας προστατευτική μάσκα. Παρέα με τη μάσκα οφείλουν να προσκομίζουν και αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ή PCR, κάτι που μάλιστα θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Όπως γίνεται γνωστό από τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Υγείας από τη χρήση μάσκας (καθ’όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας και σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους) εξαιρούνται (με τη γραπτή βεβαίωση ιατρού) παιδάκια με αναπηρίες, ή υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως να επιβαρύνονται από την χρήση της. Πέραν όμως του αρνητικού τεστ για κατοχή Safepass τα παιδιά 6-11 ετών θα υποβάλλονται εβδομαδιαία σε τεστ από κινητές μονάδες δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας τουλάχιστον μέχρι τη διακοπή της τρέχουσας ημερολογιακής χρονιάς. Αναβολή για… του χρόνου -και βλέπουμε- παίρνουν και οποιεσδήποτε χριστουγεννιάτικες σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις, ενώ για γιορτές και εκδηλώσεις που διοργανώνονται από άλλους φορείς θα πρέπει εξασφαλίζεται ειδική άδεια από το αρμόδιο Υπουργείο. Εάν πρόκειται για άτομο 14 ετών και άνω, στις 29/11 αρχίζει ο έλεγχος των Safepass με τη μέθοδο CovScan. Πέραν όμως των όσων αφορούν τα μικρά παιδιά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως διεξάγει ελέγχους rapid test με κινητές μονάδες και σε οποιαδήποτε περιοχή παρουσιάζει επιδημιολογική επιβάρυνση ή στην οποία εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων συμπεριλαμβάνοντας εμβολιασμένους και μη.

Από 1η Δεκεμβρίου - Rapid ανά 2 μέρες ή PCR ανά 3 για σκοπούς… Safepass

Με εναρκτήρια ημερομηνία την 1η Δεκεμβρίου όλα τα άτομα 18 ετών και άνω που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test ή PCR για σκοπούς Safepass. Μάλιστα η διάρκεια ισχύς του PCR παραμένει στις 72 ώρες ενώ η αντίστοιχη που αφορά τα τεστ ταχείας ανίχνευσης θα ισχύει μόλις για 48 ώρες.

Από 13 Δεκεμβρίου - Στο «χορό» και τα self-test

Η «μόδα» του self-test (ταχύτερη διαδικασία αφού ουσιαστικά μπορείτε να αυτοεξεταστείτε αλλά μικρότερη ακρίβεια στο αποτέλεσμα και με το αποτέλεσμα του να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εγκεκριμένο, όποιο και να είναι αυτό) κάνει την εμφάνιση της στις 13 Δεκεμβρίου. Θα δίνεται λοιπόν η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για να διενεργήσουν το τεστ τους με τους εμβολιασμένους να μπορούν να το παραλάβουν επιχορηγημένα από το Υπ. Υγείας (θα πρέπει να συνταγογραφείται από τον Προσωπικό Ιατρό) ενώ οι ανεμβολίαστοι θα επωμίζονται το κόστος του. Προσφέρεται περισσότερο σαν «κατευθυντήρια γραμμή» και «εύκολη λύση» αφού το αποτέλεσμα του ακόμα και αρνητικό δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένδειξη για κατοχή Safepass, ενώ στην περίπτωση που η ένδειξη είναι θετική θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με εξέταση PCR.

Από 15 Δεκεμβρίου - Είσαι ανεμβολίαστος; Ούτε για καφέ - Τι ισχύει εάν έλαβες μόνο μία δόση

Οι πόρτες κλείνουν για τους ανεμβολίαστους στις 15 Δεκεμβρίου. Καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια, δισκοθήκες, καφενέδες ταβέρνες και οποιοδήποτε υποστατικό θα δέχονται πλέον μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το ίδιο όμως ισχύει και για διάφορους άλλους χώρους όπως τα γήπεδα (ανοιχτά και κλειστά), κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες θεαμάτων. Δηλαδή σχεδόν τα πάντα. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να έχεις προλάβει να εμβολιαστείς μόνο με την πρώτη δόση. Σε αυτή την… «ντεμί» περίπτωση που δεν θα θεωρείσαι ανεμβολίαστος αλλά δε θα έχεις ούτε ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σου σχήμα θα δικαιούσαι να εισέλθεις στους πάραπανω χώρους με την επίδειξη αρνητικού rapid test εώς ότου ολοκληρώσεις τον εμβολιασμό. Για τις τρεις πρώτες εβδομάδες -το διάστημα που μεσολαβεί δηλαδή μεταξύ των δύο δόσεων- θα δικαιούσαι δωρεάν τεστ ενώ μετά την πάροδο αυτών και σε περίπτωση που δεν ολοκληρώσεις τη δεύτερη δόση θα επωμίζεσαι το κόστος του. 

Από 18 Δεκεμβρίου - Δεν έβαλες 3η δόση σε 7 μήνες; Χάνεις το Safepass

Εάν με την πάροδο 7 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού αποφασίσεις για οποιοδήποτε λόγο να μην προχωρήσεις στην ενισχυτική (ή αναμνηστική καλ΄΄ύτερα) δόση, τότε αυτόματα το Safepass σου ακυρώνεται και επί της ουσίας για την πολιτεία και την κοινωνία θα θεωρείσαι ανεμβολίαστος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X