ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: pencil skirt, graphic tee και λεοπάρ μπότες
 

Τα σχόλια των Eurofans στην αντίδραση της Τουρκίας για το «Αστερομάτα»

Η συγκινητική ερμηνεία της Κλαυδίας, οι πολιτικές προεκτάσεις και η «θύελλα» στα social media.

Μαρία Καραμάνου

Η ελληνική συμμετοχή στη Eurovision 2025, το τραγούδι «Αστερομάτα» της Κλαυδίας, δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία και μια έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ελληνική ερμηνεία, που φέρει έντονα συναισθηματικά στοιχεία και μιλά για ξεριζωμό και προσφυγιά, έχει συγκινήσει πολλούς fans του διαγωνισμού, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει πολιτικές εντάσεις με την Τουρκία.

Η Κλαυδία, μιλώντας για τη συμμετοχή της, ανέφερε πως το τραγούδι αποτελεί μια προσωπική εξιστόρηση της οικογενειακής της ιστορίας, καθώς η ίδια έχει ποντιακές ρίζες. Η γιαγιά της της μετέφερε ιστορίες για το πώς η οικογένειά τους εξορίστηκε και βρέθηκε στη Σοβιετική Ένωση πριν επιστρέψει στην Ελλάδα το 1991.

«Θέλαμε ένα κομμάτι που να με αγγίζει, να μιλά για κάτι αληθινό. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει βιώσει την προσφυγιά μέσα από τις ιστορίες των προγόνων μας, αλλά και σήμερα, με ανθρώπους που έρχονται εδώ για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τουρκική ραδιοτηλεόραση (TRT) εξέδωσε ανακοίνωση στις 4 Φεβρουαρίου, αναφέροντας πως το τραγούδι θα εξεταστεί για το αν περιλαμβάνει πολιτικά μηνύματα σχετικά με τη «Γενοκτονία των Ποντίων» —ένα ιστορικό γεγονός που η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει. Εάν θεωρηθεί πως το τραγούδι έχει πολιτική χροιά, τότε η τουρκική πλευρά θα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της δημόσια στην διοργάνωση.

Η αντίδραση αυτή προκάλεσε μεγάλη συζήτηση, με Eurofans να υπερασπίζονται την ελληνική συμμετοχή, ενώ άλλοι συμφώνησαν με την τοποθέτηση της Τουρκίας.

Κάποια από τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν στα social media περιλαμβάνουν: «Η Jamala κέρδισε το 2016 με το "1944", που είχε πολιτικό περιεχόμενο. Γιατί τότε δεν διαμαρτυρήθηκαν;», «Η Τουρκία δεν συμμετέχει, γιατί παρεμβαίνει στη Eurovision;», «Οι στίχοι δεν αναφέρουν τίποτα για γενοκτονία. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση», «Η μουσική είναι τέχνη και η τέχνη αντλεί έμπνευση από την ιστορία. Αυτό το τραγούδι δεν είναι προπαγάνδα, είναι συναίσθημα».

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι χρήστες από την Τουρκία συμφώνησαν με τη στάση του TRT, θεωρώντας πως το τραγούδι περιέχει έμμεσες αναφορές σε μια ιστορική αφήγηση που η χώρα τους αρνείται να δεχτεί.

Σχόλια όπως: «Είναι ξεκάθαρη προπαγάνδα, πρέπει να αντιδράσουμε», «Δεν συμμετέχουμε στη Eurovision, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοιες αναφορές να περάσουν απαρατήρητες», «Οι Έλληνες χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να μας επιτεθούν πολιτιστικά».

Παρόλο που ο κανονισμός της Eurovision απαγορεύει καθαρά πολιτικά μηνύματα, το τραγούδι της Klavdia δεν περιέχει συγκεκριμένες ιστορικές ή πολιτικές αναφορές. Συνεπώς, δεν θεωρείται πιθανό να υπάρξει κάποια επίσημη κύρωση από την EBU.

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση