ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: skinny jeans, Loose top και μπαλαρίνες
 

Γιατί η Αλβανία έκανε ban το TikTok

Η απόφαση που πάρθηκε μετά από θάνατο 14χρονου

Μαρία Σάββα

Η Αλβανία ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει στο κλείσιμο της πλατφόρμας TikTok, εφαρμόζοντας την απαγόρευση που είχε προαναγγείλει από τον Δεκέμβριο.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Ογκέρτα Μαναστιρλιού, οι αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με τους παρόχους διαδικτύου και τις τεχνολογικές πλατφόρμες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε η απόφαση να τεθεί σε ισχύ εντός των επόμενων ημερών ή το πολύ μέσα σε μία εβδομάδα. Η απαγόρευση αναμένεται να διαρκέσει 12 μήνες.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, λίγες εβδομάδες μετά τον τραγικό θάνατο ενός 14χρονου μαθητή σε συμπλοκή κοντά σε σχολείο στα Τίρανα, που ξεκίνησε ύστερα από διαδικτυακή αντιπαράθεση. Το περιστατικό προκάλεσε έντονη ανησυχία στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος για τις επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων στους νέους.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ράμα τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν εκτεταμένων διαβουλεύσεων με 65.000 γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ παράλληλα διασφαλίστηκε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες τεχνικές δυνατότητες για την εφαρμογή της. Πρόσθεσε επίσης ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν θετικό διάλογο με το TikTok, εκπρόσωποι του οποίου αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα σύντομα για να παρουσιάσουν μέτρα που θα ενισχύσουν την ασφάλεια των παιδιών, μεταξύ των οποίων και η ενσωμάτωση της αλβανικής γλώσσας στην πλατφόρμα.

Το TikTok αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές παγκοσμίως, κυρίως μεταξύ των νέων, χάρη στα σύντομα και εθιστικά βίντεό του. Σύμφωνα με έρευνα της We Are Social, το 2024 οι χρήστες Android αφιέρωναν κατά μέσο όρο 34 ώρες τον μήνα στην πλατφόρμα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους ανταγωνιστές της. Ο συνολικός αριθμός των χρηστών του TikTok διεθνώς ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο.

Η Αλβανία δεν είναι η μόνη χώρα που εκφράζει ανησυχία για τις επιπτώσεις της πλατφόρμας στους νέους. Το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία έχουν επίσης καταγγείλει τις αρνητικές επιπτώσεις του TikTok στη νεολαία. Παράλληλα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η εφαρμογή έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά καταγγελίες ότι χρησιμοποιήθηκε για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία υπέρ ενός ακροδεξιού υποψηφίου. Σε αρκετές χώρες, η χρήση του TikTok έχει ήδη απαγορευτεί για υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το TikTok συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς επαλήθευσης ειδήσεων, όπως το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλους φορείς, που πληρώνονται από την πλατφόρμα για να ελέγχουν την εγκυρότητα των βίντεο και να περιορίζουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση