ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: στενό ripped φόρεμα, μπότες μέχρι το γόνατο και denim σακάκι
 

Πώς η ακρίβεια επηρεάζει τους γάμους στο νησί μας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Το ράλι ακρίβειας και οι επιπτώσεις της πανδημίας αλλά κυρίως της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία άρχισαν να επηρεάζουν τις πτυχές της… οικονομικής μας καθημερινότητας και βιωσιμότητας με τις εκδηλώσεις γάμων να μη μπορούν φυσικά να αποτελέσουν εξαίρεση.

Οι συνεχόμενες αυξήσεις σε καύσιμα, πρώτες ύλες, η δυσκολία στις διαδικασίες εισαγωγών σπρώχνουν τις τιμές επηρεάζοντας όπως είναι λογικό και τον τομέα των εκδηλώσεων γάμων, αφού η πραγματοποίηση τους επηρεάζεται από διάφορους τομείς και κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός -όπως θα αναλύσουμε και πιο κάτω- ότι για την πραγματοποίηση πλέον ενός γάμου με τα ίδια χαρακτηριστικά το συνολικό κόστος που απαιτείται είναι περίπου αυξημένο κατά 25%.

Τα ζευγάρια σιγά-σιγά καταργούν το θεσμό του κόκτειλ ενώ παράλληλα αυξάνουν τους καλεσμένους στο δείπνο

50% του κόστους το φαγητό και το ποτό
Σε ότι αφορά τις πρώτες ύλες υπάρχει αύξηση ύψους 40%, γεγονός που επηρεάζει αρχικά και το φαγητό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε μιλώντας στην «Καθημερινή» η κυρία Γιώτα Καπαρή, Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων το μεγαλύτερο «κονδύλι» που αφορά την τέλεση μίας γαμήλιας δεξίωσης αφορά το food&beverage (δηλαδή φαγητό/ποτό) που αποτελεί το 50% του συνολικού κόστους. Το υπόλοιπο μισό κομμάτι της πίτας διαμοιράζεται σε διακόσμηση/λουλούδια, νυφικά/κοστούμια, φωτογράφους, μουσική και διάφορα άλλα περιφερειακά έξοδα. Η Κύπρος σαν νησί στην πλειοψηφία των τομέων δε μπορεί να είναι αυτάρκης και ως εκ τούτου προμηθεύεται τα περισσότερα προϊόντα από το εξωτερικό.

Ως παράδειγμα η κυρία Καπαρή μας έφερε τα λουλούδια που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση με τις κυριότερες χώρες εισαγωγής να είναι η Ολλανδία -που λειτουργεί ως παγκόσμιος διακομιστικός σταθμός- η Κένυα, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής με ευνοικές κλιματολογικές συνθήκες (Κόστα-Ρίκα, Εκουαδόρ) και φθηνότερο εργατικό δυναμικό (που πάλι φτάνουν στο νησί μας μέσω Ολλανδίας). Το ίδιο όμως ισχύει και για άλλες κατηγορίες όπως παραδείγματος χάριν οι υπηρεσίες φωτογράφων (αύξηση κόστους των αναλώσιμων), τα φαγώσιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης και ούτω καθ’εξής.

Την γλίτωσαν όσοι έκλεισαν με τις τιμές προ-ακρίβειας;
Σημαντική διευκρίνιση έγινε και σε ότι αφορά τις κατηγορίες γάμων/συμβολαίων αφού όσοι είχαν προλάβει να προκρατήσουν με διαφορετικές τιμές (προηγούμενων σεζόν) κατάφεραν να πετύχουν φθηνότερες τιμές από όσους σπεύδουν σήμερα να κλείσουν το γάμο τους. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ήδη συμφωνία (ή συμβόλαιο) με τιμές και όρους που ίσχυαν προηγουμένως, οι επαγγελματίες γάμων κάνουν ότι είναι δυνατόν για να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, πολλές φορές επωμιζόμενοι τις αλλαγές των τιμών. Υπογραμμίστηκε δε, πως υπάρχουν περιπτώσεις δεξιώσεων που αναβλήθηκαν για νέα ημερομηνία -με παλαιότερες τιμές- όμως και πάλι παρατηρείται αύξηση με τον κόσμο να διαμαρτύρεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μικρύνουν τον κύκλο των συμφωνηθέντων καλεσμένων και ως εκ τούτου το κόστος που χρειάζεται ο επαγγελματίας απλά για να λειτουργήσει διαιρείται με μικρότερο αριθμό ατόμων φέρνοντας ανατιμολόγηση.

10 με 15 χιλιάδες ακριβότερα - Μαχαίρι στο κοκτέιλ
Παίρνοντας ως παράδειγμα ένα μέσο γάμο στον οποίο οι καλεσμένοι σε χαιρέτιση/κόκτειλ φτάνουν τα 800 - 1000 άτομα, ενώ το δείπνο περιορίζεται στα 350 άτομα -συμπεριλαμβάνοντας για χάριν υπολογισμού ολόκληρο το πακέτο με φωτογράφους, μουσική, ένδυση/υπόδηση ζευγαριού, μακιγιάζ, διακόσμηση και τα λοιπά- κυμαινόταν μεταξύ 25 και 30 χιλιάδων ευρώ. Πλέον, για το ίδιο ακριβώς πακέτο προϊόντων και υπηρεσιών το κόστος του γάμου ανέρχεται στις 35 με 40 χιλιάδες ευρώ, μεταφράζοντας την αύξηση σε 25%.

Σκόντο από πλευράς ζευγαριών δε φαίνεται να γίνεται αφού όπως μας διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΥΕΠΕΚ τα ζευγάρια ανυπομονούν επιζητώντας ότι -ψυχολογικά- έχουν στερηθεί τα δύο περίπου χρόνια της πανδημίας ενώ η πλειοψηφία δε δείχνει διατεθειμένη να αφαιρέσει κάτι από τα «παραδοσιακά» κομμάτια για να μειώσει το κόστος. Αυτό όμως που μοιάζει ν’αλλάζει είναι η δομή των καλεσμένων αφού παρατηρείται πλέον μία σημαντική αλλαγή. Για λόγους εξισορρόπησης του κόστους -αλλά και για οικονομικούς λόγους- τα ζευγάρια σιγά-σιγά καταργούν το θεσμό του κόκτειλ (την παραδοσιακή όπως την ξέρουμε χαιρέτιση) ενώ παράλληλα αυξάνουν τους καλεσμένους στο δείπνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται σε παρόμοια επίπεδα το μπάτζετ, ενώ όπως είναι φυσιολογικό τα «έσοδα» των καλεσμένων στο δείπνο είναι φυσιολογικά μεγαλύτερα.

Γέμισαν τα Σάββατα και οι Κυριακές - Γάμοι σε δύο... δόσεις
Διαφοροποιήσεις λόγω ζήτησης υπάρχουν και στις ημέρες που πραγματοποιούνται οι γάμοι. Σάββατα και Κυριακές μπορεί να αποτελούσαν κατ’εξοχή τις ημέρες που πραγματοποιούνταν οι δεξιώσεις όμως η διαθεσιμότητα έχει στρέψει τα ζευγάρια σε άλλα μονοπάτια. Πολλοί γάμοι πραγματοποιούνται Πέμπτη ενώ λόγω του γεγονότος ότι η επόμενη ημέρα είναι εργάσιμη -και επειδή δεν τελούνται γαμήλιες τελετές σε εκκλησίες Τετάρτη και Παρασκευή- δεν είναι λίγοι οι νεόνυμφοι που παντρεύονται Πέμπτη με τη δεξίωση και το καθιερωμένο πάρτυ να γίνεται Παρασκευή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση