ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Κύπρος: 42 νέα περιστατικά παιδικού καρκίνου ετησίως

Πολύ υψηλά τα ποσοστά ίασης

Σαράντα δύο παιδικά χαμόγελα μετατρέπονται σε πόνο, 42 μικροί μαχητές με περίσσιο θάρρος παλεύουν για τη ζωή, 42 παιδιά περνούν ένα σημαντικό μέρος της παιδικής τους ηλικίας σε νοσοκομειακά ιδρύματα και 42 είναι τα νέα περιστατικά καρκίνου που καταγράφονται κάθε χρόνο. Παρήγορο είναι ότι τα ποσοστά ίασης των περιστατικών παιδικού καρκίνου κατατάσσουν την χώρα μας στην 1η θέση παγκοσμίως. 

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη διάρκεια Δημοσιογραφικής Διάσκεψης ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελπίδα», Δρ Λοϊζος Λοϊζου, με την ευκαιρία της 15ης Φεβρουαρίου Παγκόσμιας Μέρας για τον Παιδικό Καρκίνο, σημειώνοντας, επίσης, ότι σε πολλές περιπτώσεις αποστέλλονται ασθενείς, κυρίως στη Γερμανία με συμβεβλημένα με την Κύπρο, πανεπιστημιακά και άλλα νοσοκομεία.

Λέγοντας «λυγίζει και πονάει η ψυχή μου», η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, έδωσε περισσότερα στοιχεία για τις παραπομπές ασθενών σε νοσοκομειακά ιδρύματα του εξωτερικού.

Είπε ότι ένας ανήλικος ασθενής μεταφέρεται αύριο, Πέμπτη στη Γερμανία, ενώ για το 2023 τα περιστατικά που παραπέμφθηκαν εκεί είναι 15 από τα οποία 2 για επανεξέταση. Κατά το 2022 οι παραπομπές σε κέντρα αναφοράς της χώρα αυτής έφθασαν σε 38 και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου υγείας, της Γερμανίας

Προβαίνοντας σε ανάλυση στατιστικών στοιχείων σε σχέση με τον καρκίνο, ο κ. Λοΐζου δήλωσε ότι για το σύνολο των καρκίνων παιδιών στην Κύπρο οι έρευνές κατέδειξαν ότι στη χώρα μας, εκδηλώνονται ετησίως 42 νέα κρούσματα, τα οποία αφορούν στις ηλικίες 0 μέχρι 19 ετών, αποτελώντας το 15% όλων των κρουσμάτων καρκίνου στο νησί κάθε χρόνο. Πρόσθεσε ότι τα αγόρια προσβάλλονται συχνότερα από κορίτσια με την αναλογία 1 προς 2.

Όπως είπε ο κ. Λοϊζου στην Κύπρο «υπάρχουν σημαντικές διαφορές των συχνότερων τύπων καρκίνου παιδιών σε σύγκριση με αλλού» και εξήγησε ότι «ενώ οι λευχαιμίες αποτελούν τη συχνότερη ομάδα κρουσμάτων καρκίνου στο εξωτερικό, η χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες, καταγράφει στη 2η θέση, λεμφώματα, στην 3η θέση καρκίνο του θυρεοειδούς, περιστατικά καρκίνου που είναι συχνότεροι από όγκους εγκεφάλου, που κατατάσσονται στην Κύπρο στην 4η θέση, ενώ σε άλλες χώρες κατέχουν τη 2η θέση.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελπίδα» σημείωσε ότι για τον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα τα κυριότερα δεδομένα που τεκμηριώνεται σε μελέτες είναι ότι η επίπτωση καρκίνου θυρεοειδούς αδένα, σε παιδιά και έφηβους 0-19 ετών στην Κύπρο είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο και η συνεχής αύξηση παρατηρείται σε έφηβους, κορίτσια και αγόρια της ηλικιακής ομάδας 15-19 ετών.

Πρόσθεσε ότι «η ετήσια ποσοστιαία αύξηση είναι πολύ ψηλή, στο 7,6%, δηλαδή κάθε χρόνο παρατηρείται αυτή η αύξηση του αριθμού νέων περιστατικών ενώ τέσσερις φορές αυξήθηκαν τα περιστατικά μεταστατικού καρκίνου του θυροειδούς σε έφηβους 15-19 ετών την χρονική περίοδο 2008-2017 σε σχέση με τη δεκαετία 1998-2007».

Όπως είπε ο κ. Λοϊζου, η αποθεραπεία καρκίνου του θυροειδούς είναι 100%, τα λεμφώματα 95%, και οι λευχαιμίες (οξείες λεμφοβλαστικές) σε 86% ενώ για το σύνολο των καρκίνων στις ηλικίες 0-19 ετών, η επιβίωση είναι μεγαλύτερη του 80%, κάτι που μεταφράζεται ότι σε κάθε 5 παιδιά, τα 4 θα επιβιώσουν.

Επίσης, στην Κύπρο, ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι σχεδόν το 10% των τύπων καρκίνου σε παιδιά 0-19 ετών στην Κύπρο, που διαφέρει από το τι παρατηρείται σε πολλές άλλες χώρες που είναι μόλις στο 0,5% με 3%».

Σύμφωνα με έρευνες που επικαλέστηκε ο κ. Λοΐζου «στα κορίτσια η επίπτωση καρκίνου θυροειδούς είναι 3,5 φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε αγόρια, το θηλώδες καρκίνωμα του θυροειδούς είναι ο συχνότερος τύπος αυτής της μορφής καρκίνου» ενώ ενθαρρυντικό και παρηγορητικό είναι ότι «παρά την σχεδόν τετραπλάσια αύξηση σε μεταστατικές περιπτώσεις, η επιβίωση στην Κύπρο είναι 100%.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «η σημαντική αύξηση των μεταστατικών περιπτώσεων συνηγορεί στο ότι η αυξητική τάση, που παρατηρείται, οφείλεται περισσότερο σε μια πραγματική αύξηση της καρκινογένεσης στον θυρεοειδή αδένα παρά σε μια φαινομενική αύξηση των περιπτώσεων». Και αυτό «λόγω υπερδιάγνωσης περιπτώσεων, με μικρά, συχνά ακίνδυνα ογκίδια του θυρεοειδούς, δηλαδή, μικρά θηλώδη καρκινώματα, που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση».

Όπως είπε ο κ. Λοΐζου τα ευρήματα στην Κύπρο της αιτιολογίας του καρκίνου παιδιών και εφήβων εγείρουν ιδιαίτερα ερωτήματα και στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται τώρα περιγραφικές και αναλυτικές έρευνες για αναζήτηση αιτιών, εξερεύνηση γενετικών, περιβαλλοντικών, διαιτητικών παραγόντων. Οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν προς το τέλος της χρονιάς.

Καταλήγοντας εξήγησε ότι «οι αιτίες πρόκλησης καρκίνου σε παιδιά και έφηβους, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αφορούν σε γενετικές αλλοιώσεις, κληρονομικές ή επίκτητες, σε ιονίζουσα ακτινοβολία, ραδιενέργεια, ρυπαντές στη χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, σε μολυσματικούς ολυσματικοί παράγοντες, σε ορμονικές ή άλλες προγεννητικές εκθέσεις καθώς και στην παχυσαρκία παιδιού – μητέρας και αυξημένο βάρος του νεογνού».

Ο Νεόφυτος, που επί δέκα χρόνια πάλευε με την λευχαιμία, βγαίνοντας νικητής, σε δική του παρέμβαση είπε ότι διαγνώστηκε με οξεία λεμφοπλαστική λευχαιμία, δύο φορές το 1993 και το 1996.

Κατά το διάστημα των δέκα χρόνων ο Νεόφυτος είπε ότι πόνεσε, έκλαψε φοβήθηκε, χαμογέλασε και σημείωσε ότι η παρουσία του σήμερα είναι για να δοθεί το μήνυμα της ελπίδας αλλά και δύναμη στα παιδιά με καρκίνο και τους γονείς τους.

Απευθυνόμενος στα παιδιά και τους γονείς τους είπε ότι «μπορεί να μην σας γνωρίζω προσωπικά αλλά οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι πάντοτε μαζί σας. Ξέρω, σας νιώθω, τα πέρασα κι εγώ. Μικροί μου φίλοι, γονείς των μικρών μου φίλων, μην φοβάστε και όλα θα πάνε καλά γιατί ο καρκίνος μπορεί να κινηθεί».

Ο Μηνάς ένας άλλος μαχητής που νίκησε τον καρκίνο δύο φορές είπε ότι διαγνώστηκε με λευχαιμία πριν από 27 χρόνια ενώ χάρη στην αδελφή του που ήταν συμβατός δότης μυελού των οστών, στάθηκε τυχερός, η μεταμόσχευση ήταν πετυχημένη και του χάρισε τη ζωή.

Πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό ένα παιδί να νιώθει τη στήριξη των γονιών του και των ιατρών και νοσοκόμων», σημειώνοντας ότι φάνηκε πολύ τυχερός γιατί μεγάλωσε σε ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον παρά όλο τον πόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Το δικό μήνυμα στα καρκινοπαθή παιδιά και τους γονείς τους είναι η γνωστή ρήση, «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», είπε.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου αναφέρθηκε στην δημόσια αποστολή των ιατρών να αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας με τη συνεχή εκπαίδευση των πολιτών και ιατρικών λειτουργών σε θέματα πρόληψης του καρκίνου γιατί είναι γνωστές οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Υπηρεσίας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης είπε ότι «η μάχη κατά του παιδικού καρκίνου και η ουσιαστική φροντίδα στα παιδιά μας απαιτούν ευαισθητοποίηση, συστράτευση, αντοχή και επιμονή διότι έχουμε να κάνουμε με έναν εχθρό που δεν είναι ανίκητος και οι άνθρωποι που μπαίνουν μπροστά στον αγώνα αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ΄ τον καθένα».

Ο Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Άδωνης Ιωαννίδης, λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα, συνεισφέρει στον βαθμό που μπορεί στα θέματα πρόληψης έγκαιρης διάγνωσης και αποθεραπείας, αλλά και μιας πιο ολιστικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο, των οικογενειών τους διασφαλίζοντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της AHEPA, της μεγαλύτερης οργάνωσης αποδήμων παγκόσμια, είπε ότι μέσα στα πλαίσια της δημόσιας ευθύνης είναι σκοπός και καθήκον μας να συνδράμουμε στο έργο του Ιδρύματος «Ελπίδα», που έχει την θεόσταλτη αποστολή να υποστηρίξει τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση