newsroom must
Κατά την λήψη των νέων μέτρων που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και τα οποία έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για εμβολιασμό, είδαμε το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας να μειώνεται και πιο συγκεκριμένα να φτάνει τα έξι έτη. Η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται να προβλημάτισε έντονα τους γονείς, οι οποίοι δεν ξέρουν πώς αυτό θα λειτουργήσει και με ποιο τρόπο θα πείσουν τα παιδιά τους -σε τόσο μικρή ηλικία- να φοράνε την μάσκα τους σε όλους τους χώρους.
Στη σκιά, λοιπόν, των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από υποχρεωτική χρήση μάσκας από γονείς μαθητών θα πρέπει καταρχάς να πούμε πως ενώ οι ανησυχίες τους είναι εύλογες, τα μέτρα λήφθηκαν προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά και παρά το ότι είναι δύσκολο να πειστούν, δεν είναι ακατόρθωτο αφού εδώ και καιρό βλέπουν τους ενήλικες να φοράνε διαρκώς προστατευτική μάσκα, οπότε το να "αντιγράψουν" την τακτική δεν είναι ακατόρθωτο. Ας δούμε μερικές από τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας στις ερωτήσεις που σίγουρα θα μάς κάνουν και μερικούς τρόπους που θα μάς βοηθήσουν να τα να φοράνε μάσκα.
Όταν το παιδί ρωτήσει γιατί πρέπει να φοράει μάσκα: Ένα παιδάκι στο οποίο θα ανακοινωθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα ρωτήσει σίγουρα γιατί πρέπει να το κάνει. Αρχικά πείτε του να απαντήσει το ίδιο την ερώτησή του και έπειτα εξήγησέ του με απλά λόγια πως ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια της αναπνοής, όταν κανείς φτερνίζεται, βήχει, ή απλώς μιλάει, φωνάζει ή τραγουδάει και για να σταματήσουν οι άνθρωποι να τον μεταδίδουν, θα πρέπει να φοράνε μάσκα. Προσθέστε επίσης πως λόγω της νεαρής ηλικίας τους, ίσως τα άλλα παιδάκια να είναι κρούσματα και να μην έχουν συμπτώματα, οπότε η μάσκα θα τους προστατεύσει σε κάθε ενδεχόμενο.
Αν το παιδί σας επιμένει πως δεν θέλει να φοράει την μάσκα: Συζητήστε μαζί του τον λόγο που το ωθεί να μην θέλει να φοράει μάσκα. Ακούστε το, αλλά μην πανικοβληθείτε. Εξηγήστε του ξανά τον λόγο που πρέπει να φοράει μάσκα και θυμήστε στον εαυτό σας πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας πρέπει να προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα. Αντιληφθείτε πως αυτό έγινε και στο παρελθόν όταν αποχωρήστηκε το μητρικό γάλα και έβγαλε την πάνα. Οπότε, αυτό που έχετε να κάνετε τώρα, είναι να το πείσετε. Δείτε στην συνέχεια πώς.
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
1.Ας γίνουμε εμείς τα υγιή πρότυπα για τα παιδιά μας: Έφτασε η στιγμή να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε για τις μάσκες, αφού η στάση που κρατάμε εμείς σχετίζεται άμεσα με την αντίδραση των παιδιών μας.
2.Αγοράστε μαζί νέες μάσκες: Μπορεί οι κλασικές μάσκες να είναι πιο οικονομικές, αλλά αν θέλετε να πείσετε το παιδί σας να τις φοράει καλό είναι να δώσετε κάτι παραπάνω... και να το αφήσετε να επιλέξει εκείνες που του αρέσουν. Εννοείται τα σχέδια και τα cartoons είναι must.
3.Do it together: Φορέστε μαζί του τη μάσκα και διαπιστώστε πόση ώρα μπορεί να την ανεχτεί. Σημειώστε το χρόνο. Την επόμενη φορά που θα φορέσετε μάσκα βγάλτε την πριν αρχίσει το παιδί να δυσανασχετεί και επιβραβεύστε το για την προσπάθειά του. Σταδιακά και αργά αυξήστε το χρόνο
4.Απόλαυση και προστασία: Μην περιμένετε να φοράει το παιδί την μάσκα από την μια μέρα στην άλλη. Εκπαιδεύστε το στο σπίτι μέχρι να αντιληφθεί την γενικότερη ιδέα. Για παράδειγμα, μπορείτε να το προτρέψετε να φοράει την μάσκα ενόσω κάνει μια από τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Η εν λόγω πρακτική θα βοηθήσει να την συνιθίσει πιο γρήγορα.
5.Βοηθήστε το παιδί να αποδεχτεί τη μάσκα μέσα από το παιχνίδι: Είναι αποδεδειγμένο ότι το παιχνίδι είναι η πιο φυσική μέθοδος μάθησης για τα παιδιά, οπότε εκμεταλλευτείτε το. Παίξτε για παράδειγμα «σπασμένο τηλέφωνο» φορώντας μάσκα, μαντέψτε αν ο άλλος έχει το στόμα του ανοιχτό ή κλειστό κάτω από τη μάσκα, κλπ. Την ίδια στιγμή, μπορείτε να το χρήσετε «Αρχηγό μάσκας» και να έχει καθήκον του να θυμίζει όλα τα μέλη της οικογένεια να παίρνουν την μάσκα τους όταν βγαίνουν έξω. Αυτό, θα το κάνει να νιώσει υπεύθυνο και υποχρεωμένο να τηρεί τους κανόνες... για να κρατήσει την θέση του.