ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Napoleon: Παρά τις εισπράξεις η ταινία έχει δεχτεί κακές κριτικές

Η ταινία πήρε τη χαμηλότερη βαθμολογία στο γαλλικό αντίστοιχο του IMDb.

Μαρία Καραμάνου

Παρά την έντονη κριτική που αντιμετωπίζει στη Γαλλία η ταινία «Napoleon» του Ρίντλεϊ Σκοτ, οι εισπράξεις του ιστορικού έπους είναι εντυπωσιακά υψηλές. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις ανέρχονται σε 9,76 εκατομμύρια δολάρια από 1,15 εκατομμύρια εισιτήρια που πωλήθηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες προβολής στους κινηματογράφους.

Αν και η ταινία έλαβε χαμηλή βαθμολογία από τους χρήστες του Allociné με 2,3 αστέρια στα 5, οι εισπράξεις αποδεικνύουν ότι πολλοί θεατές παρακολούθησαν την ταινία παρά τις αρνητικές κριτικές. Κάποιοι ειδικοί σχολίασαν ότι η εχθρική αντίδραση στη Γαλλία μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο που αναπαρίσταται η φιγούρα του Ναπολέοντα στην ταινία.

Ο αρθρογράφος Ρομέν Μαρσιλί και ο ιστορικός Πατρίς Τζενιφέ σχολίασαν στο Variety την εχθρική αντίδραση που προκλήθηκε στην πατρίδα του Ναπολέοντα από την ταινία «Napoleon» του Ρίντλεϊ Σκοτ. Οι Γάλλοι θεατές είναι γνωστοί για τον ιδιαίτερο πατριωτισμό τους όσον αφορά την αναπαράσταση της ιστορίας της χώρας τους, και η ταινία φαίνεται να αποκλίνει από τα καθιερωμένα πλαίσια.

Ο Πατρίς Τζενιφέ επεσήμανε ότι πολλοί Γάλλοι εξακολουθούν να θαυμάζουν τον Ναπολέοντα, και η εχθρική αντίδραση πιθανότατα οφείλεται στον τρόπο που αναπαρίσταται ο Ναπολέοντας στην ταινία. Τονίζει ότι οι αποκλίσεις από τα πραγματικά γεγονότα δεν είναι το κύριο πρόβλημα της ταινίας, αλλά όλη η ατμόσφαιρα και ο τρόπος αντιμετώπισης της ιστορίας είναι λάθος και μπερδεμένος στο «Napoleon». Κρίνει ότι ο Φίνιξ, που υποδύεται τον Ναπολέοντα, φαίνεται κουρασμένος και χωρίς έμπνευση, ενώ ο πραγματικός Ναπολέοντας ήταν 35 ετών όταν έγινε Αυτοκράτορας και διαφέρει σημαντικά από την αναπαράσταση του στην ταινία.

Στην ταινία «Napoleon», η αναπαράσταση των χαρακτήρων φαίνεται να αποκλίνει από τα ιστορικά γεγονότα και την πραγματική δυναμική της εποχής. Για παράδειγμα, στην πραγματική ζωή, η Ζοζεφίν ήταν έξι χρόνια μεγαλύτερη από τον Ναπολέοντα, ενώ στην ταινία την υποδύεται η Κίρμπι, που είναι 14 χρόνια νεότερη από τον Φίνιξ.

Ο ιστορικός επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα, η Ζοζεφίν ήταν μια σοφή γυναίκα που είχε ήδη ζωή, ενώ ο Ναπολέων ήταν νεότερος και φιλόδοξος. Η ταινία, ωστόσο, φαίνεται να αλλάζει αυτήν τη δυναμική, παρουσιάζοντας τον Ναπολέοντα ως πολύ μεγαλύτερο από την πραγματικότητα.

Ο αρθρογράφος Ρομέν Μαρσιλί δήλωσε πως, «Αυτή η ταινία είναι σαν φτύσιμο στο πρόσωπο των Γάλλων γιατί αισθάνονται ότι ο Ρίντλεϊ Σκοτ ειρωνεύτηκε τόσο τον Ναπολέοντα όσο και την ιστορία της Γαλλίας». 

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση

X