newsroom must
Για να προφυλάξουμε τον οργανισμό μας από την θερμοπληξία συστήνεται η λήψη αρκετών υγρών κυρίως νερού και ελαφριών γευμάτων, ντύσιμο με ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα, η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, τα συχνά δροσερά ντους και η αποφυγή πολύωρης σωματικής άσκησης. Πιο κάτω σας δίνουμε 6 συμβουλές όσον αφορά στη διατροφή σας που θα σας προστατεύσουν από τη θερμοπληξία.
1. Οι νεότερες συστάσεις για σωστή ενυδάτωση από διεθνείς οργανισμούς, συστήνουν 9 μερίδες υγρών την ημέρα για τις γυναίκες και για 13 για τους άνδρες (η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml).
2. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά. Αν και νιώθουμε ότι μας δροσίζουν, ουσιαστικά αφυδατώνουν το σώμα λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλούν.
3. Τα αναψυκτικά είναι ουσιαστικά υπερτονικά διαλύματα, που αν και έχουμε την εντύπωση ότι ξεδιψούν, ουσιαστικά προκαλούν αφυδάτωση. Επιπλέον, είναι πλούσια σε ζάχαρη, περιέχουν πολλές θερμίδες και έχουν μηδενική θρεπτική αξία σε μέταλλα και βιταμίνες.
4. Το διαιτολόγιο σας πρέπει να περιλαμβάνει τα φρούτα, τα λαχανικά και τους φυσικούς χυμούς τους. Η περιεκτικότητά τους σε νερό κυμαίνεται από 70-85% και επίσης περιέχουνβιταμίνες και κάλιο ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνεται από το σώμα μας.
5. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα με πικάντικες σάλτσες, τα λιπαρά φαγητά τύπου fast-food, αφού αυξάνουν τις απαιτήσεις σε υγρά.
6. Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, στους οποίους το αίσθημα της δίψας είναι μειωμένο.
Γεωγραφικά η κάθε περιοχή αναπτύσσει διατροφικές συνήθειες με βάση το κλίμα, την παραγωγή, τη θέση της, έτσι και στην δική μας χώρα η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται από τις καλύτερες για την αντιμετώπιση του καύσωνα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής;
Είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, υψηλή σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, επομένως έχει καρδιοπροστατευτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση οσπρίων, δημητριακών, φρούτων και λαχανικών, μέτρια με υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση κρασιού, γαλακτοκομικών, κυρίως τυριού και γιαουρτιού και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Το κρασί καταναλώνεται σε μέτρια ποσότητα και σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
Η μεσογειακή διατροφή είναι εύπεπτη, παρέχει τις κατάλληλες ποσότητες σε ηλεκτρολύτες, έχει μικρή θερμογένεση και βοηθά στη διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος.
Στο μενού σας καλό θα ήταν να συμπεριλάβετε γάλα χαμηλό σε λιπαρά με δημητριακά, φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, χυμό, φρυγανιές με μαρμελάδα, τοστ με τυρί χαμηλών λιπαρών και γαλοπούλα. Επίσης, ζελέ χωρίς ζάχαρη, μπάρα δημητριακών, Όσπρια, ψάρι ψητό με λαχανικά, φιλέτο κοτόπουλου με καστανό ρύζι, πατατοσαλάτα, Τονοσαλάτα, μπιφτέκια με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και σαλάτα, μπριζόλα στο φούρνο με λαχανικά, καρπούζι με τυρί χαμηλών λιπαρών.
Συστήνεται αποφυγή των πιο κάτω:
1. Μπαχαρικά και λαδερά μαγειρευτά φαγητά
2. Κόκκινα κρέατα και αλλαντικά
3. Σιροπιαστά γλυκά και γλυκά με κρέμες και σαντυγί
4. Τηγανιτά ψάρια και κρέατα
5. Λιπαρές σάλτσες, μπεσαμέλ, σάλτσες τυριού