Αν προτιμάτε να πίνετε τον καφέ σας σκέτο και σας αρέσει η μαύρη, πικρή σοκολάτα, τότε ίσως συγκαταλέγεστε σε γενετικά τυχερά άτομα που έχουν ένα στοιχείο που μπορεί να εξασφαλίσει μια πιο υγιεινή ζωή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN που αναδημοσιεύει η LiFO, όσοι καταναλώνουν σκέτο καφέ με μέτρο (μεταξύ 3 και 5 φλιτζανιών την ημέρα) έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένειες όπως το Πάρκινσον, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και αρκετοί τύποι καρκίνου.
Αυτά τα οφέλη φαίνεται μάλιστα να είναι πιο αισθητά εάν ο καφές σας δεν περιέχει γάλα, σάκχαρα και άλλα τέτοια συστατικά.
Παράλληλα, σε επιστημονική μελέτη έχει διαπιστωθεί ότι όσοι μεταβολίζουν ταχύτερα την καφεΐνη προτιμούν τον καφέ σκέτο και πικρό. Επίσης, η ίδια γενετική παραλλαγή εντοπίζεται και σε άτομα που προτιμούν το τσάι σκέτο και τη σοκολάτα πικρή. Οι προτιμήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες, σύμφωνα με την έρευνα.
Όσοι έχουν αυτό το γονίδιο προτιμούν τον σκέτο καφέ ή τσάι, διότι συνδέουν την πικρή γεύση με την επαγρύπνηση που προσφέρει η καφεΐνη.
«Βρήκαμε ότι όσοι πίνουν καφέ με τη γενετική παραλλαγή που αντανακλά τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης προτιμούν τον πικρό, μαύρο καφέ», είπε η καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, Μέριλιν Κορνέλις.