newsroom must
Τα «βαρετά» ρούχα μετακομίζουν στο πιο ψηλό ράφι και στο οπτικό μας πεδίο «εισβάλλουν» τα πιο αέρινα και ανοιξιάτικα σύνολα και ήρθε η στιγμή να προετοιμάσουμε το σώμα μας πριν την πρώτη βουτιά στην παραλία εξαφανίζοντας τα περιττά κιλά, τους πόντους και τις τοξίνες.
Πως θα το καταφέρουμε αυτό; Με τη βοήθεια της κλινικής διατροφολόγου -διαιτολόγου, με ειδίκευση στην νοσογόνο παχυσαρκία Έλενας Τρουλλίδου η οποία μας αποκαλύπτει πέντε απλά tips που θα μας φέρουν πιο κοντά στον στόχο μας. Πάρτε χαρτί και μολύβι, επειδή το καλοκαίρι είναι εδώ.
1. Αντιοξειδωτικά στη διατροφή σου
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά βρίσκονται κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά. Πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως βιταµίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχηµικές είναι must να ενταχθούν στο καθημερινό σου διαιτολόγιο αφού θα σε βοηθήσουν να αποβάλεις τις τοξίνες από τον οργανισμό σου και αυτός με την σειρά του θα σε απαλλάξει από το φούσκωμα!
Αναγνώρισε τα από το χρώμα τους:
- Βαθύ κόκκινο χρώµα (λυκοπένιο, πολυφαινόλες): Κεράσια, κόκκινα µήλα, φράουλες, καρπούζι και ρόδι.
- Κίτρινο/Πορτοκαλί χρώµα (καροτενοειδή): βερίκοκα, πορτοκάλια, µάνγκο, ανανάς.
- Πράσινο χρώµα (πολυφαινόλες, χλωροφύλλες): ακτινίδια, αβοκάντο, πράσινα µήλα και πράσινα σταφύλια.
- Mπλέ/Μωβ χρώµα (ανθοκυάνες): µπλε και µαύρα µούρα, µωβ σταφύλια και δαµάσκηνα.
2. Food diary
Είναι μια μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο τρώτε κάθε μέρα και να εντοπίσετε τις ώρες της ημέρας που έχετε την τάση να το ρίχνετε στο τσιμπολόγημα. Αυτή η ανάλυση θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πλάνο, ώστε να ρυθμίσετε ή να σταματήσετε τα διατροφικά ατοπήματα. Στο ημερολόγιο καταγραφής πρέπει να είστε ειλικρινείς και να μην κρύβετε αυτά που τρώτε. Έτσι θα μπορέσετε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, αλλά και τον ειδικό που σας παρακολουθεί. Τα συναισθήματα επηρεάζουν τον τρόπο διατροφής και κατά συνέπεια την πορεία βάρους. Παράλληλα καταγράφοντας τα συναισθήματά σας μπορείτε να εντοπίσετε την αιτία που σας οδήγησε σε μια διατροφική συμπεριφορά (π.χ αν φάγατε πολλά γλυκά όταν νιώσατε θυμό, θλίψη, απογοήτευση. Έτσι σε μια τέτοια περίπτωση θα μάθετε να διαχωρίζετε αν αυτό που σας οδήγησε στο ψυγείο είναι η πείνα ή η συναισθηματική φόρτιση.
3. Ασχοληθείτε με κάτι για να ξεχάσετε την πείνα σας
Κρατώντας τον εαυτό σας απασχολημένο θα μπορούσατε να ξεχάσετε την πείνα σας. Αντί λοιπόν να πέσετε με τα μούτρα στο τσιμπολόγημα από την ανία, μπορείτε να κάνετε δουλειές στο σπίτι, να ασκηθείτε, να πάτε μία βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.
4. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα
Αν ακολουθήσετε αυτή την μέθοδο θα αποφύγετε τα διάφορα σνακ. Με το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα δεν μπαίνετε στον πειρασμό να τσιμπολογήσετε για 3 βασικούς λόγους:
- τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν ευχάριστη γεύση μετά το βούρτσισμα,
- θα σκέφτεστε ότι αν καταναλώσετε κάτι θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία,
- δεν θα θέλετε να χαλάσετε την αίσθηση φρεσκάδας που έχετε.
5. Μην τρώτε ενώ βλέπετε τηλεόραση
Πολλές φορές για την τάση που έχουμε να τσιμπολογάμε ευθύνεται η τηλεόραση και οι διαφημίσεις. Βλέποντας ένα γλυκό ή ένα σνακ σε μια διαφήμιση είναι πολύ πιθανό είναι να μην μπορέσετε να αντισταθείτε και να τρέξετε στην κουζίνα για να φάτε κάτι αντίστοιχο. Μάλιστα η τηλεόραση έχει συνδεθεί άμεσα την παχυσαρκία. Γι’ αυτό πάρτε μαζί σας ένα μεγάλο ποτήρι νερό και για τσιμπολόγημα στικς καρότου με λεμόνι και υποκατάστατο αλατιού και ένα «ντιπ» με γιαούρτι 0-2% και μουστάρδα.