newsroom must
Παρόλο που η ακμή είναι συνυφασμένη με την εφηβεία, στην πραγματικότητα ταλαιπωρεί και μεγάλη μερίδα ενηλίκων. Τόσο η ηλικία, όσο τα γονίδια, το στρες και ο τρόπος ζωής αποτελούν καθοριστικοί λόγοι ως προς το πώς μοιάζει η επιδερμίδα μας. Αν και σίγουρα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή την οποία αν ακολουθήσεις θα απαλλαγείς 100% από τον εφιάλτη που λέγεται "σπυράκια", υπάρχουν μερικές τροφές που αν τις ενσωματώσετε στην διατροφή σας θα πετύχουν την μείωση των φλεγμονών και των κρίσεων ακμής. Δείτε στην συνέχεια 5 τροφές που θα σας ωφελήσουν.
1. Ξηροί καρποί: Σύμφωνα με αρκετές μελέτες τα φιστίκια Αιγίνης, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου και της ινσουλίνης κατά τρόπο που συμβάλλουν στη μείωση της ακμής. Ιδιαίτερα θρεπτικά είναι και τα καρύδια Βραζιλίας, τα οποία έχοντας σελήνιο φημίζονται για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.
2. Φρούτα: Τα μήλα, τα κεράσια, οι μπανάνες, το αβοκάντο και τα κόκκινα σταφύλια είναι καλές πηγές βιταμινών με ευεργετική δράση για το δέρμα.
3. Λαχανικά: Αν και ίσως δεν χρειάζεται να πούμε πόσο ωφέλιμα είναι τα λαχανικά, ας σημειώσουμε πως τα πράσινα λαχανικά προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες διασπούν το κολλαγόνο και γερνούν πρόωρα το δέρμα. Παράλληλα, τα λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, όπως η γλυκοπατάτα και το καρότο, συμβάλλουν στην αναδόμηση του κολλαγόνου και παρέχουν βιταμίνη Α, η οποία αποτρέπει την απόφραξη των πόρων του δέρματος.
4. Τσάι: Το τσάι δύοσμου "κάνει θαύματα" λόγω της ιδιότητάς του να μειώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων, ορμονών που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής.
5. Προϊόντα ολικής άλεσης: Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ταυτόχρονα πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καταπολέμηση της ακμής και τη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας σε διάστημα μόλις 12 εβδομάδων.
Photo by Loverna Journey on Unsplash
Με πληροφορίες από onmed.gr και Medical Daily