Μαρία Σάββα
Η γνωστή συμβουλή να τρώτε ένα μήλο την ημέρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε έντυπη μορφή το 1866. Σχεδόν 150 χρόνια αργότερα, ένα ιατρικό περιοδικό χρησιμοποίησε τη δικαιολογία της Πρωταπριλιάς για να δημοσιεύσει μια μελέτη που ρωτά – σοβαρά – εάν αυτή η παροιμία κρατά πραγματικά τον γιατρό μακριά.
Η μελέτη αυτή μάς λέει ότι η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» επινοήθηκε το 1913 αλλά βασίστηκε στην αρχική της μορφή με διαφορετική ομοιοκαταληξία, περίπου πριν από 149 χρόνια στην Ουαλία: «Φάε ένα μήλο όταν πηγαίνεις για ύπνο και Θα εμποδίσω τον γιατρό να κερδίσει το ψωμί του».
Οι ερευνητές της Σχολής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου του Michigan στο Ann Arbor, μελέτησαν το ζήτημα εμπειρικά και σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Πιο συγκεκριμένα, μελετήθηκαν άνρθωποι που έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα και άνθρωποι που δεν το έκαναν και όπως αποκαλύφθηκε, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στις επισκέψεις τους στον γιατρό. Η μελέτη ωστόσο διαπίστωσε ότι ένα μήλο την ημέρα κρατούσε τον φαρμακοποιό μακριά.
Όταν λήφθηκαν υπόψη κοινωνικο-δημογραφικά και σχετιζόμενα με την υγεία χαρακτηριστικά, όπως η εκπαίδευση και το κάπνισμα, η καθημερινή κατανάλωση μήλου δεν συσχετίστηκε με την επιτυχή τήρηση έως το πολύ μίας αυτοαναφερόμενης επίσκεψης γιατρού το χρόνο.
Από τους 8.399 συμμετέχοντες που απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο για να θυμηθούν τις διατροφικές τους προσλήψεις, το 9% (753) καταναλώνανε μήλα και οι υπόλοιποι, 7.646, δεν έτρωγαν μήλα.
Εκείνοι που έτρωγαν μήλα έδειξαν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και ήταν πιο πιθανό να προέρχονται από φυλετική ή εθνική μειονότητα και ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίσουν.
Η ανάλυση , λοιπόν, δεν δείχνει καμία σχέση μεταξύ της «δόσης» του μήλου και της πιθανότητας να κρατηθεί ο γιατρός μακριά από την άποψη της «αποφυγής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης».
Η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ενός μήλου την ημέρα και της απομάκρυνσης το γιατρού, λοιπόν, ήταν ένα στατιστικά σημαντικό εύρημα, ενώ η διατήρηση του μακριά από τον καταναλωτή απέτυχε να ισχύσει.