Ειρήνη Χριστοφόρου
Όταν το 2021 έγινε γνωστό πως η Αννίτα Δημητρίου ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της Βουλής, ένιωθες από το πρώτο λεπτό πως πάμε ένα βήμα μπροστά. Συναντώντας την τώρα στο γραφείο της, αντιλαμβάνομαι ξανά πόσο της ταιριάζει η θέση αυτή. Δυναμική, χαμογελαστή και ευδιάθετη, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής ανοίγει τον δρόμο για την αλλαγή στην Κύπρο.
Κυρία Πρόεδρε, μας τιμάει η παρουσία σας στο Must. Αποτελείτε έμπνευση και πρότυπο στις γυναίκες της Κύπρου.
Δική μου η τιμή και σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία, κυρίως γιατί το έντυπο δίνει την ευκαιρία σε γυναίκες που βρίσκονται σε θέσεις λήψεως αποφάσεων, αλλά και σε γυναίκες που το επιθυμούν να έχουν φωνή και λόγο. Δεν αρκεί να βρισκόμαστε εμείς οι ίδιες σε μια συγκεκριμένη θέση, η ουσία είναι να συμβάλλουμε σε πολιτικές και να ανοίξουμε δρόμους να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες και νέοι άνθρωποι στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, αφού χρειάζεται η κοινωνία να συμμετέχει και να εκπροσωπείται στο σύνολό της και έτσι υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο η ίδια η Δημοκρατία.
Εσάς ποια είναι η γυναίκα που σας εμπνέει;
Η γυναίκα η οποία θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Η γυναίκα η οποία, παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε ένα ομολογουμένως ανδροκρατούμενο σύστημα και κοινωνία, φροντίζει καθημερινά να ισορροπεί και να βρίσκει το μέτρο ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή. Η γυναίκα που δεν αφήνει τη μητρότητα να μπει εμπόδιο στα επαγγελματικά της πλάνα και καταφέρνει να συνδυάσει και τα δύο παρά τις δυσκολίες. Αυτή η γυναίκα η οποία δεν σταματά να διεκδικεί ισότητα και ίσες ευκαιρίες για την κοινωνία που θέλει και οραματίζεται για το κράτος δικαίου που θέλει να προστατεύσει. Αυτή είναι η γυναίκα που με εμπνέει καθημερινά και μου θυμίζει και τη δική μου προσωπική ευθύνη προκειμένου όλες και όλοι μαζί να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση της κοινωνίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε, μια κοινωνία πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια κοινωνία ανεκτική στη διαφορετικότητα, μια κοινωνία ενσυναίσθησης.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, απ’ όπου άρχισαν όλα για εσάς. Μιλήστε μας λίγο για τη φοιτητική σας ζωή.
Κρατάω τις πιο όμορφες αναμνήσεις. Εδώ πέρασα τα φοιτητικά μου χρόνια. Οι σπουδές κάθε ανθρώπου αποτελούν κομβικό σταθμό στη ζωή του, αφού αποτελούν την πιο γόνιμη περίοδο για να αντλήσει ερεθίσματα για την περαιτέρω εξέλιξη και εξειδίκευσή του. Εδώ, λοιπόν, άρχισε η βασική μου κατεύθυνση, αφού απέκτησα το βασικό μου πτυχίο και στη συνέχεια προχώρησα σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα άριστο εκπαιδευτικό κέντρο, ένα πρότυπο λειτουργίας πανεπιστημιακού ιδρύματος και για μένα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σταθμό στη ζωή μου.
Από Αννίτα γίνατε σε μια μέρα η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πώς σας άλλαξε αυτό ως γυναίκα;
Παραμένω ο ίδιος άνθρωπος, η Αννίτα, με περισσότερες ευθύνες και λιγότερο έως ανύπαρκτο προσωπικό χρόνο. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η ανάληψη μιας θέσης ευθύνης να σε αλλάζει ως άτομο, αλλά να σε πεισμώνει για να ανταποκριθείς με τον καλύτερο τρόπο όσο πιο αποτελεσματικά μπορείς στη θέση ευθύνης στην οποία βρίσκεσαι. Ο θεσμός συνεπάγει ευθύνη, υποχρεώσεις, αλλά και άμεση ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών. Χρειάζεται με συνεργασίες και σύμπνοια να επανακτηθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού της Βουλής των Αντιπροσώπων και έτσι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στον ρόλο και αποστολή μας.
Το κύρος της πολιτικής γενικότερα, αλλά και ειδικά της Βουλής μετά το βίντεο του Al Jazeera και τα όσα έχουν δει στη συνέχεια το φως της δημοσιότητας -ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής- έχει πληγεί. Πείτε μας πώς ζήσατε εκ των έσω εκείνες τις μέρες και ποια η θέση σας;
Είναι γεγονός ότι εικόνες και παραστάσεις πλήγωσαν τον θεσμό και ήταν δύσκολο για όλους μας τη δεδομένη στιγμή. Θεωρώ όμως ότι αυτό που προέχει είναι να προχωρήσουμε μπροστά. Να αναλάβουμε ρόλο και ευθύνη για να αλλάξουμε την εικόνα που επικρατεί και να συμβάλουμε με πολιτικές και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση και στόχο που αρμόζει στον πολύ τιμητικό ρόλο που θεσμικά έχουμε την τιμή να υπηρετούμε. Εξάλλου, η κοινωνία των πολιτών, η οποία πολλές φορές βρίσκεται πιο μπροστά από εμάς, έχει αναγάγει τα συγκεκριμένα ζητήματα σε πρώτιστα. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη μας και ήδη προχωρήσαμε σε απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με ευρωπαϊκές και διεθνείς συστάσεις (Αρχή κατά της διαφθοράς, whistleblowers, lobbying), για υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων για έλεγχο, διαφάνεια και λογοδοσία και βεβαίως χρειάζεται εφαρμογή και να γίνουν ακόμη περισσότερα. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλες και όλοι που κατέχουμε πολιτειακά αξιώματα ότι πρέπει να αποτελούμε «πρότυπα συμπεριφοράς» και αυτό να αντικατοπτρίζεται στο έργο που καθημερινά επιτελούμε.
Η Βουλή κάθε χώρας είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας της. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;
Οι πολίτες επιλέγουν, εκλέγουν και ναι η Βουλή αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας μας, όπως και έχει την ευθύνη και υποχρέωση να εμπνέει εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και να λειτουργεί ως πρότυπο. Αυτό χρειάζεται να θυμίζουμε στον εαυτό μας καθημερινά και για αυτό δεν επιτρέπεται καμία απολύτως παρέκκλιση. Ταυτόχρονα, βέβαια, και τα κόμματα έχουν υποχρέωση να προτείνουν σωστά άτομα για να επιλέξουν οι πολίτες, αλλά και οι πολίτες έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να επιλέγουν τα σωστά άτομα για να τους εκπροσωπούν, πάντα με γνώμονα το κοινό καλό.
Πόσο δύσκολο είναι να κτυπάτε το σφυρί στην έδρα και να επιβάλλετε σε τόσους άνδρες την τάξη; Η εικόνα μοιάζει με δασκάλα που βάζει σε τάξη τους άτακτους μαθητές… Υπήρξαν φορές που νιώσατε ακριβώς έτσι;
Είναι τόσο εύκολο ή δύσκολο, όσο ήταν ή θα είναι για κάθε Πρόεδρο που τιμητικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Δεν είναι θέμα φύλου, αλλά προσέγγισης και υποχρέωσης να λειτουργήσεις μέσω της θεσμικής σου ιδιότητας συνενωτικά τόσο για τις διεργασίες του Σώματος όσο και για εξεύρεση λύσεων για όποιο ζήτημα προκύψει και μάλιστα σε ένα Σώμα που εκπροσωπείται δυσανάλογα περισσότερο από άνδρες και λιγότερο από γυναίκες. Σίγουρα, χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες και νέα άτομα.
Σας έτυχε ποτέ συνάδελφός σας να σας υποτιμήσει με το βλέμμα του;
Αν με ρωτάτε αν ένιωσα ποτέ κάποια μορφή δυσπιστίας ή απαξίωσης, η απάντηση είναι καταφατική. Φροντίζω, όμως, να υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι εκ της θέσεώς μου οφείλω να λειτουργώ πάντοτε δίκαια και αντικειμενικά και να αφοσιώνομαι στον ρόλο και στην αποστολή μου χωρίς να αφήνω οτιδήποτε να με αποσπά ή να με πληγώνει. Με πείσμα, θέληση, έμπρακτες πολιτικές, αποφασιστικότητα και κυρίως με συνεργασίες οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες και να βρίσκουμε λύσεις στα τόσα ζητήματα που έχουμε να διαχειριστούμε χωρίς να αναπαλαιώνουμε ή να συντηρούμε σύνδρομα και στερεότυπα.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η βία προς τις γυναίκες, αλλά και η ενδοοικογενειακή βία. Πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε ακόμα για να αλλάξουμε ως κοινωνία; Έχετε θέσει στον εαυτό σας περιθώρια χρόνου;
Για να μπορέσουμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα ή να αντιμετωπίσουμε ένα κοινωνικό φαινόμενο πρέπει πρώτα να υπάρξει παραδοχή. Όντως, λοιπόν, υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την αύξηση των περιστατικών βίας και ειδικότερα ενδοοικογενειακής βίας λόγω της πανδημίας και μάλιστα γίνεται λόγος από τον ίδιο τον ΟΗΕ για πανδημία γυναικοκτονιών, αφού όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η βία έχει φύλο και αυτό είναι γένους θηλυκού, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους πλήττονται και θυματοποιούνται οι γυναίκες.
Αυτό το κοινωνικό φαινόμενο σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που χρειάζεται άμεσα να ενισχύσει το νομικό της οπλοστάσιο με νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις, ονοματίζοντας και λαμβάνοντας θέση με σχετικές τροποποιήσεις, αλλά και ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη ενώπιον της Βουλής υπάρχει πρωτοβουλία για εισαγωγή του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας στο νομικό πλαίσιο, υπήρξαν ρυθμίσεις για ποινικοποίηση του σεξισμού, καθώς και για εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όπως βεβαίως θα πρέπει να υπάρξουν και ακόμη περισσότερες ρυθμίσεις. Σημαντικό σημείο, όμως, πέραν των νομοθετικών ρυθμίσεων, ο ρόλος της εκπαίδευσης με ενίσχυση δράσεων και πολιτικών, πρώτιστα για να καταστεί η κοινωνία των πολιτών συμμέτοχη σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και για να μπορέσουμε στη συνέχεια να οικοδομήσουμε την κουλτούρα και την κοινωνία που θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Σας διαβεβαιώ ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιτελέσει σημαντικότατο ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Πώς είναι η σχέση σας με την generation Z, που είναι βασικά η γενιά του ίντερνετ και της τεχνολογίας; Νιώθετε ότι μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ σας; Τι κάνετε ως πρόσωπο ή και ως εκπρόσωπος της Βουλής για να τους πλησιάσετε;
Ειδικά μετά και την ανάγκη μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, αλλά και τις ευρύτερες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, η ψηφιακή και τεχνολογική αναβάθμιση προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να απέχει από αυτή την εξίσωση και χρειάζεται να βρούμε και να δημιουργήσουμε πλατφόρμες και τεχνολογικές επιλογές για να επικοινωνήσουμε το έργο της Βουλής, αλλά και να έχουμε συνεχή σχέση αλληλοτροφοδότησης από και προς τους πολίτες. Έχουμε υποχρέωση να συμβαδίζουμε με τα σύγχρονα δεδομένα και να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των νέων ειδικά ανθρώπων στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων. Αυτό το ζήτημα είναι προτεραιότητα και υποχρέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και ήδη έχουμε λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Τον τελευταίο καιρό, και λόγω της πανδημίας, βλέπουμε μια στροφή προς τη φύση με τις εκδρομές να έχουν γίνει τάση. Εσείς έχετε ανακαλύψει την κυπριακή φύση;
Λατρεύω τη φύση της Κύπρου μας. Το έχω πει αρκετές φορές και θα το επαναλάβω και σήμερα, ότι ζούμε σ’ ένα ευλογημένο τόπο από κάθε άποψη και χρειάζεται να αγαπήσουμε περισσότερο το νησί μας. Λυπάμαι που λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορώ να προβαίνω σε «ανακαλύψεις» το τελευταίο διάστημα, αλλά φροντίζω μέσω εκδηλώσεων και δράσεων να εντοπίζω κάθε φορά κρυμμένους ή απομακρυσμένους θησαυρούς που διαθέτει ο τόπος μας και χρειάζεται να γνωρίζουμε. Εύχομαι πραγματικά να γνωρίσουμε καλύτερα, να προστατεύσουμε και να αγαπήσουμε όπως αξίζει και όπως πρέπει την Κύπρο μας.
Ποια ήταν η τελευταία εκδρομή που κάνατε;
Όπως ανέφερα και πιο πάνω οι εκδρομές μου περιορίζονται στις θεσμικές και επαγγελματικές μου δραστηριότητες, όπου έχω την ευκαιρία να επισκέπτομαι διάφορες περιοχές της Κύπρου μας. Αν πρέπει να αναφέρω κάποια συγκεκριμένη περιοχή θα έλεγα την ορεινή Λάρνακας, η οποία είναι από τις αγαπημένες μου περιοχές και στην οποία πρέπει να ενισχύσουμε την αποκατάσταση και αναδάσωση ειδικότερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων μάλιστα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πολύ σύντομα προς αυτό τον στόχο.
Κάτι που σας ενοχλεί στην Κύπρο και θα θέλατε να το αλλάξετε;
Πολλά! Όταν πραγματικά αγαπάς και εκτιμάς τον τόπο σου χρειάζεται να τον προστατεύσεις και να τον βελτιώσεις προς το καλύτερο. Χρειάζεται να αναβαθμίσουμε υποδομές, δομές και προσβάσεις προς τους πολίτες και να συντονίσουμε προσπάθειες να καλυτερεύσουμε, να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε τον τόπο μας για να τον αγαπήσουμε όπως πρέπει και όπως θα θέλαμε να μεγαλώσουν οι επόμενες γενιές σε αυτόν. Σε παράλληλο επίπεδο θα πρέπει να βελτιώσουμε νοοτροπίες, να απαλείψουμε στερεότυπα και ευρύτερα να συντείνουμε στην κουλτούρα που πρέπει να οικοδομήσουμε, η οποία να συνάδει απόλυτα με αυτή την κατεύθυνση, της ισότητας, του πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενσυναίσθησης, της ευημερίας, της ασφάλειας και της προοπτικής.
Σας έχει μείνει κάποια συνομιλία από συνάντησή σας με ξένο πολιτικό;
Πολλές, αφού κάθε γνωριμία με ξένες αντιπροσωπείες, θεσμούς και προσωπικότητες είναι μοναδική και σημαντική. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την ιστορική επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, τη συνάντηση με την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων με αρχηγούς κρατών ή ομολόγους μου. Ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας μάς δίνεται η δυνατότητα σε επίσημο επίπεδο να γνωρίσουμε και να διαβουλευτούμε με τις πολιτικές ηγεσίες χωρών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χτίζουμε και να βελτιώνουμε σχέσεις και συνεργασίες για αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων, να ανταλλάσσουμε καλές πρακτικές και να προβάλουμε τις θέσεις μας ως Κυπριακή Δημοκρατία. Προσωπικά, νιώθω μεγάλη τιμή και ευθύνη που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία και πάντοτε πίστευα και πιστεύω στην αλληλεγγύη και συνεργασία για κάθε πρόκληση, μικρή ή μεγάλη. Εξάλλου αν κάτι πολύ σημαντικό αντιληφθήκαμε μετά την πανδημία, είναι ότι με συνεργασίες και σύμπνοια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά.
Σας προκαλεί άγχος το θέμα της εμφάνισής σας τώρα που σας φωτογραφίζουν και σας τραβάνε βίντεο σχεδόν καθημερινά;
Όχι δεν θα έλεγα ότι μου προκαλεί άγχος, αφού συνεχίζω να συμπεριφέρομαι ακριβώς όπως πριν και να επιλέγω την εμφάνιση με την οποία νιώθω άνετα και με εκπροσωπεί καλύτερα.
Έχετε αυτό τον χρόνο;
Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μου, αλλά φροντίζω τον χρόνο που έχω να τον αξιοποιώ όσο καλύτερα μπορώ.
Ακούγονται φήμες ότι θα αναλάβετε τη θέση της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποχωρήσετε από τη θέση σας. Ισχύει;
Σε καμία περίπτωση και ευχαριστώ για την ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά. Ακούγονται και γράφονται διάφορα, τα οποία πολλές φορές νιώθω ότι είναι και προσβλητικά, ειδικότερα για τον Θεσμό που εκπροσωπώ. Θέλω, λοιπόν, με την ευκαιρία που μου δίνεται να δηλώσω με τον πιο εμφαντικό και ξεκάθαρο τρόπο ότι είμαι απόλυτα αφοσιωμένη στον πολύ τιμητικό ρόλο που έχω αναλάβει και σέβομαι απεριόριστα. Συνεπώς μοναδική μου έγνοια είναι να μπορέσω μέσα από συνεργασίες και συλλογικότητα να προστατεύσω και να επιτελέσω τον ρόλο μου όσο καλύτερα μπορώ, αναβαθμίζοντας και βελτιώνοντας την εικόνα της Βουλής των Αντιπροσώπων και όχι συζητώντας ανεδαφικά σενάρια άλλων θέσεων ή άλλων προοπτικών. Ποτέ δεν έγινε ή υπήρξε μια τέτοια συζήτηση και τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Εξάλλου, ένας/μια πολιτικός και ειδικότερα πολιτειακός αξιωματούχος οφείλει να επικεντρώνει προσπάθειες να ανταποκριθεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται και μπορεί στο πόστο που του/της ανατέθηκε ή έχει εκλεγεί τη δεδομένη στιγμή χωρίς να σκέφτεται πού θα καταλήξει ή πού μπορεί να προχωρήσει στη συνέχεια. Κάτι τέτοιο το θεωρώ προσβλητικό και ανεύθυνο.
Είστε η πρώτη Κύπρια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μήπως ήρθε η ώρα να αναλάβει γυναίκα την Προεδρία της χώρας;
Οι γυναίκες πρέπει να είναι παρούσες σε όλα τα πολιτειακά αξιώματα και αυτό δεν θα πρέπει να συνιστά ερώτηση ή ουτοπία, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για μια δημοκρατία στην οποία απαραιτήτως χρειάζεται να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες και προοπτικές για όλες και όλους. Εύχομαι και ελπίζω μελλοντικά να έχουμε και την πρώτη Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και περισσότερες γυναίκες σε όλα τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αφού οι παρόντες αριθμοί είναι απογοητευτικοί και σίγουρα μη αντιπροσωπευτικοί.
Σε πόσο δύσκολη θέση βρέθηκε η Κύπρος, απέναντι σε μια διαχρονική χώρα-σύμμαχο, λόγω της στάσης που κράτησε στην ουκρανική κρίση;
Σε θέματα καταπάτησης και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να υπάρχουν διλήμματα, ειδικά για ένα κράτος όπως η Κύπρος, που ακόμη κουβαλάει εδώ και 48 χρόνια τις ανοικτές πληγές από την παράνομη Τουρκική Εισβολή και Κατοχή. Σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν επιτρέπονται διπλές αναγνώσεις. Η Ρωσία επιτέθηκε σε μία ανεξάρτητη χώρα παραβιάζοντας την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Γι’ αυτό και υπήρξε άμεση και δυναμική αντίδραση της Ε.Ε., η οποία αποφάσισε την επιβολή σκληρών και επώδυνων (και για την ίδια) κυρώσεων προς τη Ρωσία. Η Κύπρος, ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν θα μπορούσε να παρεκκλίνει από την κοινή στάση των 27. Όσο κι αν νιώθουμε πικρία που στη δική μας περίπτωση οι εταίροι μας δεν έδρασαν με τα ίδια αντανακλαστικά και θέρμη, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την όποια απόκλιση από θέσεις αρχών. Η αντίδραση της Βουλής των Αντιπροσώπων, άλλωστε, ήταν άμεση, καταδικάζοντας με ψήφισμά της τη Ρωσική Εισβολή.
Στην Κύπρο περάσαμε εισβολή και προσφυγιά. Ποια βοήθεια θα προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους;
Η Κύπρος γνωρίζει καλά την οδύνη του ξεριζωμού, γι’ αυτό και απ’ την πρώτη στιγμή εκφράσαμε τη στήριξή μας στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό -που είτε ζει εγκλωβισμένος στα συντρίμμια είτε πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς- στέλνοντας βοήθεια και είδη πρώτης ανάγκης. Ο κόσμος έδρασε αυθόρμητα λόγω του αισθήματος αλληλεγγύης που χαρακτηρίζει τον λαό μας, αλλά και μέσω της πολιτείας και των οργανωμένων συνόλων. Να σημειώσω τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για φιλοξενία και στήριξη Ουκρανών που εγκλωβίστηκαν εδώ ή καταφεύγουν στην Κύπρο ως πρόσφυγες. Θα παραχωρείται σε όλους κάρτα παραμονής διάρκειας 12 μηνών, με την οποία θα έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εργασία, επιδοματική ή στεγαστική πολιτική. Ευχή όλων η δική μας γενιά να μπορέσει να κληροδοτήσει στις επόμενες, έναν καλύτερο κόσμο. Χωρίς πολέμους και ανθρωπιστικές τραγωδίες έναν κόσμο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.