newsroom must
Κάτι που όλοι λίγο ή πολύ το νιώθουμε, και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες. Μια εργαζόμενη μητέρα τρέχει να τα προλάβει όλα, το σπίτι, τα παιδιά, και να είναι και σωστή επαγγελματίας, με αποτέλεσμα η μέρα της να είναι γεμάτη με πολύ άγχος. Το στρες θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αίτια που οδηγούν πολύ κόσμο στο φαγητό και κατά συνέπεια στην αύξηση του βάρους. Αυτά τα έξτρα κιλά αυξάνουν το κίνδυνο για διάφορες ασθένειες.
Πώς επηρεάζονται οι ορμόνες μας
Έρευνες έδειξαν πως αυτή η τάση για υπερκατανάλωση σε περιόδους στρες είναι εν μέρει μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας. Το στρες επιδρά στο σώμα μας, επηρεάζοντας τα χημικά του εγκεφάλου και ορμόνες όπως την κορτιζόλη και την ινσουλίνη. Οι δύο αυτές ορμόνες μπορούν να αυξήσουν την όρεξη και την επιθυμία μας για γλυκά και παχυντικά φαγητά, που φέρνουν σαν αποτέλεσμα και αυτή την αύξηση κιλών. Ακόμα κάτι που αυξάνεται από το χρόνιο στρες είναι το νευροπεπτίδιο Y, το οποίο επηρεάζει τον υποθάλαμο, με αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης και τη μείωση του μεταβολισμού. Το νευροπεπτίδιο Υ διεγείρεται από μιαν άλλη ορμόνη, την γκρελίνη, η οποία είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την όρεξη. Η γκρελίνη παράγεται όταν το στομάχι είναι άδειο και νιώθουμε το αίσθημα της πείνας. Με τη σειρά της, η ορμόνη αυτή στέλνει μήνυμα στο εγκέφαλο ότι ο οργανισμός χρειάζεται φαγητό, με το να διεγείρει ακόμα μία ορμόνη. Με άλλα λόγια, σε περιόδους στρες, παρατηρείται ένας κύκλος ορμονών που η μία επηρεάζει την άλλη.
Για παράδειγμα, όταν υπάρχει στρες, ο οργανισμός απελευθερώνει ινσουλίνη και κορτιζόλη. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αύξηση της πείνας και της επιθυμίας για γλυκά και παχυντικά φαγητά. Με την κατανάλωση αυτών των φαγητών, πολύ πιθανό να υπάρξει αύξηση των κιλών, και συνήθως αυτά τα κιλά θα τοποθετηθούν κεντρικά ή γύρω από τη μέση. Αυτή η κεντρική παχυσαρκία μπορεί να προωθήσει περισσότερο την παραγωγή ινσουλίνης και λίπος στο συκώτι. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε μπορεί να προκαλέσει και αντίσταση στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση υγείας που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα για καρδιοπάθειες, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, υπέρταση και διαβήτη.
Τι μπορεί, όμως, να κάνει μια εργαζόμενη γυναίκα και μητέρα, για να μειώσει τουλάχιστον το στρες που σχετίζεται με το φαγητό; Εδώ θα χρειαστεί λίγη οργάνωση στα γεύματα, έτσι ώστε να φύγει το θέμα του φαγητού από το μυαλό.
Οργανωθείτε σωστά
Οργανώστε από την προηγούμενη νύχτα μικρά γεύματα για να έχετε μαζί σας. Τα μικρά συχνά γεύματα είναι μια αρχή της σωστής διατροφής που βοηθά να έχουμε γρήγορο μεταβολισμό. Ξεκινάτε τη μέρα σας πάντα με ένα καλό πρόγευμα και πάρτε μαζί σας φρούτα ή λίγα αμύγδαλα ή μπάρες δημητριακών ή γιαουρτάκι χαμηλό σε λιπαρά, για τα ενδιάμεσα σνακ. Αν το μεσημέρι δεν προλαβαίνετε να πάτε σπίτι για φαγητό, τότε θα ήταν καλό να ετοιμάσετε κάποια σαλάτα ή μικρό σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως και τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα ή, αν μπορείτε, καλή λύση θα ήταν κάποιο όσπριο. Είναι πολύ σημαντικό να μην αποφεύγονται κάποια γεύματα, αφού αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρώμε περισσότερο τη νύχτα, και έτσι οδηγούμαστε σιγά - σιγά στην αύξηση κιλών και σωματικού λίπους.
Οργανώστε, λοιπόν, τη μέρα σας με μικρά συχνά γεύματα, και σίγουρα θα φύγει αυτό το άγχος από πάνω σας. Επίσης, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό και, αν μπορείτε, προσθέστε τριάντα λεπτά καθημερινής άσκησης στο πρόγραμμά σας για περεταίρω χαλάρωση.
Νικολέτα Μιχαηλίδου
nikoletam@cytanet.com.cy
Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητικη Διατροφολογος