Η Καθημερινή
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες στον ευρωπαϊκό νότο τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή που ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, με τους επιστήμονες να συνδέουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες με την κλιματική αλλαγή.
Στην Ισπανία, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών. Σοκαρισμένοι κάτοικοι, βλέποντας πυκνούς καπνούς να υψώνονται πάνω από την κοιλάδα Χέρτε στα δυτικά της χώρας, ανέφεραν ότι η ζέστη θυμίζει πλέον αυτή του νότου της Ισπανίας. «Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πάντες», δήλωσε ο κάτοικος Μιγκέλ Άνχελ Ταμάγιο.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό «Environmental Research: Climate», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή να ενισχύει τους καύσωνες.
Μονσάγκρο, Ισπανία. UME/J.de Oro via AP
Μάλαγα, Ισπανία. AP Photo/Gregorio Marrero
Περισσότεροι από 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον καύσωνα που διαρκεί σχεδόν μια εβδομάδα στην Πορτογαλία και την Ισπανία μέχρι στιγμής. Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν τους 45,7 βαθμούς Κελσίου.
Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για τις υψηλές θερμοκρασίες την Κυριακή, εκτιμώντας ότι ο καύσωνας θα τελειώσει τη Δευτέρα, ωστόσο οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν «ασυνήθιστα υψηλές».
Πυρκαγιές μαίνονταν την Κυριακή και σε άλλες περιοχές, όπως η Καστίλη και το Λεόν στην κεντρική Ισπανία και η Γαλικία στα βόρεια. Οι πυροσβέστες έθεσαν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά στην επαρχία Μάλαγα, με τους κατοίκους να επιστρέφουν στα σπίτια τους, τα οποία είχαν εκκενώσει.
Στη Γαλλία, οι πυρκαγιές έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα στο Ζιρόντ, στα νοτιοδυτικά της χώρας, και περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, δήλωσαν οι περιφερειακές αρχές το απόγευμα της Κυριακής.
Περισσότεροι από 1.200 πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες, με τη Γαλλία να εκδίδει «κόκκινο συναγερμό» -το υψηλότερο επίπεδο- σε αρκετές περιοχές, καλώντας τους κατοίκους «να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί».
Ζιρόντ, Γαλλία. Φωτ. SDIS 33 via AP
Ζιρόντ, Γαλλία. Φωτ. SDIS 33 via AP
Ζιρόντ, Γαλλία. Φωτ. SDIS 33 via AP
Ζιρόντ, Γαλλία. Φωτ. SDIS 33 via AP
Ζιρόντ, Γαλλία. Φωτ. SDIS 33 via AP
Ζιρόντ, Γαλλία. Φωτ. SDIS 33 via AP
Στην Ιταλία, όπου εκδηλώθηκαν μικρότερες πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες, οι μετεωρολόγοι αναμένουν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές αυτήν την εβδομάδα.
Στη Βρετανία εκτιμάται ότι ο υδράργυρος είναι πιθανό να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τους 38,7 βαθμούς Κελσίου που κατεγράφησαν στο Κέιμπριτζ το 2019, με τις μετεωρολογικές αρχές να εκδίδουν «κόκκινη» προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» σε περιοχές της Αγγλίας.
Μπρόουντστερς, Βρετανία. Φωτ. REUTERS
Μπρόουντστερς, Βρετανία. Φωτ. REUTERS
Λονδίνο. Φωτ. REUTERS
Μπρόουντστερς, Βρετανία. Φωτ. REUTERS
Λονδίνο. Φωτ. REUTERS
Μάργκεϊτ, Βρετανία. Φωτ. REUTERS
Ξηρασία στην Πορτογαλία
Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στην Πορτογαλία την Κυριακή. Περίπου 1.000 πυροσβέστες προσπάθησαν να ελέγξουν 13 πυρκαγιές στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας.
Το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις τελευταίες επτά ημέρες 659 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεγάλης ηλικίας, έχασαν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα. Την Πέμπτη, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές και τους 47 βαθμούς Κελσίου σε μετεωρολογικό σταθμό στα κεντρικά της χώρας.
Μέχρι το Σάββατο, κατεγράφησαν 360 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ισπανία, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III.
Μαδρίτη. Φωτ. REUTERS
Η Πορτογαλία ήταν αντιμέτωπη με ακραία ξηρασία ακόμη και πριν από τον πρόσφατο καύσωνα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου. Περίπου το 96% της ηπειρωτικής χώρας αντιμετώπιζε ήδη σοβαρή ή ακραία ξηρασία στα τέλη Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι και στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν δεκάδες πυρκαγιές το Σαββατοκύριακο.
πηγή: Καθημερινή