Σήμερα θα γνωρίσουμε ένα όχι και τόσο συνηθισμένο φρούτο του φθινοπώρου: τον λωτό (επιστημονική ονομασία Διόσπυρος, Diospyros). Προέρχεται από την Κίνα και υπάρχουν εκατοντάδες τύποι του εν λόγω φρούτου. Το όνομα της πιο κοινής ποικιλίας είναι η «Fuyu». Υπάρχουν επίσης οι ποικιλίες Rojo Brillante, Hachiya, Μηλολωτός, Jiro, Hiratanenashi, Atago, Tone Wase, κ.ά. Τα πορτοκαλί αυτά φρούτα είναι γνωστά για τη γλυκιά τους γεύση που μοιάζει με μέλι. Είναι κυρίως διαθέσιμα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ σε αφθονία υπάρχουν κατά τη διάρκεια του Νοέμβρη. Οι λωτοί μπορούν να καταναλωθούν φρέσκοι, αποξηραμένοι ή μαγειρεμένοι. Τα φρέσκα φρούτα μπορούν να κοπούν σε κομμάτια ή να τρώγονται σαν μήλο ή ακόμη και με το κουτάλι. Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μπισκότα, κέικ, σαλάτες και δημητριακά.
Λόγοι για να τους συμπεριλάβετε στη διατροφή σας
Μια καλή πηγή βιταμίνης Α
Αποδίδουν το 55% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Α. Τα φωτεινά, κίτρινα-πορτοκαλί χρώματα που τα χαρακτηρίζουν, υποδηλώνουν ότι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι το βασικό συστατικό της πρωτεΐνης απορρόφησης του φωτός που ονομάζεται ροδοψίνη, η οποία βοηθά στη στήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας των μεμβρανών του κερατοειδούς και του επιπεφυκότος. Αποτελούν επίσης μια πηγή πολλών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων βήτα-καροτενίου, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και λυκοπενίου. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο καροτενοειδή που μπορούν να αποτρέψουν οφθαλμικές ασθένειες, όπως ο καταρράκτης και προάγουν την υγιή όραση.
Mια καλή πηγή βιταμίνης C
Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η βιταμίνη C όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευτείτε από το κοινό κρυολόγημα, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματός σας, να επιταχύνει την επούλωση και να παράγει αντιοξειδωτικά μέσα στο σώμα. Η βιταμίνη C έχει επίσης τη δυνατότητα να αποτρέψει την εμφάνιση ορισμένων τύπων καρκίνου, άσθματος και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Μια καλή πηγή φυτικών ινών
Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τις φυσιολογικές κινήσεις του εντέρου. Αν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα και φουσκώματα, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή τον λωτό.
Διατροφική αξία
Μισός λωτός μεσαίου μεγέθους (84 γρ.)
Θερμίδες 59 kcal
Πρωτεΐνη 0 γρ.
Υδατάνθρακες 16 γρ.
Ζάχαρη 11 γρ.
Φυτικές ίνες 3 γρ.
Λιπαρά 0 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά 0 γρ.
Μάθετε και αυτό
Επιλέξτε λωτούς που είναι βαριοί. Ψάξτε λωτούς που έχουν γυαλιστερό, σταθερό, έντονο χρώμα δέρματος. Επίσης είναι καλό να γνωρίζετε ότι αποθηκεύονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου. Μόλις ωριμάσουν, θα ήταν καλύτερα να καταναλωθούν, αλλά μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο σε πλαστική σακούλα για έως και τρεις ημέρες.
Χαρά Μαλιώτη - Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
chara@projecthealth.com.cy