ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Midi φούστα, πουκάμισο και μπότες
 

Ελίνα Θεοδότου - Μάριος Θεοφιλιδης: Μάς μιλούν για την χημεία μεταξύ τους

Oι καλλιτέχνες που βρίσκονται πίσω από το ''Status Theta'' μιλάνε αποκλειστικά στο must

Με στόχο την έμπρακτη και διαχρονική στήριξη της καλλιτεχνικής κοινότητας της Κύπρου, το ξενοδοχείο Almyra σε συνεργασία με την Isnotgallery, φιλοξενεί την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης “Island”, από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2022. Με αφορμή την μοναδική αυτή έκθεση η οποία παρουσιάζει τα έργα 18 σύγχρονων καλλιτεχνών, με φωτογραφικές και εικαστικές εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα, γλυπτά και σύγχρονα κεραμικά και λαμβάνοντας υπόψη πως η τέχνη όχι απλώς ομορφαίνει την ζωή μας, αλλά είναι και απόλυτα αναγκαία στην εποχή μας, επικοινωνήσαμε με τους δημιουργούς του Status Theta, Ελίνα Θεοδότου και Μάριο Θεοφιλίδη και μάθαμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την συμμετοχή τους στην έκθεση, την χημεία τους, αλλά και για την μεγάλη τους αγάπη, την τέχνη. 

Αυτές τις μέρες συμμετέχετε στην ομαδική έκθεση «Island» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Almyra» μέχρι και τις 31/8. Περιγράψτε μας τις δημιουργίες που παρουσιάζετε.
Λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό της έκθεσης “Island”, σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε έργα τα οποία να έχουν άμεση σχέση με το θέμα της έκθεσης αλλά παράλληλα να αποτελούν συνέχεια των έργων που παρουσιάσαμε μέχρι τώρα. Τα έργα αποτελούν μεταμόρφωση του σαπουνιού και της οικιακής σκόνης όπως τα συναντούμε στην καθημερινότητα μας, διαμορφώνοντας μέσω αυτής της διαδικασίας έργα που εξετάζουν την έννοια της καθαριότητας από κοινωνιολογική άποψη, ως μορφή αρετής, ανταγωνισμού ως προς το ποιος είναι ο καθαρότερος, ποιου η «εικόνα» είναι η καθαρότερη σε σχέση με την «εσωτερική» καθαριότητα, η καθαριότητα ως προσωπείο.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας για τα συγκεκριμένα έργα και τι μηνύματα θέλετε να περάσετε;
Η έμπνευση έρχεται ουσιαστικά μέσα από τη μελέτη, τον πειραματισμό, τα υλικά και την παρατήρηση του κοινωνικού περιβάλλοντος. Για τα συγκεκριμένα έργα, η σκόνη, που αποτελείται από νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος, μπορεί να θεωρηθεί ως συνεχής αποδόμηση του σώματος. Σε μια προσπάθεια να ακολουθηθούν οι κοινωνικοί κανόνες μέσω του τελετουργικών πρακτικών καθαρισμού, το ανθρώπινο σώμα χρησιμεύει ως χώρος προβολής αυτών των πρακτικών, αντικατοπτρίζοντας ταυτόχρονα τις δημόσιες και ιδιωτικές ανησυχίες της αποδοχής. Μέσω της διαδικασίας του καθαρισμού, το δέρμα αποσυντίθεται και η μορφή του ανθρώπινου σώματος μεταβάλλεται και συνεχώς επαναπροσδιορίζεται, με την ταυτότητα του σώματος να αφαιρείται. Η ταυτότητα του σώματος διαλύεται μέσω της κατάχρησης εξουσίας, με την κοινωνία να αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο τέτοιες ενέργειες, δημιουργώντας ζητήματα τιμωρίας, αποδοχής, πρόκλησης.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Status Theta (@statustheta)

Είστε δύο συνεργάτες, πόσο εύκολο ήταν να «μπει ο ένας στο μυαλό του άλλου» ώστε να προκύψει αυτό το ιδιαίτερο αποτέλεσμα;
Και οι δύο βλέπουμε με ενθουσιασμό κάθε νέα ιδέα που θα φέρει ο άλλος και με ειλικρίνεια εκφράζουμε την άποψη μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μια ομαλή και δημιουργική συνεργασία. Ρισκάρουμε και πειραματιζόμαστε σε ότι αφορά την καλλιτεχνική δημιουργία, χαρακτηριστικά που θεωρούμε ότι λειτουργούν εποικοδομητικά στην δημιουργία και εξέλιξη της δουλειάς μας. Η από κοινού δημιουργία έργων είναι από μόνη της ως διαδικασία ξεχωριστή, γιατί είναι μια πρακτική που δεν ακολουθείται από πολλούς καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, συζητούμε τις ιδέες που έχουμε, και μέσα από τη συζήτηση είτε απορρίπτουμε την ιδέα είτε την εξελίσσουμε συλλογικά, με αποτέλεσμα τα καταλήξουμε στη δημιουργία ενός έργοu στο οποίο και οι δύο έχουμε συμβάλει.

Το σαπούνι και η οικιακή σκόνη αποτελούν τα κύρια υλικά αναφοράς σας. Πώς προέκυψε η επιλογή τους;
Είναι δύο υλικά τα οποία συναντούμε στην καθημερινότητά μας, που μπορούν να χαρακτηριστούν εύθραυστα, συνεπώς αυτό το χαρακτηριστικό τους έχει άμεση σχέση με τη δημιουργία των έργων, γιατί έρχεται σε αντίθεση με φόρμες οι οποίες θεωρούνται στέρεες και ανθεκτικές. Μέσα από τα έργα μας εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, με σκοπό ο θεατής να ταυτιστεί με τα έργα αναγνωρίζοντας οικίες συμπεριφορές.

Λένε ότι η τέχνη αποτελεί ένα από τα πιο «θεραπευτικά» εργαλεία που μπορούμε να προσφέρουμε στην ψυχή μας. Μπορεί, λοιπόν, η τέχνη να αποτελέσει το «καταφύγιο» ενός ανθρώπου;
Η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει «θεραπευτικά» για τον θεατή. Για να λειτουργήσει όμως η τέχνη με αυτό τον τρόπο θα πρέπει και ο θεατής να είναι σε θέση να αντιληφθεί και να αναλύσει την τέχνη. Η κατανόηση της τέχνη απαιτεί μελέτη, ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητό το σκεπτικό του καλλιτέχνη και να υπάρχει ένας «διάλογος» μεταξύ του έργου και του θεατή.

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από εσάς;
Οι σκέψεις για δημιουργία είναι συνεχείς τόσο για την επόμενη ατομική έκθεση μας αλλά και για ομαδικές εκθέσεις. Στο παρόν στάδιο δουλεύουμε για την επόμενη ατομική έκθεση ως StatusTheta και υπολογίζουμε να είμαστε έτοιμοι να εκθέσουμε τα έργα μας τους επόμενους μήνες. Επίσης, δουλεύουμε και για μια ομαδική έκθεση, η οποία θα διοργανωθεί εντός του 2022, και για την οποία αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή που θα λάβουμε μέρος γιατί αφορά την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας, στην οποία θα παρουσιάσουμε έργα τα οποία θα κατασκευαστούν ειδικά για αυτή την έκθεση.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Status Theta (@statustheta)

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Sacra Famiglia

Sacra Famiglia

Η έννοια της οικογένειας είναι πάνω από όλα. Πάντα ήταν.
 |  INTERVIEWS