Μαρία Σάββα
Το γνωστό ρητό "είσαι ό,τι τρως" μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία του εγκεφάλου μας. Η διατροφή μας επηρεάζει όχι μόνο τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά μπορεί επίσης να τον προστατεύσει από ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμονα Λίζα Τζένοβα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ουσιώδες "κλειδί" για έναν υγιή εγκέφαλο. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, η οποία είναι θεμελιώδης για την εγκεφαλική και νευρολογική μας υγεία. Μερικά από αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιλαμβάνουν:
- Κέιλ
- Σπανάκι
- Μαρούλι
- Λάχανο
- Σέσκουλο
- Μποκ Τσόι
- Χόρτα μουστάρδας
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά επίσης περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Τέλος, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η βήτα-καροτίνη και η λουτεΐνη.
Ενσωματώνοντας αυτά τα θρεπτικά πράσινα λαχανικά στη διατροφή μας, μπορούμε να προσφέρουμε στον εγκέφαλό μας την υποστήριξη που χρειάζεται για να λειτουργεί στον βέλτιστο βαθμό του και να διατηρεί τη νοητική μας αιχμή.