ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για τα 8 κυπριακά Χριστουγεννιάτικα Χωριά

Ημερομηνίες, πληροφορίες για το πρόγραμμα, εικόνες και βίντεο.

Ο Αγρός, η Δερύνεια, τα Λεύκαρα, ο Καλοπαναγιώτης, το Κίτι, η Κυπερούντα, η Λαϊκή Γειτονιά και το Φικάρδου βάζουν τα γιορτινά τους και διαχέουν το χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

Το πρόγραμμα για φέτος περιλαμβάνει ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, περίπτερα με τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα, εργαστήρια οινογαστρονομίας και χειροτεχνίας, δραστηριότητες στη φύση, ακόμα και ξεναγήσεις στα χωριά. Επιπλέον, εστιατόρια και καταλύματα της ευρύτερης περιοχής, με πεντανόστιμα γιορτινά μενού και άλλες πολλές εκπλήξεις, έρχονται για να μας γεμίσουν με μοναδικές κυπριακές χριστουγεννιάτικες εμπειρίες.

To Υφυπουργείο Τουρισμού μάς προσκαλεί σε οκτώ πανέμορφα παραδοσιακά χωριά και δήμους της Κύπρου, τα οποία ειδικά για τις γιορτές προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες!

Η περίοδος λειτουργίας των Χριστουγεννιάτικων Χωριών είναι:

-Από τις 23 Νοεμβρίου 2024 μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2025 (συμπεριλαμβανομένης), Σάββατο - Κυριακή και αργίες.
-Από 23 Δεκεμβρίου 2024 - 6 Ιανουαρίου 2025, καθημερινά.
-Επίσης, Παρασκευές 13 και 20 Δεκεμβρίου 2024. 


Δείτε πιο κάτω πληροφορίες για το καθένα από τα χωριά ξεχωριστά:
 

ΑΓΡΟΣ

 

 

Ο Αγρός βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή της Πιτσιλιάς και διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λεμεσού. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μέτρων πάνω από τη θάλασσα.

Το χωριό είναι κτισμένο σε θεατρική διάταξη, ανάμεσα στα βουνά, με πανοραμική θέα. Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν το χωριό ιδανικό για αγροτουρισμό. Έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, τα ήθη και έθιμά του. Είναι γνωστό επίσης για την ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών που καλλιεργούνται εκεί.

Ο Αγρός είναι γνωστός για την καλλιέργεια των ρόδων, καθώς και για την παρασκευή εδεσμάτων και κυρίως παστών κρεάτων (λουκάνικα, λούντζα και χοιρομέρι), τις σπιτίσιες μαρμελάδες και γλυκά του. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τη διαδικασία παρασκευής των εδεσμάτων αυτών σε τοπικά εργαστήρια, όπου γίνεται η απόσταξη του ροδέλαιου καθώς και η παρασκευή των γλυκών και των παστών κρεάτων.

Σελίδα Facebook 
Στον Αγρό με λεωφορείο
Πληρ. 25521333

 

ΔΕΡΥΝΕΙΑ

 

 

H μικρή πόλη της Δερύνειας – αρχικά γνωστή ως Γερύνεια – βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου κι έχει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν.  Πιθανόν να είναι το σημείο όπου έφτασαν οι έποικοι στο νησί μετά τον Τρωϊκό Πόλεμο.

Βρίσκεται στην περιοχή των «Κοκκινοχωριών», που είναι γνωστά για το πλούσιο κόκκινο έδαφος τους, είναι η κύρια περιοχή παραγωγής φράουλας στο νησί και φημίζεται για τα ζουμερά και γλυκά φρούτα της. Οι επισκέπτες στο Φεστιβάλ Φράουλας – το οποίο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια – μπορούν να απολαύσουν δωρεάν φρέσκες φράουλες και τα παράγωγα προϊόντα της, όπως ο χυμός, η  μαρμελάδα, το λικέρ και τα παγωτά.

Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνονται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Υπαίθριο Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κατεχόμενης Αμμοχώστου. Το χωριό έχει επίσης αρκετές αξιόλογες εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας του 15ου αιώνα, της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας (με διατηρημένες εικόνες του 17ου αιώνα) και της μικρής μεσαιωνικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Ένα σημαντικό θρησκευτικό πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου Μοδέστου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 16 Δεκεμβρίου (εορτή του Αγίου Μοδέστου), προσφέροντας ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, τοπικά εδέσματα και ποτά.

Για το πρόγραμμα εδώ
Για το πρόγραμμα των λεωφορείων εδώ ή τηλεφωνήστε στο 80005200
Για τη σελίδα στο Facebook πατήστε εδώ

 

ΛΕΥΚΑΡΑ

 

 

Το ορεινό χωριό Λεύκαρα βρίσκεται στην περιοχή της Λάρνακας κι είναι χωρισμένο στα Πάνω Λεύκαρα και στα Κάτω Λεύκαρα. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τα παραδοσιακά κεντητά δαντελένια χειροτεχνήματα και τα ασημένια συρματουργήματά του. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες της νοτιοανατολικής πλευράς της οροσειράς του Τροόδους, 650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 43 χλμ. από την Λάρνακα. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο χωριό ακολουθώντας τις διαδρομές Α5, Α1 και E105.

Οι τέχνες της δαντέλας και της επεξεργασίας του ασημιού ασκούνται στο χωριό από την εποχή των Ενετών. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν τα πάντα για τις παραδοσιακές αυτές τέχνες και να παρακολουθήσουν το κέντημα της δαντέλας και την κατασκευή των ασημένιων αντικειμένων στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων, στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας καθώς και στα διάφορα εργαστήρια. Σύμφωνα με την παράδοση, ο διάσημος ζωγράφος Λεονάρντο ντα Βίντσι επισκέφθηκε το χωριό το 1481 και αγόρασε ένα δαντελένιο ύφασμα, το οποίο δώρισε στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου για να διακοσμήσει την Αγία Τράπεζα.

Το χωριό είναι πολύ γραφικό, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, στενά και δαιδαλώδη δρομάκια και παλιά σπίτια με κεραμωτές στέγες. Περιλαμβάνεται στην 7η Διαδρομή του Κρασιού που καλύπτει την περιοχή Ορεινής Λάρνακας – Λευκωσίας.

Μεταξύ των σημαντικών αξιοθεάτων είναι το Λαογραφικό Μουσείο, η παλιά βρύση και το παλιό ελαιοτριβείο. Το χωριό έχει επίσης όμορφα και αρχαία παρεκκλήσια, όπως η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού και το παρεκκλήσι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα Κάτω Λεύκαρα με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 12ο και 15ο αιώνα.

Πληρ. 24342422
Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ
Σελίδα facebook εδώ
Instagram εδώ

 

ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

 

Το χωριό Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην κοιλάδα της Μαραθάσας, η οποία διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λευκωσίας.

Ο Καλοπαναγιώτης είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά θέρετρα του νησιού, διαθέτοντας ιαματικές πηγές, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα στην κοιλάδα. Είναι ιδανικό για αγροτουρισμό αφού βρίσκεται σ΄ ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο.

Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή στον Καλοπαναγιώτη, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Σ’ αυτό στεγάζονται τρεις βυζαντινές εκκλησίες, που έχουν εξαιρετικά διατηρημένες τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από τον 9ον μέχρι και τον 15ον αιώνα.

Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του χωριού είναι η ενετική γέφυρα και ο νερόμυλος του Κύκκου. Η γέφυρα του 16ου αιώνα είναι κατασκευασμένη από παραδοσιακή πέτρα και μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούσε ως η μόνη οδός πρόσβασης από το χωριό στο μοναστήρι. Το Κυπριακό Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ανακηρύξει τον νερόμυλο ως «μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς» και αποτελεί ένα επιβλητικό κτίσμα με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της προ-βιομηχανικής περιόδου.

Η γοητεία του Καλοπαναγιώτη είναι επίσης αισθητή και σ’ άλλα αξιοθέατα του χωριού, όπως εξωκλήσια, μουσεία, την παλαιά γειτονιά με λιθόστρωτους δρόμους τα κυκλικά όμορφα μονοπάτια της φύσης που από εκεί κάποιος θα μπορούσε με πανοραμική θέα να θαυμάσει ή να μελετήσει την τοπική χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας κάτω από ένα ιδιαίτερα εξαιρετικό κλίμα οποιασδήποτε εποχής.

Πληρ. 22952297
Για το πρόγραμμα εδώ
Για τη σελίδα στο Facebook εδώ

 

ΚΙΤΙ

 

 

Η κοινότητα Κιτίου βρίσκεται 11 χλμ νοτιοδυτικά της Λάρνακας,  συνδυάζει το παλιό και το νέο με ένα από τα καλύτερα δείγματα βυζαντινής τέχνης του νησιού της Ιουστινιανής Περιόδου.

Ένα από τα  αξιοθέατά της είναι η εκκλησία Αγγελόκτιστη, η οποία διαθέτει ένα σπάνιο μωσαϊκό του 6ου αιώνα της Παναγίας και του Βρέφους ανάμεσα σε δύο αρχαγγέλους και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNSECO.

 

ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ

 

 

Η Κυπερούντα βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στους πρόποδες του βουνού Μαδαρή. Ανήκει στην περιοχή της Πιτσιλιάς και υπάγεται στην Επαρχία Λεμεσού. Η Κυπερούντα έχει υψόμετρο 1.300 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό της Κύπρου και φημίζεται για τα μήλα ,το κρασί και τα παραδοσιακά αλλαντικά.

Το χωριό αυτό με τις πυκνές φυλλωσιές διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χωριού αποτελούν οι απότομοι ανηφορικοί δρόμοι, τα αμπέλια, οι μικρές γραφικές αυλές των σπιτιών, οι ψηλοτάβανες αγροτικές αποθήκες και τα σπίτια με τα κεραμίδια και τις γραφικές σοφίτες. Όλα αυτά συνθέτουν το γοητευτικό χαρακτήρα του χωριού.

Το χωριό ιδρύθηκε κατά την Βυζαντινή Περίοδο και πήρε το όνομά του από ένα είδος αγριόχορτου «κύπερος» ή «κυπέρη», το οποίο αφθονεί στην περιοχή. Το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής ώθησε τους Άγγλους τη δεκαετία του 30 να κτίσουν σανατόριο στην περιοχή για τους ασθενείς με φυματίωση το οποίο σήμερα είναι το νοσοκομείο Τροόδους.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, η οποία χρονολογείται από το 18ο αιώνα και τη νέα επιβλητική εκκλησία του Αγίου Αρσένιου,το αρχαίο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού με τις μοναδικές του τοιχογραφίες που λειτουργεί και ως εικονοφυλάκιο, καθώς και τα μουσεία Φυσικής Ιστορίας, Λαϊκής Παραδοσιακής Τέχνης και Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.

Άλλα ενδιαφέροντα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί ένας επισκέπτης είναι το Οινοποιείο Κυπερούντας και το Adventure mountain park, ενώ υπάρχουν και δύο υπέροχα μονοπάτια της φύσης το «Δόξα σοι ο Θεός» και τα «Τεισιά της Μαδαρής».

Στην κοινότητα υπάρχει ξενοδοχείο και αγροτουριστικά καταλύματα για τους επισκέπτες καθώς και αρκετοί χώροι εστίασης 

Πληρ. 25813204
Στην Κυπερούντα με λεωφορείο (Διαδρομή 407) από Λευκωσία
Για τη σελίδα στο Facebook εδώ
Για τη σελίδα του Instagram εδώ

 

ΛΑΪΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

 

Η Λαϊκή Γειτονιά δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Παλιάς Λευκωσίας (περίοδος 1900) και την αξιοποίηση του χώρου με την προσθήκη νέων κατασκευών για τη δημιουργία ενός κέντρου για την προβολής της Λαϊκής Τέχνης και του Πολιτισμού καθώς και τη δημιουργία χώρων πώλησης τοπικών προϊόντων.

Η παραδοσιακή αυτή γειτονία βρίσκεται στις οδούς Αριστοκύπρου και Πραξάνδρου, ενώ αργότερα επεκτάθηκε και στους γύρω δρόμους της εντός των τειχών πόλη.

Η λειτουργία της Λαϊκής Γειτονιάς έφερε ζωή και κίνηση στην περιοχή τόσο την ημέρα όσο κατά τις νυκτερινές ώρες. Στη Λαϊκή Γειτονιά υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι, χώροι αναψυχής (ταβέρνα, καφενείο, εστιατόριο), καταστήματα και εργαστήρια.

Η πλατεία της Λαϊκής Γειτονιάς, μέρος της οποίας χρησιμοποιείται ως χώρος του καφενείου – ταβέρνας, είναι πλακόστρωτη, ενώ γύρω από την πλατεία υπάρχουν μαγαζιά.

Μπροστά από τα καταστήματα και τις άλλες οικοδομές δημιουργήθηκαν λιθόστρωτες αυλές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την έκθεση προϊόντων των εργαστηρίων και ταυτόχρονα ως χώρος κυκλοφορίας μεταξύ των καταστήματα και των οικοδομών.

Τα πλακόστρωτα δρομάκια που κατασκευάστηκαν για την κυκλοφορία του κοινού που συνδέονται μεταξύ τους με στοές δημιουργούν ενδιαφέροντες εξωτερικούς χώρους και τα παραδοσιακά κτήρια της περιοχής είναι χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Τα εγκαίνια της έγιναν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριακού επί Δημαρχίας Λέλλου Δημητριάδη στις 21 Δεκεμβρίου 1983.

Η Λαϊκή Γειτονιά βραβεύτηκε από την Ένωση Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού FIJET με το pomme d’or στις 3 Μαΐου 1988.

Πληρ. 22797000
Για τη σελίδα στο Facebook εδώ

 

ΦΙΚΑΡΔΟΥ

 

 

Το χωριό Φικάρδου μπορεί να θεωρηθεί ένας μικρός παράδεισος στην επαρχία Λευκωσίας. Bρίσκεται στην Επαρχία Λευκωσίας σε υψόμετρο 900 μέτρων, στην περιοχή της Πιτσιλιάς σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Λευκωσίας.

Το χωριό σχεδόν έρημο από κατοίκους, ανακηρύχθηκε ως αρχαίο μνημείο το 1978, ενώ το 1987 του απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra. Είναι ένα απομονωμένο, ειδυλλιακό χωριό, ένα από τα πλέον παραδοσιακά μικρά χωρία του νησιού. Το χωριό συντηρήθηκε με προσοχή, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα σπίτια του 18ου αιώνα τα οποία χαρακτηρίζονται από αξιόλογα ξυλόγλυπτα και τη λαϊκή αρχιτεκτονική.

Τα σπίτια του χωριού είναι κτισμένα το ένα πλάι στο άλλο, από τεράστιες πέτρες από την περιοχή και με πλιθάρια. Τα σπίτια τα χαρακτηρίζουν οι παραδοσιακές εξώπορτες, οι οποίες σε οδηγούν στην εσωτερικά αυλή τους. Δυο από αυτά, του Κατσινιόρου και του Αχιλλέα Δημήτρη, ανήκουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και έχουν μετατραπεί σε μουσεία με εκθέματα από τον 16ο αιώνα. Σ΄ αυτά παρουσιάζονται τα στοιχεία της υπαίθρου και της αγροτικής ζωής των προηγούμενων χρόνων.

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα όμορφα λιθόστρωτα δρομάκια του Φικάρδου, μόνο με τα πόδια, καθώς λόγω της διαμόρφωσής του και του καθεστώτος προστασίας  δεν επιτρέπεται η είσοδος οχημάτων. Όλα τα σπίτια του χωριού είναι διατηρητέα και δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να τα επεξεργαστεί και μέσα από αυτά να ταξιδέψει μαζί τους στην κυπριακή παράδοση.

Η εκκλησία του χωριού χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.

Το όνομα του χωριού πιστεύεται ότι προέρχεται από τη φράση «κρησφύγετο των φυγάδων», από τους φυγάδες που είχαν επιστρατευθεί από τις δύο κυρίαρχες φυλές που έλεγχαν την περιοχή μεταξύ 400 μ.Χ. – 800 μ.Χ.

Πληρ. 22023330
Για το πρόγραμμα εδώ
Για το πρόγραμμα των λεωφορείων εδώ
Τοποθεσία Σταθμών Λεωφορείων:
Σταθμός Λεωφορείων Ταμασού
Σταθμός Λεωφορείων Πλατείας Σολωμού

GOING OUT: Τελευταία Ενημέρωση