ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Κάστανα: 7 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

newsroom must

Τα κάστανα είναι ένας μοναδικός, αμυλούχος καρπός με εξαιρετική γεύση, υψηλής θρεπτικής και ενεργειακής αξίας, τον οποίο μπορούμε να γευτούμε και να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας και σε μικρές ποσότητες μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

1. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά ως μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, διατηρώντας έτσι χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

2. Έχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες (περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα –αμινοξέα που δεν «παράγει» από μόνος του ο οργανισμός μας).

3. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (συγκεκριμένα θειαμινη(Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), πυριδοξίνη (Β6)), ενώ προσφέρουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο και μαγνήσιο. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την ενέργεια και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

4. Ξεχωρίζουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C αλλά και άλλων αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως Α και Ε, όπου σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (American Heart Association) η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

5.  Σε αντίθεση με άλλους καρπούς τα κάστανα περιέχουν λιγότερο λίπος, το οποίο προέρχεται κυρίως από τα μονοακόρεστα λιπαρά. Μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή βοηθούν στη μείωση της ολικής όσο και της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη) ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

6. Εχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και υψηλή σε κάλιο.

7. Όσον αφορά στην θερμιδική τους αξία τα ψημένα κάστανα αποδίδουν κατά μέσο όρο 370 θερμίδες ανά 100γρ. Συνεπώς, αν στόχος είναι η απώλεια βάρους, καλό θα ήταν να καταναλώνονται με μέτρο.
 

Πώς να τα καταναλώσετε!
Τα κάστανα μπορούν να καταναλωθούν είτε ψητά είτε βραστά και να προστεθούν σε διάφορα γεύματα για να δώσουν πλούσια γεύση π.χ. σε σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο ριζότο, με κοτόπουλο ή ακόμα αν είναι αλεσμένα προσθέστε τα ως μέρος της γέμισης σε πιπεριές, ζυμαρικά, ομελέτες, σούπες. Βάλτε τα στο χειμωνιάτικο διατροφικό σας πρόγραμμα και απολαύστε τα!

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X