Γιώργος Γκαρακλίδης
Η Μύκονος η οποία «επιπλέει» στη Μεσόγειο θάλασσα, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Αν πρέπει δε να κατατάξουμε τη Μύκονο ως νησί θα λέγαμε ότι «μαγνητίζει» ανθρώπους απ’ όλη την υφήλιο κάθε χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι με το καλοκαίρι να είναι η αδυναμία των περισσοτέρων.
Διαβάστε επίσης: Oι Κύπριες που βρέθηκαν μέχρι στιγμής στην Μύκονο
Πώς όμως το αιώνιο νησί των ανέμων μετατράπηκε σε έναν επίγειο παράδεισο για τη λάμψη, την αίγλη, το γόητρο και την ομορφιά κι έγινε η ελίτ των νήσων ανά τον κόσμο;
Γενικότερα τη Μύκονο ή θα τη λατρέψει κανείς ή θα απέχει και θα τον απωθεί. Δεν υπάρχει μέση λύση ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής.
Όλα ξεκίνησαν το 1873 όταν αρχαιολόγοι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής άρχισαν να κάνουν ανασκαφές στη Δήλο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία έδωσε ζωή στην Άρτεμη και στον Απόλλωνα. Η ανυπόφορη ζέστη καθώς και οι λιγοστοί πόροι έκαναν τους αρχαιολόγους να κρίνουν πως θα έπρεπε να βρουν ένα κοντινό σημείο για να μπορούν να ξεκουράζονται και να τρέφονται σωστά όσο θα κρατήσει η περίοδος των ανασκαφών κι έτσι επέλεξαν τη Μύκονο, μια άλλη, εντελώς διαφορετική Μύκονο όμως που ουδεμία σχέση έχει με τη λάμψη που «εκπέμπει» σήμερα. Το νησί ωστόσο κατάφερε να τους εντυπωθεί καλά στο μυαλό.
Πέρασαν πολλά χρόνια, τελείωσε και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και οι νέοι της Αθηναϊκής αστικής τάξης πηγαινοέρχονταν στη Μύκονο για διακοπές και για ό,τι το νησί μπορούσε να τους προσφέρει. Ρεύμα δεν υπήρχε στο νησί αλλά επικρατούσε αυτή η μαγεία.
Ωστόσο το 1947 παρέα εφήβων είχε προτιμήσει τη Μύκονο ως προορισμό για διακοπές και ανάμεσά τους η Μαρίκα Γιαννούκου, η μετέπειτα Μαρίκα Μητσοτάκη, σύζυγος του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι δύο νέοι τότε γνωρίστηκαν στο νησί των ανέμων και αγαπήθηκαν καθώς ο νεαρός βουλευτής Χανίων, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την επισκεπτόταν συχνά εκεί και σιγά σιγά το νησί αναφερόταν όλο και πιο συχνά στην καθημερινότητα των Ελλήνων.
Οι πλούσιοι άρχισαν να επισκέπτονται το νησί το οποίο με τον καιρό ανέπτυξε κοσμικό χαρακτήρα και άρχισαν να ανοίγουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και μαγαζιά. Ονόματα όπως Αριστοτέλης Ωνάσης και Μαρία Κάλλας, Σταύρος και Τίνα Λιβανού, ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, η Μελίνα Μερκούρη, η Elizabeth Taylor, η Barbara Streisand ακούγονταν συνεχώς.
Το 1955 ένας ψαράς βρήκε έναν μισοπεθαμένο πελεκάνο τον οποίο διασώζει και σε συνεργασία με κατοίκους του νησιού τον φροντίζουν και τον περιθάλπουν και έτσι γίνεται η μασκότ του νησιού μετά τη βάφτισή του ως Πέτρος ο πελεκάνος.
Συντομεύοντας την ιστορία, η Μύκονος εξελίχθηκε σ’ ένα κοσμοπολίτικο νησί γεμάτο ομορφιές τόσο φυσικές όσο και τεχνιτές κυρίως τη δεκαετία του 80 και 90 όταν πολλοί κοσμικοί ανάμεσά τους πολιτικοί, ηθοποιοί και ξένοι διάσημοι επένδυαν για την αγορά γης στο νησί και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς ντόπιους και ξένους!