Το ότι η άσκηση σου χαρίζει καλύτερη εμφάνιση μπορεί να μην είναι αρκετό για να σε πείσει να ξεκινήσεις να γυμνάζεσαι. Το ότι κάνει όμως καλό στην υγεία, την ψυχολογία και τη συνολική ευεξία σου σίγουρα θα σε κάνουν ν’ αλλάξεις γνώμη.
Πονάμε λιγότερο
Αν το μυοσκελετικό σου σύστημα περνάει δύσκολα, η λύση δεν είναι το άραγμα με τις ώρες στον καναπέ σου, όπως ίσως νομίζεις. Όπως έχει φανεί από αρκετές έρευνες, οι υγιείς ενήλικοι που γυμνάζονται συστηματικά υποφέρουν λιγότερο από μυοσκελετικούς πόνους. Αυτό συμβαίνει επειδή η γυμναστική δρα προληπτικά, αφού δυναμώνει τους μυς και τα οστά μας ενώ αυξάνει και την πυκνότητα συνδέσμων και τενόντων ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για τραυματισμούς και καταπόνηση. Όμως η άσκηση δρα και θεραπευτικά, αφού στη διάρκειά της το σώμα μας απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες που δρουν ως «φυσικό» παυσίπονο και μας ανακουφίζουν από τέτοιου είδους πόνους, εφόσον φυσικά δεν το παρακάνουμε. Μάλιστα, κάποιες μορφές άσκησης που ενισχύουν την ευλυγισία μας και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τραυματισμούς, όπως η γιόγκα και το πιλάτες, θεωρούνται ιδανικές για τέτοιες περιπτώσεις.
Γυμνάζει και το μυαλό μας
Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μας κάνει πιο διαυγείς. Μάλιστα, έρευνες σε εργαζόμενους έδειξαν ότι όσοι από αυτούς ασκούνται είναι και πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά τους και επικοινωνούν καλύτερα με τους συναδέλφους τους. Επίσης, έρευνες αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η άσκηση ενδέχεται να μας προφυλάσσει και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Όπως ισχυρίζονται ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η επίδρασή της είναι μεγαλύτερη και από εκείνη την εξάσκηση με σταυρόλεξα, παζλ κ.λπ.
Μας χαρίζει όνειρα γλυκά
Αν έχεις χάσει τον ύπνο σου, ξεκίνα γυμναστική. Γιατί η άσκηση όχι μόνο διευκολύνει την έλευσή του, αλλά και βελτιώνει την ποιότητά του, που σημαίνει ότι μας εξασφαλίζει έναν συνεχή και ήρεμο ύπνο. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει ακόμα και για μεγαλύτερους ανθρώπους που συνήθως αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα ύπνου, καθώς, όπως έδειξε σχετική έρευνα, γυναίκες από 60 ετών και πάνω που κάνουν έστω και κάποια ελαφριά μορφή άσκησης, π.χ. περπάτημα περίπου 4 ώρες την εβδομάδα, κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα από εκείνες που δεν ασκούνται καθόλου. Φρόντισε όμως να γυμνάζεσαι το πρωί ή το απόγευμα αφήνοντας να περάσουν περίπου τρεις ώρες μέχρι να πας στο κρεβάτι σου.
Μπλοκάρει τις ιώσεις
Από την άσκηση δεν ωφελείται μόνο το μυοσκελετικό σου σύστημα αλλά και το ανοσοποιητικό. Απόδειξη το ότι οι άνθρωποι που ασκούνται για περίπου 45 λεπτά 5 φορές την εβδομάδα παρουσιάζουν έως και 33% λιγότερα κρυολογήματα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες.