ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Εφησυχασμός, έξαρση και νέο καμπανάκι - Πού παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα

Επίκεντρο τα σχολεία, τα ευεργετικά αποτελέσματα της 3ης δόσης και οι αλυσίδες μετάδοσης

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Καθησυχαστικοί παρουσιάστηκαν στις αρχές της εβδομάδας μετά την προγραμματισμένη συνάντηση τους Υπουργός Υγείας αλλά και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δηλώνοντας πως θα πορευθούμε χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων. 

Η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη θορύβησε τους εμπλεκόμενους, με την προηγούμενη εβδομάδα να φέρνει νέο αρνητικό ρεκόρ αφού τα επιβεβαιωμένα κρούσματα άγγιξαν τον αριθμό των 2 εκατομμυρίων. Η επιβολή lockdown διαφόρων παραλλαγών (τοπικό, για ανεμβολίαστους, καθολικό) σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση των περιστατικών στο εσωτερικό δημιούργησε κύμα ανησυχίας μεταξύ των πολιτών, χωρίς ωστόσο να κρατήσει για πολύ αφού δια στόματος Μιχάλη Χατζηπαντέλα ανακοινώθηκε παράταση των υφιστάμενων μέτρων. 

Τα δεδομένα παραμένουν ρευστά αφού η πανδημία έχει αποδείξει κατά κόρον ότι συμπεριλαμβάνει διάφορες μεταβλητές με την εικόνα του τελευταίου τετραημέρου -δηλαδή της περιόδου που ακολούθησε της σύσκεψης- να παρουσιάζει επιβάρυνση. 

Εχθρός ο εφησυχασμός, 1 στα 4 κρούσματα ανήλικοι 

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρ. Πέτρος Καραγιάννης τόνισε πως η κατάσταση στην παρούσα φάση είναι μεν διαχειρίσιμη όμως ο έντονος προβληματισμός του πηγάζει από τη στάση και συμπεριφορά των πολιτών σε διάφορους χώρους. 

Ξεκινώντας με την χαρακτηριστική φράση «Δεν είναι απλά εφησυχασμός, βλέπω κόσμο να συμπεριφέρεται σαν να μην του «καίγεται καρφί» ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θέλησε για πολλοστή φορά να εκφράσει την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας το μερίδιο ατομικής ευθύνης που αναλογεί στον καθένα από εμάς. «Βλέπεις κόσμο σε χώρους εργασίας, καφετέριες, συναθροίσεις και συμπεριφέρεται σαν να μην υπήρξε ποτέ η πανδημία» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τακτική πλύση των χεριών, τη χρήση προστατευτικής μάσκας αλλά και τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας και αποστασιοποίησης. 

Όπως πρόσθεσε, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται σε σχολικές μονάδες αλλά και χώρους εργασίας. Ένα ποσοστό 23-25% των ημερήσιων κρουσμάτων αφορούν άτομα κάτω των 18 ετών ενώ σε ερώτηση που αφορά τον εμβολιασμό σαν μοναδικό όπλο που θα βάλει φρένο στη διασπορά η απάντηση του ήταν αφοπλιστική. «Όχι απλά συμφωνώ, αλλά θα έπρεπε να γίνει… απο χθες! Φυσικά με την συγκατάθεση των γονέων αλλά θα μπορούσαν να επισκέπτονται τα σχολεία κινητές μονάδες μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.»

Ευεργετική η ενισχυτική 3η δόση, χαμόγελα για τους 50+ 

Σε ότι αφορά την ενισχυτική 3η δόση χαμόγελα αισιοδοξίας υπάρχουν για άτομα 50 χρονών και άνω αφού τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ξεκάθαρα πως η προστασία τους από τον ιό κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά για τους 18-50 αφού όπως μας ανέφερε αρμόδια πηγή πρόκειται για πρόσωπα που διακινούνται αρκετά ενεργά στην κοινωνία, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό. 

Το ζήτημα που προκύπτει με την 3η δόση εστιάζεται στο γεγονός πως για να καλυφθεί μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα χρειάζεται περίπου 4 με 5 εβδομάδες. Όπως γίνεται αντιληπτό ακόμη και μία προσπάθεια που θα εκκινήσει σήμερα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, περίοδος που αναμένεται και η εποχική γρίπη να παρουσιάσει μεγάλη έξαρση δυσχεραίνοντας το εγχείρημα. 

Επίσης τονίζεται πως σύμμαχος στη στρατηγική μέσω του εμβολιασμού φαίνεται να είναι και το σπάσιμο των αλυσίδων μετάδοσης, κάτι που είχε δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στο παρελθόν. Η μετάδοση φαίνεται να βρίσκει σαφέστατα μεγαλύτερη ‘αντίσταση’ μεταξύ των εμβολιασμένων κάτι που αυτόματα καθιστά τη μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη εκ των ουκ άνευ αφού ο ιός δε θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να μεταδοθεί. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X