

Μαρία Καραμάνου
Η 25η Μαρτίου είναι μια ημέρα διπλής γιορτής: εθνική επέτειος και θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Παραδοσιακά, το τραπέζι γεμίζει με λαχταριστό μπακαλιάρο σκορδαλιά, ένα πιάτο που έχει ρίζες από την εποχή που ο παστός μπακαλιάρος ήταν η πιο προσιτή λύση για τις νηστείες. Για να πετύχουμε έναν χρυσαφένιο, τραγανό και ζουμερό μπακαλιάρο, ας δούμε τα μυστικά από την επιλογή μέχρι το μαγείρεμα.
Πώς διαλέγουμε τον σωστό μπακαλιάρο
Παστός ή κατεψυγμένος: Ο παραδοσιακός παστός μπακαλιάρος έχει πιο έντονη γεύση και είναι η αυθεντική επιλογή. Προτιμήστε φιλέτα με λευκή, σφιχτή σάρκα και καθαρή μυρωδιά θάλασσας.
Κατεψυγμένος: Μια πιο εύκολη επιλογή, χωρίς να απαιτεί ξαλμύρισμα, αλλά με λιγότερο πλούσια γεύση.
Προετοιμασία — Το σωστό ξαλμύρισμα
Αν επιλέξετε παστό μπακαλιάρο:
Κόψτε τον σε κομμάτια — Όχι πολύ μικρά, για να διατηρήσει την υφή του.
Ξαλμύρισμα: Βυθίστε τον σε κρύο νερό για 24-36 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 3-4 ώρες. Μην παραλείψετε αυτό το στάδιο, γιατί το σωστό ξαλμύρισμα εγγυάται ισορροπημένη γεύση.
Πανάρισμα — Το μυστικό της τραγανής κρούστας
Κουρκούτι: Φτιάξτε ένα αφράτο κουρκούτι με αλεύρι, μπύρα ή σόδα (για αέρινη υφή), αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα για χρώμα.
Ξεκούραση: Αφήστε το κουρκούτι να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά, ώστε να δέσει.
Τηγάνισμα — Το κλειδί για χρυσαφένια κρούστα
Λάδι: Χρησιμοποιήστε ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο, καλά ζεσταμένο στους 180°C.
Τηγάνισμα: Βουτήξτε κάθε κομμάτι μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τηγανίστε μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα. Γυρίστε μόνο μία φορά για να μην απορροφήσει πολύ λάδι.
Στραγγίξτε: Τοποθετήστε τον σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Σερβίρισμα
Συνδυάστε τον χρυσαφένιο μπακαλιάρο με σκορδαλιά — είτε την κλασική με ψωμί, είτε την πιο ελαφριά με πατάτα — και απολαύστε τον με πράσινη σαλάτα και λευκό κρασί.
Καλή σας όρεξη!
- Στοίχησε 320 εκ. και θεωρείται η «πιο ακριβή αποτυχία» του Netflix
- Ο viral queer μονόλογος του Sam Rockwell στη σειρά «White Lotus»
- Η Jaguar Type 00 πρωταγωνιστής της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού
- Προσοχή στις κάμπιες - μεγάλος κίνδυνος για τα κατοικίδιά μας
- Γιατί η σειρά «Adolescence» θεωρείται τηλεοπτικό αριστούργημα