Ας πούμε πως τις Κυπριακές παραδόσεις του Πάσχα τις ξέρουμε γιατί τις ζούμε, ως επί το πλείστον, κάθε χρόνο. Μιλάμε για βαμμένα αβγά, φλαούνες, λαμπρατζιά κτλ που, όπως και να το κάνουμε είναι στην Παχαλινή μας ρουτίνα κάθε χρόνο. Αν βγούμε λίγο πιο έξω όμως, θα δούμε μια σειρά από παράξενα έθιμα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Κέρκυρα
Μία από τις πιο γνωστές παραδόσεις της Ελλάδας πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο. Από τα μπαλκόνια των σπιτιών, οι κάτοικοι ρίχνουν πήλινες κανάτες ή στάμνες γεμάτες νερό, την ώρα που χτυπούν οι καμπάνες. Η προέλευση δεν είναι ξεκάθαρη, αν και πολλοί θεωρούν πως πρωτοξεκίνησε από τους Αρχαίους Έλληνες που πετούσαν τις παλιές τους κανάτες για να γεμίσουν τις καινούργιες με νέους καρπούς, γιορτάζοντας την αρχή μιας νέας γεωργικής περιόδου.
Φλωρεντία
Στην Ιταλική πόλη έχουμε το έθιμο του ''Scoppio del Carro'', κατά το οποίο μια άμαξα φτάνει μπροστά από το Duomo και ανατινάσσεται, όσο παίζει ο ύμνος Gloria. Μόλις φτάσει η άμαξα, εκτοξεύουν μια ρουκέτ προς την άμαψα πυροδοτώντας τα πυροτεχνήματα γύρω απ' αυτή και προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Η παράδοση ξεκίνησε από έναν νεαρό με το όνομα Pazzino, που έλαβε μέρος στην πρώτη Σταυροφορία, που τόλμησε να ανέβει πρώτος τα τείχη της Ιερουσαλήμ και να σηκώσει τη Χριστιανική σημαία. Επέστρεψε στην πατρίδα του με τρεις πυρόλθους από το Άγιο Μνήμα, που έλαβε σαν επιβράβευση για την πράξη του. από γεγονότα που είναι εν μέρη αλήθεια και εν μέρη μύθος,
Σουηδία
Εδώ το Πάσχα γιορτάζεται σαν άλλο Halloween. Τα παιδιά της Σουηδίας ντύνονται σαν μάγισσες και γυρίζουν τη γειτονιά, ανταλλάσσοντας Πασχαλινές επιστελούς και ζωγραφιές με γλυκά και μικρά δώρα. Η παράδοση αυτή πάει πίσω σε μια λαϊκή παράδοση της Σουηδίας που υποστηρίζει πως αυτή την περίοδο του χρόνοι οι μάγισσες πετούν στον ουρανό με τις σκούπες τους και χορεύουν με τον διάβολο στο νησάκι Blåkulla, εκεί όπου (σύμφωνα πάντα με τον θρύλο) ο διάβολος δίκαζε τις μάγισσες. Στη Δυτική Σουηδία χιλιάδες κόσμου μαζεύονται γύρω από μεγάλες φωτιές 10 μέτρων, σαν μια προσπάθεια να κρατήσουν μακριά τις μάγισσες.
Ουγγαρία - Πολωνία
Τη Μεγάλη Δευτέρα, οι άντρες πρέπει να βρέχουν τις γυναίκες με κουβάδες νερού και στη συνέχεια να τις... μαστιγώνουν! Παρόλο που πλέον το μαστίγωμα συχνά αποφεύγεται, η παράδοση τους ήθελε να το κάνουν αφού ήταν ένας συμβολικός τρόπος με τον οποίο βοηθούσαν τις γυναίκες να διατηρήσουν την ομορφιά και την υγεία τους.
Ισπανία
Στην πόλη Verges, την Μεγάλη Πέμπτη λαμβάνει χώρα ο ''Χορός του Θανάτου''. Oι κάτοικοι ντύνονται σκελετοί και κουβαλούν κουτιά με στάχτες, σαν μέρος της πομπής που περιφέρεται στους δρόμους. Η παρέλαση ξεκινά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώνεται τρεις ώρες μετά στο κέντρο της πόλης.
Βερμούδες
Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι κάτοικοι των Βερμούδων πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς σαν ένα σύμβολο της Ανάληψης του Χριστού στον Ουρανό. Αυτή η παράδοση ξεκίνησε από έναν δάσκαλο, που αναζητούσε ένα σύμβολο για να βοηθήσει τους μαθητές να καταλάβουν την Αναληψη.
ΗΠΑ
To πιο συνηθισμένο έθιμο των ΗΠΑ είναι το κυνήγι των πασχαλινών αβγών. Πραγματοποιείται την Κυριακή του Πάσχα και θέλει τα παιδιά να ψάχνουν βαμμένα αβγά που είναι κρυμμένα στις γειτονιές. Αρχικά κατά την παράδοση, που περιλάμβανε και περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, έριχναν αβγά από λόφους. Σύμβολο, φυσικά, της παράδοσης αυτής είναι το Easter Bunny.
Λετονία
Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αβγών το βλέπουμε και στη Λετονία αλλά με μια διαφορά. Στη συγκεκριμένη χώρα, οι παίκτες δένουν τα ημιβρασμένα αβγά σε μια κλωστή και προσπαθούν να τα τσουγκρίσουν από απόσταση.
Γαλλία
Στη Γαλλία, στην πόλη Bessières, πάνω από 4 χιλιάδες αβγά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας τεράστιας ομελέτας, που στη συνέχεια θα φαγωθεί από χίλια άτομα. Το ψήσιμο λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία. Η παρασκευή γίνεται από την Αδελφότητα της Bessières.