Είτε περπατά στη Σαχάρα, συναναστρέφεται τους Μασάι στην Τανζανία είτε απολαμβάνει τον ήλιο στις καταγάλανες θάλασσες του Μαυρικίου, καταφέρνει να σε παρασύρει στο ταξίδι της. Η Ήβη Βασιλοπούλου διατηρεί έναν από τους πιο όμορφους και επιτυχημένους λογαριασμούς στο Instagram, με πάνω από είκοσι εφτά χιλιάδες ακολούθους, όπου σε καλεί να ταξιδέψεις μαζί της γύρω στη Γη, χωρίς να κουνηθείς από το σπίτι σου. Ως τυπική millennial δεν θα μπορούσε φυσικά να απέχει από τα social media, αλλά ασχολείται μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, για καλύτερο αποτέλεσμα. Άλλωστε, ένα blog που ξεκίνησε χάρη στη ζήτηση του κόσμου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι επιτυχημένο. Το παιχνιδιάρικο όνομα «Vamos Bitchachos» χαρακτηρίζει απόλυτα το ύφος και το στυλ της, και σίγουρα άμα την ακολουθήσεις δεν ξεκολλάς εύκολα. Μέσα από μια χαλαρή συζήτηση, η Vamos Bitchachos αποκαλύπτει τα πάντα γύρω από το travel blog της, τις δικές της ταξιδιωτικές συνήθειες, τη δική της περιπέτεια με τον κορωνοϊό και το πώς βλέπει το μέλλον για όλους εμάς που λατρεύουμε τα ταξίδια. Αφότου ανάρρωσε, αποφάσισε να επιστρέψει στην Κύπρο και έτσι ξεκίνησε μια νέα περιπέτεια, ανακαλύπτοντας τις πιο όμορφες γωνιές του νησιού. Φέτος φρόντισε, με δύο προσεγμένα στη λεπτομέρεια βίντεο, να μας θυμίσει πως ζούμε σε ένα πανέμορφο νησί.
Πώς προέκυψε η ιδέα του blog και γιατί επέλεξες το όνομα «Vamos Bitchachos»; Η ιδέα πίσω από το blog δεν είναι τόσο συναρπαστική. Ταξίδευα και μοιραζόμουν τις εμπειρίες μου μέσω του Instagram, όπου αγαπώ να εκφράζω τη δημιουργικότητά μου με φωτογραφίες, και αυτό έφερε κίνηση στη σελίδα μου. Λέγοντας κίνηση, εννοώ ερωτήσεις για συγκεκριμένες τοποθεσίες και διάφορες συμβουλές. Τότε αποφάσισα να δημιουργήσω έναν χώρο όπου οι συχνές ερωτήσεις θα είχαν απάντηση, μαζί με αδημοσίευτες φωτογραφίες έτσι ώστε ο αναγνώστης να μαθαίνει πληροφορίες αλλά και να διαβάζει για τοποθεσίες που ίσως δεν γνώριζε. Το όνομα είναι μια παραλλαγή της ισπανικής φράσης «vamos muchachos» που σημαίνει «πάμε αγόρια!». Ένιωσα πως χρειαζόταν μια σύγχρονη, fun και θηλυκή παραλλαγή.
Πώς επιλέγεις τις χώρες που θα επισκεφτείς;
Η λίστα με τις χώρες που θέλω να επισκεφτώ είναι κυριολεκτικά ατέλειωτη και έτσι το να αποφασίσω πού θα πάω δεν είναι τόσο δύσκολο. Εξαρτάται κυρίως από το πότε θα πάω, το μπάτζετ μου και ποιος θέλει να έρθει μαζί για παρέα. Προσπαθώ να αποφεύγω τις τουριστικές περιόδους για συγκεκριμένες τοποθεσίες, αλλά σίγουρα προτιμώ τους πιο καλοκαιρινούς προορισμούς.
Τι προηγείται του κάθε ταξιδιού; Είσαι άνθρωπος που προγραμματίζει τα πάντα ή αφήνεσαι στη στιγμή;
Είμαι ένας συνδυασμός των δύο και σίγουρα εξαρτάται από τον προορισμό. Μ’ αρέσει να μελετώ μια τοποθεσία πριν την επισκεφτώ για να ξέρω τα περισσότερα που έχει να μου προσφέρει. Προσπαθώ να συμπεριλάβω όλα τα «must see» στο πρόγραμμά μου, αλλά μου αρέσει επίσης να αφήνω κάποιες μέρες κενές για να μάθω από τους ντόπιους τις συνήθειές τους και όλα όσα δεν μπορεί κάποιος να βρει online.
Υπάρχει κάποια χώρα ή πόλη που να αγαπάς λίγο περισσότερο από τις άλλες;
Παρόλο που είμαι φανατική των τροπικών προορισμών, η Νέα Υόρκη έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
Ποιες χώρες πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κάποιος και γιατί;
Θα ξαναπώ πως η λίστα είναι ατέλειωτη. Αν έπρεπε όμως να ονομάσω πέντε, τότε: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδία, Αργεντινή (και πιο συγκεκριμένα Παταγονία), Ιταλία και Τανζανία. Όλες αυτές έχουν τόσα πολλά να προσφέρουν και η καθεμία ξεχωριστά θα σου δώσει μια εντελώς διαφορετική οπτική της ζωής.
Η βάση σου είναι το Λονδίνο. Πώς διαχειρίστηκες την πανδημία και το ενδεχόμενο να μείνεις στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο COVID-19, είχα μόλις επιστρέψει στο Λονδίνο από τη Γαλλία και ήμουν σίγουρη πως είχα τον ιό. Γρήγορα αρρώστησα άσχημα λόγω του άσθματός μου και ο ιός έκανε το άσθμα χειρότερο. Δεν μπορούσα να κάνω τεστ γιατί δεν πληρούσα τις προϋποθέσεις. Περιορίστηκα στο σπίτι μου για δύο εβδομάδες αλλά οι περιστάσεις τότε ήταν πολύ άσχημες και, δυστυχώς, δεν μπορούσαν να με βοηθήσουν στην Αγγλία. Έχετε υπ’ όψιν πως αυτό έγινε τέλη Φεβρουαρίου/ αρχές Μαρτίου, όταν τα πράγματα ήταν σοβαρά στη Μεγάλη Βρετανία και σχεδόν κανείς δεν ήξερε τι ήταν ο ιός αυτός, ποιες είναι οι παρενέργειες και πώς να χειριστούν τις καταστάσεις. Ευτυχώς οι γιατροί στην Κύπρο μπορούσαν να με συμβουλέψουν για το πώς να αντιμετωπίσω κάποια συμπτώματα και μόλις ένιωσα καλύτερα ήρθα στην Κύπρο για να είμαι κοντά στην οικογένειά μου. Με τον ερχομό μου στην Κύπρο περιορίστηκα για τρεις ακόμα εβδομάδες – άρα ένα μήνα περιορισμού. Φυσικά δεν περίμενα πως θα έμενα στο σπίτι για τόσο μεγάλο διάστημα, αλλά ήταν ευλογία γιατί σε δύσκολες στιγμές – όπως αυτές της πανδημίας – δεν υπάρχει καλύτερο από το σπίτι σου, όπου θα είσαι ασφαλής με τους αγαπημένους σου.
Σε αγχώνουν τα ταξίδια τώρα με τον κορωνοϊό;
Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία κάνω τεστ για αντισώματα κάθε μήνα και έτσι είμαι σίγουρη πως έχω, ευτυχώς. Ωστόσο, από την άλλη, όσο κι αν αγαπώ τα ταξίδια, είμαι σε ένα σταυροδρόμι για το αν αξίζει να ταξιδέψω τώρα. Πέραν του μεγάλου κινδύνου των διαφόρων μεταλλάξεων και του ενδεχομένου να αρρωστήσω ξανά σε μια ξένη χώρα, υπάρχει το ερώτημα «θα είναι ποτέ τα πράγματα όπως παλιά;». Εκτός κι αν ταξιδεύεις π.χ. στην Αυστραλία, όλες οι άλλες χώρες είναι είτε σε εγκλεισμό είτε σε κακή κατάσταση. Για να είμαι ειλικρινής, περιμένω το εμβόλιο και μόλις εμβολιαστώ θα συνεχίσω να ταξιδεύω, πάντα με προσοχή.
Πριν την πανδημία είχες βρει ευκαιρία να εξερευνήσεις την Κύπρο;
Καθόλου. Ήταν κάτι που πάντα ήθελα αλλά δεν είχα ποτέ χρόνο να κάνω. Ήξερα κάποια από τα κρυμμένα διαμάντια αλλά σίγουρα δεν ήξερα πως ήταν τόσα πολλά.
Πώς αποφάσισες να γυρίσεις το βίντεο με τις εκδρομές σου στο νησί;
Ένα πράγμα για το οποίο πάντα ένιωθα άσχημα ήταν ότι δεν προωθούσα αρκετά το σπίτι μου, την Κύπρο. Επισκέφτηκα κάποιες πανέμορφες τοποθεσίες και τις προώθησα με πολλούς τρόπους αλλά πάντα ένιωθα πως απέρριπτα το νησί μου. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα τού να δημιουργήσω ένα fun και φρέσκο βίντεο. Το σκέφτηκα πριν αρκετό καιρό αλλά δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία και έτσι φέτος έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα.
Ποια ήταν η δημιουργική διαδικασία πίσω από το βίντεο;
Ήταν φανταστικά, δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα. Έφτιαξα μια υπέροχη ομάδα τεσσάρων: εμένα, τον κινηματογραφιστή Damien Ηρακλείδη που είναι φανταστικός στη δουλειά του, τη στυλίστρια Μάρα Πετρίδη, μια γυναίκα με υπέροχες ιδέες και κόνσεπτ που είχε την ιδέα να συμπεριλάβουμε τοπικά brands, και τη φωτογράφο Αριάνα Βασιλοπούλου, που χειρίζεται υπέροχα την κάμερα. Συνεργαστήκαμε άψογα οι τέσσερείς μας και περάσαμε ωραία φτιάχνοντας το βίντεο.
Υπάρχει, πιστεύεις, κάποια υποτίμηση από τους Κύπριους προς την Κύπρο;
Δεν θα το έλεγα. Νομίζω ότι οι Κύπριοι αγαπούν το νησί και όσα έχει να τους προσφέρει. Ίσως κάποιες τοποθεσίες να μην είναι τόσο διαδεδομένες γιατί ζούμε μια εποχή ταξιδιών, και γι’ αυτό ο κόσμος επιλέγει να εξερευνά νέους τόπους που είναι εντελώς διαφορετικοί. Παρ’ όλα αυτά, έλαβα υπέροχα σχόλια από κόσμο μετά τα βίντεό μας, όπου μου έλεγαν πως θα ήθελαν να εξερευνήσουν περισσότερο την Κύπρο μέσα από τοποθεσίες που ίσως δεν γνώριζαν πως υπήρχαν. Αυτό με έκανε ευτυχισμένη.
Τι ήταν αυτό που σε εξέπληξε τώρα που γύρισες το νησί;
Οι διάφορες τοποθεσίες! Ξέρω πως λόγω των ψηλών θερμοκρασιών αστειευόμαστε πως δεν έχουμε αρκετό πράσινο, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου. Υπάρχουν ατέλειωτα δάση και τόποι γεμάτοι πράσινο, υπάρχουν οι πιο όμορφες παραλίες του κόσμου, ακόμα και χιόνι. Έτσι, πιστεύω πως η Κύπρος έχει κάτι για όλους. Επίσης, οι κάτοικοι των χωριών είναι οι πιο φιλόξενοι άνθρωποι, που σε κάνουν να αισθάνεσαι οικεία.
Και τι ήταν αυτό που σε «χάλασε»;
Δυστυχώς δεν μου άρεσε καθόλου που είδα τόσο μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών σε καταπληκτικές τοποθεσίες. Κάποια σκουπίδια έμοιαζαν να είναι εκεί για πολύ καιρό. Με στενοχωρεί να βλέπω πως εμείς, οι άνθρωποι, μπορούμε να καταστρέψουμε τις πατρίδες μας. Όσο εύκολο είναι να πάρουμε κάτι κάπου, τόσο εύκολο είναι να το πάρουμε μαζί μας για να το πετάξουμε εκεί που πρέπει.
Ποια από τις εκδρομές σου στην Κύπρο ξεχωρίζεις και γιατί;
Έχω αγαπήσει τα πάντα στην Κύπρο, αλλά νομίζω ότι η Πάφος έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Από τα διάφορα μονοπάτια της φύσης μέχρι τις παραλίες, η Πάφος είναι καταπληκτική. Γι’ αυτό δεν μου φαίνεται παράξενο που ο κόσμος επιλέγει την Πάφο μετά τη συνταξιοδότηση.
Έχεις δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό προφίλ στο Instagram. Τι πρέπει να κάνει κάποιος για έναν όμορφο και ενδιαφέροντα ταξιδιωτικό λογαριασμό στο Instagram με συνοχή;
Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να το κάνει κάποιος, ειδικά αν ξεκινά τώρα. Ξεκίνησα με διάφορες εφαρμογές φίλτρων όπως το VSCO με έτοιμα φίλτρα, το Snapseed που σου επιτρέπει να κάνεις τόσα πολλά όπως το να προσαρμόζεις τη φωτεινότητα και την ένταση των χρωμάτων σε συγκεκριμένα σημεία μιας φωτογραφίας, το Retouch που σου επιτρέπει να διαγράφεις ανεπιθύμητα αντικείμενα από το φόντο και το UNUM που σου επιτρέπει να σχεδιάζεις το feed σου πριν ανεβάσεις φωτογραφίες και να οργανώνεις τις φωτογραφίες για να έχουν χρωματική συνοχή.
Ποιο είναι το δικό σου μυστικό;
Δημιούργησα τα δικά μου presets στο Lightroom που χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές, και προσαρμόζω τα χρώματα έτσι ώστε να μ’ αρέσει το αποτέλεσμα. Κάποιες φορές η κάμερα μπορεί να μην καταφέρει να απαθανατίσει τα χρώματα ακριβώς όπως είναι, γι’ αυτό πάω εγώ και τα προσαρμόζω, χρησιμοποιώντας τα δικά μου φίλτρα. Σίγουρα το να έχεις μια καλή κάμερα και έναν φωτογράφο πρόθυμο να σε φωτογραφίζει είναι ένα επιπλέον μπόνους.
Ποιος είναι ο επόμενος προορισμός;
Δεν ξέρω ακόμα. Πάντα ήθελα, όμως, μια περιπέτεια γυρίζοντας τα νησιά της Ελλάδας. Ποιος ξέρει;