Σταύρη Φράγκου
Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τροφοδηλητηριάσεις, εξαιτίας των πολύ ψηλών θερμοκρασιών και, δυστυχώς, κακών συνθηκών υγιεινής.
Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται όταν το φαγητό, το οποίο καταναλώνουμε, περιέχει βακτήρια (όπως για παράδειγμα σαλμονέλα), παράσιτα, ιούς ή τοξίνες, που δημιουργούνται από αυτά τα μικρόβια. Άλλη αιτία είναι το γεγονός ότι μικροοργανισμοί όπως είναι τα κολοβακτηρίδια, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγκέλα, επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής.
H Χαρά Μαλιώτη, Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές μάς δίνει βασικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στο να αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση.
1. Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν την προετοιμασία του φαγητού, κατά την προετοιμασία καθώς και πριν από το φαγητό. Πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, με σαπούνι και ζεστό νερό, πριν και μετά την προετοιμασία.
2. Χρησιμοποιείτε ξεχωριστά μαγειρικά σκεύη για το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας. Ποτέ μη βάζετε μαγειρεμένο φαγητό σε ένα πιάτο ή σε επιφάνεια που έχει χρησιμοποιηθεί για ωμό κρέας.
3. Πλένετε καλά τους πάγκους της κουζίνας πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
4. Κρατήστε κρύα τα φαγητά που τρώγονται κρύα και ζεστά τα τρόφιμα που καταναλώνονται ζεστά, για να αποφύγετε τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων τροφικής δηλητηρίασης.
5. Αν παίρνετε φαγητό για κατανάλωση εκτός σπιτιού - στην παραλία, για παράδειγμα - χρησιμοποιήστε μια δροσερή τσάντα με παγοκύστες για να διατηρήσετε το φαγητό δροσερό. Κρατήστε το στη δροσερή τσάντα μέχρι να είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε.
6. Πλένετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό πριν την προετοιμασία ή / και την κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που καλλιεργούνται στο σπίτι ή αγοράζονται από ένα μανάβικο ή από αγορά αγροτών, ή από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών με σαπούνι ή απορρυπαντικό, δεν συνιστάται.
7. Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε τα φρούτα και τα λαχανικά σας σε μια καθαρή πετσέτα για να μειωθεί περαιτέρω η πιθανότητα εμφάνισης βακτηρίων στην επιφάνεια των φρούτων και των λαχανικών.
8. Ακόμα κι αν δεν σκοπεύετε να φάτε τη φλούδα, είναι σημαντικό να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά, έτσι ώστε η βρωμιά και τα βακτήρια να μη μεταφέρονται από την επιφάνεια στη σάρκα κατά το ξεφλούδισμα ή και την κοπή.
9. Ετοιμάζετε το φαγητό σας, χρησιμοποιώντας μαγειρικά σκεύη, επιφάνειες κοπής και άλλα εργαλεία εντελώς καθαρά.
10. Φροντίστε να μην αφήνετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα.
11. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα να φυλάσσονται στην κατάλληλη θερμοκρασία και να αποψύχονται κατάλληλα. Όταν ξεπαγώνετε τρόφιμα, η απόψυξη πρέπει να γίνεται στο ψυγείο. Αν βιάζεστε, η απόψυξη μπορεί να γίνεται μέσα σε κρύο νερό.
12. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δίνετε στα αυγά και τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από αυτά. Να μην καταναλώνετε γλυκίσματα στα οποία προστέθηκαν αυγά που δεν έχουν μαγειρευτεί.
Μάθετε και αυτό
Τα τρόφιμα, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μολύνσεις είναι: Το ωμό κρέας και τα πουλερικά, τα ωμά αυγά, τα ωμά οστρακοειδή, το μη παστεριωμένο γάλα, τα μαλακά τυριά, «έτοιμα προς κατανάλωση» τρόφιμα όπως τα μαγειρεμένα κρέατα σε φέτες (ζαμπόν, λούντζα,), τα πατέ και τα προσυσκευασμένα σάντουιτς.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης;
Η τροφική δηλητηρίαση εκδηλώνεται σε λίγες ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και τα συμπτώματα διαρκούν 1-2 ημέρες.Τα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν: ναυτία, εμετός, διάρροια, κράμπες στο στομάχι και στην κοιλιακή χώρα, αδυναμία, απώλεια της όρεξης, πυρετός, μυϊκοί πονοί.
Αν το πάθετε:
Αν το πάθετε, μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα, θα πρέπει να ξεκουραστείτε και να πίνετε υγρά, ώστε να μην πάθετε αφυδάτωση. Προσπαθήστε να τρώτε ελαφριά και απλά γεύματα - όπως τοστ, κράκερς, μπανάνες και ρύζι.
Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
chara@projecthealth.com.cy