ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: denim jumpsuit και μπότες
 

Κεφίρ: Πώς βοηθά στην απώλεια βάρους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο ρόφημα και τα οφέλη του

Μαρία Σάββα

Παρότι η φυτική διατροφή έχει μειώσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, ορισμένα προϊόντα, όπως το κεφίρ, επιστρέφουν δυναμικά, κερδίζοντας επάξια τη θέση τους στο τραπέζι μας. Πρόκειται για ένα ζυμωμένο γαλακτοκομικό ρόφημα, γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, που πλέον θεωρείται «σύμμαχος» της υγείας του εντέρου και της συνολικής ευεξίας.

Η σημασία των ζυμωμένων τροφών στην υγεία

Η κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εντέρου, το οποίο, όπως αποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες, επηρεάζει πολλούς τομείς της υγείας μας. Μια μελέτη υποστηρίζει ότι η ρύθμιση του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης, ενώ μια άλλη αναφέρει ότι η σταθερότητα των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο.

Η δρ Μέγκαν Ρόσσι, μιλώντας στην Independent, εξηγεί τη δημοτικότητα του κεφίρ: «Το κεφίρ είναι σαν το "ξαδερφάκι" του γιαουρτιού, με τη διαφορά ότι περιέχει περισσότερα στελέχη μικροβίων. Παρότι η κλινική έρευνα γύρω από τα οφέλη του είναι περιορισμένη, πιστεύεται ότι η ποικιλομορφία των βακτηρίων που περιέχει το καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμο».

Οφέλη για το σώμα

Σύμφωνα με τη δρ Ρόσσι, η τακτική κατανάλωση κεφίρ μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως:

  • Διαχείριση βάρους
  • Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας
  • Μείωση φλεγμονών, όπως απέδειξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Για να επωφεληθείτε στο έπακρο, συνιστάται η κατανάλωση 100-200 ml ημερησίως. Η στιγμή που θα το καταναλώσετε εξαρτάται από τον στόχο σας:

  • Με άδειο στομάχι, αν θέλετε να βελτιώσετε την πέψη.
  • Μετά τα γεύματα, αν αποσκοπείτε σε μεγαλύτερο κορεσμό.

Ποια μορφή κεφίρ να επιλέξετε;

Υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές:

  1. Κεφίρ γάλακτος, που περιέχει χαμηλότερα επίπεδα λακτόζης χάρη στη ζύμωση.
  2. Κεφίρ νερού, ιδανικό για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά ή ακολουθούν vegan διατροφή.

Η δρ Ρόσσι προειδοποιεί ότι άτομα με αλλεργίες στα γαλακτοκομικά ή δυσανεξία στη λακτόζη καλό είναι να αποφεύγουν το κεφίρ γάλακτος. Παράλληλα, όσοι είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή βρίσκονται σε θεραπεία για καρκίνο δεν πρέπει να παρασκευάζουν το δικό τους κεφίρ, λόγω κινδύνου μόλυνσης.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση