ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

H σπάνια περίπτωση ανοικοδόμησης του Rotterdam

Πρότυπο μοντέρνου αστικού σχεδιασμού και πράσινης ανάπτυξης

Ένα σχεδόν αιώνα μετά την ολοκληρωτική ισοπέδωση της πόλης και τα διάσπαρτα συντρίμμια που άφησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, το Rotterdam δεν έχει μόνο ανοικοδομηθεί εκ θεμελίων αλλά θεωρείται πλέον μια υπερσύγχρονη, προοδευτική και αξιοσημείωτα ανεπτυγμένη μητρόπολη.

Σύμφωνα με αφιέρωμα στο Conde Nast, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια του εικοστού αιώνα η ολλανδική μεγαλούπολη είχε τη φήμη μιας βιομηχανικής, κυρίως, ζώνης με ελάχιστα πολιτιστικά δρώμενα, συγκριτικά τουλάχιστον με άλλες σημαντικές πόλεις της Ολλανδίας όπως το Άμστερνταμ, η Ουτρέχτη και η Χάγη, σήμερα το σκηνικό δείχνει να έχει αντιστραφεί εντελώς, σε σημείο που το Rotterdam θεωρείται πρωτοπόρο κιόλας σε ζητήματα που άπτονται αστικού σχεδιασμού και αναζωογόνησης.

Η αρχή της αλλαγής στην πορεία της πόλης φαίνεται να τοποθετείται γύρω στο 2007, όταν το Rotterdam εντάχθηκε σε ένα διεθνές δίκτυο μητροπόλεων που είχαν θέσει φιλόδοξους στόχους γύρω από την περιβαλλοντική ανάπτυξη και την ανάγκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Με ποικίλες δράσεις που κυμαίνονται από την ανέγερση κτιριακών συγκροτημάτων με μηδενικά αποτυπώματα άνθρακα μέχρι τη διαμόρφωση πράσινων λεωφόρων και δρόμων, που είτε έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για πεζούς είτε διασχίζονται μόνο από δημόσια λεωφορεία που ρυπαίνουν από ελάχιστα έως καθόλου, οι αρχές του Rotterdam έχουν κατορθώσει να επανασχεδιάσουν τον αστικό ιστό με ρηξικέλευθες και φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους. Η δέσμευση της πόλης μέσω νέας κλιματικής συμφωνίας για περαιτέρω μείωση των ρύπων μέχρι το 2029 υποδηλώνει ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και για τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της ολλανδικής μεγαλούπολης βρίσκονται ενώπιον σημαντικών αλλαγών. Από τότε που είχε τελειώσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και ολόκληρη σχεδόν η πόλη είχε γίνει ένα απέραντο και χαοτικό ερείπιο, οι προσπάθειες για αναζωογόνηση και αλλαγή δεν σταμάτησαν να επισυμβαίνουν.

Ένεκα των βομβαρδισμών, σίγουρα δεν μιλάμε για μια γραφική, ρομαντική πόλη τύπου Άμστερνταμ. Με κάποιο μοιραίο όμως τρόπο ίσως αυτή να έχει γίνει σήμερα η γοητεία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδίας. Αν μη τι άλλο, διαφέρει αισθητά στην ιδιοσυγκρασία όσο και στην εμφάνιση από τη συντριπτική πλειοψηφία των μεγαλουπόλεων στη γηραιά ήπειρο. 

Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι αντί οι αρχές να ανοικοδομήσουν την πόλη όπως έμοιαζε πριν τον πόλεμο, κάτι που έγινε σε πολλές πόλεις της Γερμανίας που επίσης είχαν ισοπεδωθεί, οι αρχές του Rotterdam αποφάσισαν να χτίσουν μία ολοκαίνουρια, μοντέρνα πόλη, με πλατιές λεωφόρους, ουρανοξύστες και μοντερνιστικά κτίσματα παντού. Ένα αστικό μοντέλο που σπάνια συναντάται εντός Ευρώπης.

Ίσως, καταληκτικά, να μην είναι σύμπτωση που στις μέρες μας η πόλη ηγείται σε τομείς όπως η εκκεντρική, σύγχρονη αρχιτεκτονική, η πολιτιστική υποκουλτούρα, η νυχτερινή ζωή, το design και η η μόδα.

Με πληροφορίες από Conde Nast και Travel.gr

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση

X