newsroom must
Νοστιμίζει τα φαγητά και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Oι αρχαίοι πολιτισμοί το χρησιμοποιούσαν ως αντισηπτικό και ως συντηρητικό για τα τρόφιμα. Σήμερα, το αλάτι είναι πολύ σημαντικό για τη διατροφή και τη μαγειρική μας, αφού κάνει τα φαγητά νοστιμότερα και… εθιστικά, μιας και έρευνες απέδιεξαν ότι πιο εύκολα κόβει κανείς τη ζάχαρη παρά το αλάτι. Για την υγεία μας, όμως, είναι πολύτιμο ή επικίνδυνο;
Πρώτα απ’ όλα, μάθετε πως δεν χρειάζεται να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό για να θεωρείται ότι καταναλώνετε αρκετό - το 75% του αλατιού που τρώμε βρίσκεται ήδη σε καθημερινές τροφές, όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού και τα έτοιμα γεύματα.
Ωστόσο, μια διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μειώνοντας το αλάτι μειώνετε και η αρτηριακή πίεση, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή ανάπτυξη καρδιακής νόσου μειώνεται.
Πόσο πρέπει να καταναλώνουμε;
Οι ενήλικες πρέπει να κατανάλωνουν λιγότερο από 6 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, δηλαδή περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού και τα παιδιά ακόμη λιγότερο. Το αλάτι ονομάζεται επίσης χλωριούχο νάτριο. Μερικές φορές, οι ετικέτες των τροφίμων δείχνουν το ποσό του αλατιού που αντιστοιχεί σε νάτριο, αλλά υπάρχει ένας απλός τρόπος για να μάθετε πόσο αλάτι αντιστοιχεί σε νάτριο: Αλάτι = νάτριο x 2,5.
Οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 2,4 γρ. νατρίου ανά ημέρα, καθώς αυτό είναι ίσο με 6 γρ. αλατιού. Χρησιμοποιήστε ετικέτες διατροφής για να ελέγξετε τα επίπεδα αλατιού στα τρόφιμα που αγοράζετε. Τα περισσότερα προσυσκευασμένα τρόφιμα έχουν μια διατροφική ετικέτα στο πίσω ή στο πλάι της συσκευασίας.
Τι πρέπει να γνωρίζετε:
• Υψηλό είναι περισσότερο από 1.5 γρ. αλάτι (0.6 γρ νάτριο) ανά 100γρ.
• Χαμηλό είναι 0.3 γρ αλάτι (0.1 γρ νάτριο) ή λιγότερο ανά 100 γρ.
Ορισμένα τρόφιμα έχουν σχεδόν πάντα υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λόγω του τρόπου που παρασκευάζονται. Άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα δημητριακά πρωινού, μπορεί επίσης να συμβάλουν στο αλάτι μέσα στη διατροφή μας. Αλλά αυτό δεν είναι επειδή αυτά τα τρόφιμα είναι έχουν πάντα υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι – αλλά επειδή τρώμε πολλά από αυτά.
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι:
Οι παρακάτω τροφές έχουν σχεδόν πάντα υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
• αντζούγιες
• μπέικον
• τυρί
• ζαμπόν
• ελιές
• τουρσί
• γαρίδες
• σαλάμι
• αλατισμένοι ξηροί καρποί
• καπνιστό κρέας και τα ψάρια
• σάλτσα σόγιας
• ζωμοί/κύβοι
• εκχύλισμα μαγιάς
Στα παρακάτω τρόφιμα, η περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφόρων προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να διαλέξετε αυτά που είναι χαμηλότερα σε αλάτι συγκρίνοντας τα προϊόντα μεταξύ τους και επιλέγοντας αυτό που είναι χαμηλότερα σε αλάτι. Οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.
Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:
• προϊόντα όπως κρέπες, bagels και τσιαπάτα
• σάλτσες ζυμαρικών
• πατατάκια
• πίτσα
• έτοιμα γεύματα
• σούπες
• έτοιμα σάντουιτς
• λουκάνικα
• κέτσαπ, μαγιονέζα και άλλες σάλτσες
• δημητριακά πρωινού
Διατροφικό tip: Το αλάτι δεν παχαίνει, δεν μας δίνει δηλαδή θερμίδες. Προκαλεί όμως κατακρατήσεις, που μας φουσκώνουν και μας κάνουν να δείχνουμε τελικά βαρύτεροι.
Μάθε και αυτό
Χρησιμοποιήστε μαύρο πιπέρι, φρέσκα βότανα, μπαχαρικά, σκόρδο, τζίντζερ και τσίλι στην θέση του αλατιού. Τα φαγητά θα είναι πιο υγιεινά και πιο νόστιμα!
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το θαλασσινό αλάτι είναι πιο υγιεινό;
Η διαφορά του θαλασσινού αλατιού από τα υπόλοιπα είναι ότι δεν δέχεται επεξεργασία, αλλά έχει ακριβώς την ίδια διατροφική αξία με το κανονικό.
Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy
Project Xealth