Tου Μιχάλη Μιχαηλίδη
Εχοντας καταγωγή από το Bordeaux, ο ιδιοκτήτης του Le Bordeaux Bistro & Wine Bar, Christophe Chaillou, θέλησε να φτιάξει έναν χώρο όπου ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει μια εμπειρία ανάλογη με αυτή στην αγαπημένη του γαλλική περιοχή, με τα πολλά wine bars και τα tapas bars. Εξαιρετικό φαγητό και first class service, σε έναν χώρο που αποπνέει παρόλα αυτά τη ζεστή αίσθηση του bistro.
Μάλιστα, κάθε χώρος μέσα στο εστιατόριο φέρει και ένα διαφορετικό όνομα από φημισμένα château και περιοχές στο Bordeaux, ενώ και το ντεκόρ είναι ανάλογο. Στο πολύ όμορφο «Margaux Room», στο «Aquitaine Lounge» με την πιο vintage αισθητική, στα open air «Petrus Terrace» και «Bodega Terrace» -το δεύτερο προσφέρεται για after work drinks αλλά και για τη wine & tapas κατάσταση του απογεύματος-, και τέλος στο «Petrus Lounge» που σου δίνει μια αίσθηση από κελάρι και ενδείκνυται για private events και gatherings, θα πάρεις μια πολύ δυνατή γεύση Γαλλίας.
Και επειδή πέραν από το ambiance και τα vibes, το ζητούμενο είναι πάντα οι γεύσεις, οι υφές, η ποιότητα, η ευρηματικότητα, η εξέλιξη και η παρουσίαση των πιάτων, όταν μιλάμε για ένα εστιατόριο, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως στο Le Bordeaux όλα είναι άρτια. Ένα μενού που αναβαθμίζεται συνεχώς, τόσο για το dinner όσο και για το tapas bar, με τον σεφ Σταύρο Σωτηρίου να συνεργάζεται άψογα με τον πολύπειρο sommelier και μάνατζερ Φώτη Ζορμπά, ειδικά όταν πρόκειται για τα γαστρονομικά wine pairing menus που ετοιμάζουν για διάφορα events.
Ένα πολύ δουλεμένο μενού που έχει τη βάση του στην κουζίνα της Γαλλίας, αλλά ταυτόχρονα δέχεται επιρροές από διάφορα μέρη του κόσμου -από τη Μεσόγειο και την Ανατολή μέχρι την Ασία. Ανάμεσα στα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε είναι σαφέστατα το Seabass ceviche με σως από μάνγκο και carry και sorbet αγγουράκι με λουίζα λεμονιού, η μαριναρισμένη μελιτζάνα σε miso, cous-cous, ρόδι και σως ταχίνι, το Cod με ντολμά από μύδια και πατάτα, σελινόριζα και σως μανιταριών, αλλά και το υπέροχο white chocolate mousse από τα επιδόρπια. Φυσικά, στο μενού θα βρείτε και τα απόλυτα classics της γαλλικής κουζίνας, από beef tartar και φιλέτο πάπιας, μέχρι beef bourguignon, αλλά και το foie gras, που ως γνωστό αποτελεί ένα παραδοσιακό πιάτο της Νοτίου Γαλλίας. Από το μενού με τα tapas, εξαιρετικά σε γεύση είναι αυτό με Chorizo, κρεμώδες τυρί και ντομάτα, αλλά και οι γαρίδες με τη spicy siracha mayo και τα φύλα βασιλικού, και τα δύο σε μπαγκέτα.
Τόσο για το dinner (19.00-22.30) όσο και για τα tapas (17.00-19.00) ο sommelier θα σας βοηθήσει έτσι ώστε να απολαύσετε το ιδανικό κρασί ανάλογα με το φαγητό που θα επιλέξετε, μέσα από μια πολύ μεγάλη συλλογή που αριθμεί 500 ετικέτες, με γαλλικά κρασιά αλλά και με κρασιά από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Ελλάδα, ακόμα και από τον νέο κόσμο. Πολλές φυσικά είναι και οι επιλογές για by the glass κρασί (80 στο σύνολο), ενώ σημαντικό είναι να πούμε πως στο Le Bordeaux χρησιμοποιείται η μέθοδος-συσκευή Coravin, που σου δίνει τη δυνατότητα να σερβίρεις ένα ποτήρι κρασί από οποιαδήποτε φιάλη χωρίς να αφαιρέσεις το φελλό, οπότε αυτόματα συνεπάγεται πως μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμα και ακριβά κρασιά αν δεν θέλετε να ξοδέψετε όλο το ποσό για το μπουκάλι.
Σημειώστε τέλος πως στο πολύ cosy bistro της παλιάς πόλης μπορείτε να πάτε και με αφορμή το πολύ ιδιαίτερο champagne brunch που προσφέρεται κάποιες Κυριακές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με ένα buffet αποτελούμενο από premium προϊόντα, όπως καραβίδες, στρείδια, sushi, ένα carvery station με beef wellington και πολλά άλλα, άφθονη σαμπάνια και ωραία live jazz ακούσματα! Επιπλέον, η ομάδα του Le Bordeaux συχνά οργανώνει και θεματικά events γύρω από το κρασί, όπως γευσιγνωσίες (wine tastings) μέσω των οποίων θα μάθετε πως να συνδυάζετε άψογα το κρασί με το φαγητό σας.
Ο Chef Σταύρος Σωτηρίου
Τελειώνοντας τις σπουδές του, δούλεψε σε εστιατόρια και ξενοδοχεία του νησιού, συμπληρώνοντας αισίως δέκα χρόνια στον χώρο. Η εμπειρία στην Κύπρο, αλλά και το πέρασμά του από τη Γαλλία, τον βοήθησε να αφομοιώσει στη δουλειά του διάφορες τεχνικές, τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία αρκετών σημαντικών chef. Σήμερα, ως head chef στο Le Bordeaux, βάζει στα πιάτα τον νεανικό ενθουσιασμό του, ως αντιπρόσωπος της νέας γενιάς σεφ, ενώ ταυτόχρονα δεν διστάζει να πρωτοτυπήσει με νέες τεχνικές, προσφέροντας εν τέλει μια αναβαθμισμένη bistro κουζίνα. Στα επιτεύγματά του συγκαταλέγεται σίγουρα η κατάκτηση ασημένιου και χάλκινου μεταλλίου με την Εθνική Ομάδα Νέων Μαγειρικής Κύπρου, το 2019, στη Στουτγκάρδη, ως αρχηγός της ομάδας, ενώ αμέσως επόμενος στόχος είναι η διάκριση τον προσεχή Νοέμβριο, στο Λουξεμβούργο, με την Εθνική Ομάδα Μαγειρικής της οποίας επίσης ηγείται.
INFO
Τηλ. 25582360, 99184451, Αγίου Ανδρέου 278, Λεμεσός, www.lebordeaux.com.cy
info@lebordeaux.com.cy