Του Μιχάλη Μιχαηλίδη
Αν δεν έχεις επισκεφτεί ακόμα το LPM, θα πρέπει μάλλον να το βάλεις στο πρόγραμμά σου για να το κάνεις. Σε αυτό το υπέροχο εστιατόριο στο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, δεν θα απολαύσεις άλλο ένα dinner, αλλά μια συνολική εμπειρία που θα κουβαλάς για καιρό. Αυτός άλλωστε είναι ο στόχος του Ιταλού σεφ Alessandro Mirabelli και της ομάδας του.
«Ως ομάδα, θέλουμε να τους προσφέρουμε ένα ταξίδι στη Γαλλική Ριβιέρα μέσω των φημισμένων πιάτων μας σε συνδυασμό με αυτό το υπέροχο location και τη θέα της θάλασσας» αναφέρει ο ίδιος ο σεφ για το εξαιρετικό LPM, που μετά την ήδη επιτυχημένη παρουσία σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Άμπου Ντάμπι, Μαϊάμι και Χονγκ Κονγκ, το εξαιρετικό αυτό γαστρονομικό concept που ξεκίνησε το 2007 από το Λονδίνο μάς έκανε την τιμή να έρθει στη Λεμεσό.
Και το ωραίο μαζί του είναι πως, «είτε στο Λονδίνο βρίσκεσαι, είτε στο Ντουμπάι, είτε στο Χονγκ Κονγκ, είτε στη Λεμεσό, το φαγητό είναι το ίδιο νόστιμο και το ίδιο καλό! Φρεσκάδα, μοναδικότητα και συνέπεια», είναι τα τρία στοιχεία που καθιστούν μοναδικό το μενού και γενικά την εμπειρία ενός δείπνου στο LPM, σύμφωνα με τον Alessandro Mirabelli. «Στο LPM όλα ετοιμάζονται φρέσκα, καθημερινά, ενώ ποντάρουμε στην εποχικότητα για τη δημιουργία νέων πιάτων. Αυτό συνεπάγεται πως το μενού μας εξελίσσεται συνεχώς και άρα ο κόσμος δεν βαριέται. Ένας από τους κύριους λόγος που οι πελάτες μας λαχταρούν το LPM είναι γιατί το μενού μας είναι μοναδικό και τα πιάτα μας αποκλείεται να τα βρουν κάπου αλλού».
Ακόμα και αυτό το πολύ απλό concept με τις ντομάτες, τα λεμόνια και το ελαιόλαδο που έρχονται στο τραπέζι με το που θα καθίσεις για δείπνο, είναι, λέει, «σήμα κατατεθέν των σπιτιών στη Νότια Γαλλία, αφού έτσι ξεκινούν τα περισσότερα γεύματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δίνοντας την ευκαιρία στους καλεσμένους να ετοιμάσουν τη δική τους σαλάτα, όπως αυτοί θέλουν. Είναι αστείο, αφού ο καθένας έχει το δικό του στιλ. Κάποιος κόβει την ντομάτα σε φέτες, άλλος σε κύβους κ.ο.κ.».
Το ελαιόλαδο είναι και το δικό του αγαπημένο υλικό, καθώς το φτιάχνει μόνος του. Όπως μας επισημαίνει, «Το ελαιόλαδο ως συστατικό βοηθά στη μεταφορά της γεύσης του φαγητού και των μπαχαρικών και προσφέρει ευχάριστη αίσθηση στο στόμα! Είναι ο joker. Επιπλέον, θα έβαζα και μια πρέζα αλάτι, στα αγαπημένα υλικά, αφού έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει ένα μη ισορροπημένο πιάτο σε κάτι υπέροχο».
Επειδή μιλάμε όμως για αίσθηση Γαλλικής Ριβιέρας, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας και μερικά πιάτα που την προσφέρουν στον μέγιστο βαθμό, εκτός από τον ίδιο τον χώρο στο LPM και την ατμόσφαιρα που δημιουργείται εκεί τα βράδια. Έτσι, ζητήσαμε από τον σεφ να μας προτείνει μερικά πιάτα για μια από τις επόμενες επισκέψεις μας. «Βραστές γαρίδες σε ελαιόλαδο, αρνίσια παϊδάκια μαριναρισμένα σε μαύρη ελιά και έναν εκ των Crème Brulee ή Cheesecake με βανίλια για φινάλε». Και για να το συνοδεύσουμε, ποιο κοκτέιλ είναι το ιδανικότερο; «Το Tomatini μας είναι όλη η ουσία του LPM σε ένα ποτήρι μαρτίνι. Αυτό είναι το πιο δημοφιλές κοκτέιλ στα LPM παγκοσμίως και δεν θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει καλύτερα την ιδέα, έχοντας μάλιστα μόνο τέσσερα απλά συστατικά: Kettle One βότκα ως βάση, φρέσκες ντομάτες, λευκό βαλσάμικο ξύδι και σιρόπι ζάχαρης… όλα ισορροπημένα με ένα απλό καρύκευμα από αλατοπίπερο. Ανακινούμε, στραγγίζουμε και σερβίρουμε σε ένα όμορφο ποτήρι μαρτίνι. Γαρνίρεται με ένα ντοματίνι και φτάνει στον πάγκο (ή στο τραπέζι) με μια πινελιά φρεσκοτριμμένου πιπεριού. Είναι το βαλσάμικο; Είναι οι ντομάτες; Αυτό το κοκτέιλ κάνει πάντα τους ανθρώπους να χαμογελούν, αφού η ουσία του μοιάζει να ανήκει σε ένα πιάτο, όχι σε ένα ποτήρι! Κι όμως είναι υπέροχο. Αυτή η έκπληξη, αυτό το άλμα ανάμεσα σε μέρη και υφές, δημιουργεί αυτή την απρόσμενη αντίδραση».
Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα πιάτα του μενού και όλα τα κοκτέιλ, θα λέγαμε εμείς. Οι γεύσεις, οι υφές, οι συνδυασμοί, οι μουσικές, το κρασί και τα κοκτέιλ, η αύρα των ανθρώπων του LPM και το χαμόγελό τους, είναι όλα στοιχεία που σε κάνουν να χαμογελάς και να θες να επιστρέψεις ξανά και ξανά εκεί.