newsroom must
Το τραπέζι της ημέρας περιλαμβάνει σήμερα μπακαλιάρο σκορδαλιά, με την επιλογή του να γίνεται τον 15ο αιώνα εξαιτίας του ότι το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ ο μπακαλιάρος ήταν η εύκολη και οικονομική λύση. Με την πάροδο όμως του χρόνου, τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί και κάθε 25η Μαρτίου, καθιερώθηκε να τρώμε γενικώς ψάρι - χωρίς να περιοριζόμαστε στο είδος του.
Με αφορμή την ημέρα, ψάξαμε και βρήκαμε τρεις συνταγές με ψάρι για να δοκιμάσετε σήμερα.
Ολόκληρο ψάρι στον φούρνοΒαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 10'
Χρόνος ψησήματος: 1 ώρα
Θερμίδες ανά 100γρ ψημένο ψάρι: 120
Υλικά (μερίδα ανάλογα με το μέγεθος του ψαριού)
1 μεγάλο λαβράκι καθαρισμένο (ένα μεγάλο λαβράκι φτάνει για δύο άτομα)
Αλάτι, πιπέρι
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
Διαβάστε την εκτέλεση εδώ.
Υγιεινά φιλέτα τσιπούρας στον φούρνο με σαλάτα κινόα
Δοκιμάστε αυτή την εύκολη και εξαιρετικά νόστιμη υγιεινή συνταγή φιλέτων τσιπούρας. Ψημένα στον φούρνο και έτοιμα σε λιγότερο από 20 λεπτά. Απολαύστε αυτό το φανταστικό και ντελικάτο φιλέτο αυτού του λευκού ψαριού που είναι χαμηλό σε λιπαρά και γεμάτο γεύση μαζί με την εύκολη σαλάτα κινόα.
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 20 λεπτά
Μερίδες: 2
Θερμίδες ανά μερίδα: 450 kcal
ΥΛΙΚΑ:
2 Χ 200 γρ. φιλέτα τσιπούρας, χωρίς δέρμα και κόκκαλα από τις ψαραγορές Blue Island
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κάππαρη
1 χούφτα ντοματίνια, κομμένα στη μέση
3 λεμόνια, κομμένα σε φέτες
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
Για τη σαλάτα κινόα:
100 γρ. κινόα μαύρο και λευκό, κοχλασμένο για 20’ και στραγγισμένο
10 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα, χωρίς σπόρια ψιλοκομμένη
100 γρ. ροζέ κρασί
2 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
Αλάτι - πιπέρι
Διαβάστε την εκτέλεση εδώ.
Μαριναρισμένο φιλέτο σολομού
Αν θα κάνετε την προσπάθεια να φτιάξετε αυτό το πιάτο διαλέξτε τον καλύτερο σολομό που μπορείτε να βρείτε στην αγορά. Προσωπικά, προμηθεύομαι φρέσκο σολομό απ’ την ψαραγορά της υπεραγοράς Άλφα Μέγα και διαλέγω πάντα τα φιλέτα μου από πλευρά του ψαριού που δεν έχει κόκαλα. Η συνταγή αυτή είναι μια ιδανική πρόταση για να μαγειρέψετε τον σολομό και να έχετε ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Η μαρινάτα αυτή είναι ιδιαίτερα νόστιμη και ο σολομός, λόγω της καφέ ζάχαρης καραμελώνει υπέροχα. Να αναφέρουμε ότι η λιβανέζικη συνταγή περιλαμβάνει σιρόπι από ρόδι, υλικό το οποίο δεν έχω βρει στην αγορά στην Κύπρο. Έτσι, το αντικατέστησα με έψημα.
Υλικά
Για 4 μερίδες
4 φιλέτα σολομού 120 γρ. το καθένα
70 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλιά σουμάκι
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές σιρόπι από ρόδι ή έψημα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο για να σερβίρουμε
Διαβάστε την εκτέλεση εδώ.