ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

«Ο Κυπριανός ήρθε στην Ελλάδα να τον σπουδάσουμε και εμείς τον επιστρέψαμε πίσω νεκρό»

Συγκλονίζουν οι δηλώσεις του Κοσμήτορα του ΑΠΘ ο οποίος βρέθηκε στην Κύπρο για την κηδεία του αδικοχαμένου Κυπριανού

Ήμουν ο μόνος από την Ελλάδα που παραβρέθηκα στην κηδεία. Βρέθηκα στην Κύπρο για να ζητήσω ένα συγγνώμη για όλες τις εγκληματικές παραλείψεις, οι οποίες του στέρησαν τη νιότη», δήλωσε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. 

«Επιστρέφω από την Κύπρο όπου έγινε η κηδεία του τεταρτοετούς φοιτητή μας Κυπριανού Παπαϊωάννου. Ήταν μια εμπειρία που δεν περιγράφεται και δεν έχει προηγούμενο, όπως προηγούμενο δεν έχει και το συγκεκριμένο δυστύχημα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, ο οποίος μίλησε στις «Συνδέσεις» για τους 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία ‘’Intercity 62’’ και έχασαν τραγικά τη ζωή τους στην σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Μιλώντας για την ανείπωτη τραγωδία που βιώνουν εδώ και μια εβδομάδα οι συγγενείς των θυμάτων αναφέρθηκε στο πώς τον αντιμετώπισαν οι συγγενείς του Κύπριου φοιτητή Νομικής ως τον μόνο εκπρόσωπο από την Ελλάδα που τίμησε έναν από τους δύο Κύπριους που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στην σύγκρουση στα Τέμπη.

Κάνοντας λόγο για αξιοπρέπεια και βουβή αγανάκτηση στο πλήθος κόσμου που αποχαιρέτησε τον Κύπριο φοιτητή ο κ. Γκλαβίνης δήλωσε ότι «η βουβή διαμαρτυρία του κόσμου που παραβρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία ήταν απέναντι σε αυτή την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία δυστυχώς η Ελλάδα εξακολουθεί να πληγώνει την Κύπρο», όπως είπε.

Πάνω σε ελληνική σημαία το φέρετρο του Κυπριανού

Και όπως τόνισε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ αυτό που του έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι ο πατέρας του θύματος είναι ιερέας. «Ο πατέρας Χριστόδουλος μάς έστειλε το παιδί του εδώ να το σπουδάσουμε. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η ίδια με τα άλλα τα παιδιά που και όλοι είχαν το ίδιο ατύχημα και τις ίδιες συνέπειες. Πρόκειται για έναν Κύπριο. Ήρθε στην Ελλάδα να τον σπουδάσουμε και εμείς τον επιστρέψαμε πίσω νεκρό. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θα περίμενε λοιπόν κανείς μια αντίδραση. Εγώ την ανέμενα και αυτό το οποίο με συγκλόνισε, και πρέπει να το πω, είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι το φέρετρο του Κυπριανού ήταν πάνω σε μια ελληνική σημαία». 

Μιλώντας για το πώς υποδέχθηκε η Κύπρος τον πολίτη της, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε αεροπορικώς από την Ελλάδαμ είπε χαρακτηριστικά: «Ήμουν ο μόνος από την Ελλάδα (στην εξόδιο ακολουθία) και θα μπορούσα να εισπράξω μια δυσαρέσκεια κατ’ ελάχιστον και δεν το εισέπραξα. Ήταν ένα περιστατικό το οποίο ξεσήκωσε ρίγη συγκίνησης σε όλο το νησί σε όλη την Κύπρο. Ήμουν στο αεροπλάνο με την οικογένεια από εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Στην Κύπρο υποδέχθηκε την οικογένεια ο υπουργός Εξωτερικών και στην εξόδιο ακολουθία παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και η πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου. Ήταν ο Πρόεδρος Δημοκρατίας, ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, ήταν ο υπουργός των Εξωτερικών, ήταν ο διοικητής της Εθνοφρουράς. Ήταν οι πάντες».

Υπάρχουν κάποια όρια στην προχειρότητα 

Όπως τόνισε ο ίδιος, με την ιδιότητα του Κοσμήτορα, αποχαιρέτησε τον Κυπριανό Παπαϊωάννου: «Αναλάβαμε μια υποχρέωση, ένα καθήκον να σπουδάσουμε αυτό το παιδί, ένιωσα την ανάγκη να βρίσκομαι εκεί για να ζητήσω ένα συγνώμη για όλες τις εγκληματικές παραλείψεις, οι οποίες του στέρησαν τη νιότη».

Συγκλονισμένος με όσα βίωσε κατά την παραμονή του στην Κύπρο δήλωσε ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές βλέπει κανείς συναισθήματα να εκφράζονται όπως αυτό του πατριωτισμού. «Ο Κυπριανός έδειξε στη γενιά του, στα άλλα παιδιά που ήταν στο τρένο και επέζησαν πως υπάρχουν τελικά κάποια όρια στην προχειρότητα; Έδειξε τι θα πει υπευθυνότητα, τι θα πει καθήκον, τι θα πει ευθύνη. Προσωπικά, χθες, την ανέλαβα στο ακέραιο, καθόσον μας αφορούσε και πιστεύω πως αυτή η γενιά, η γενιά του τρένου, πρέπει να ηγηθεί ώστε κάποια πράγματα πλέον να αλλάξουν σε αυτή τη χώρα» ανέφερε.

Κάνοντας μια έμμεση αναφορά στο πώς λειτουργεί επί δεκαετίες το δημόσιο είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει σημασία τελικά για να καταλάβει κανείς μία οποιαδήποτε θέση, αν είναι άσπρος γάτος ή αν είναι μαύρος γάτο. Θα πρέπει να ξέρει να πιάνει ποντίκια.

Πηγή: ertnews.gr

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση