Ας είμαστε ειλικρινείς. Όσο και αν αγαπάμε την υγιεινή διατροφή, κάθε χρόνο τέτοια εποχή δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα υπέροχα γιορτινά φαγητά και γλυκά - τα οποία όχι απλώς μάς κάνουν να νιώσουμε τα vibes των ημερών στο μάξιμουμ, αλλά είναι και σούπερ νόστιμα! Πόσες θερμίδες όμως περιλαμβάνουν και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τις παγίδες;
Ας δούμε αρχικά τι θερμίδες αναλογούν σε κάθε έναν πειρασμό Χριστουγεννιάτικο.
Γλυκά
- Μελομακάρονα: Αν και σίγουρα οι θερμίδες εξαρτώνται από το μέγεθός τους, ένα συνηθισμένο μελοκάρονο περιλαμβάνει περίπου 170 θερμίδες. Αν είναι μεγαλύτερο, μπορεί να σάς χαρίσει περίπου 220 θερμίδες. Παρά το γεγονός αυτό, το ελαιόλαδο και το μέλι που περιλαμβάνουν, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας και θεωρούνται από τα πιο υγιεινά γλυκά των γιορτών.
- Κουραμπιέδες: Προσδίδει 190-260 θερμίδες ανά τεμάχιο.
- Χριστουγεννιάτικο κέικ: Ένα μεσαίο κομμάτι κυπριακού χριστουγεννιάτικου κέικ μπορεί να φτάσει τις 500 θερμίδες.
- Βασιλόπιτα: Ένα μεσαίο κομμάτι περιέχει 400-500 περίπου θερμίδες... οπότε η κατανάλωση της αγαπημένης μας βασιλόπιτας πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Φαγητό
- Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, ενώ αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι θερμίδες ωστόσο εξαρτώνται από τα συστατικά της. Αν θέλετε να την κάνετε όσο πιο υγιεινή γίνεται, τότε φτιάξτε τη γέμιση χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, πείτε "όχι" στο συκώτι και προσθέστε περισσότερο ρύζι.
- Πατάτες ογκρατέν (μέτρια μερίδα): 350-400 θερμίδες.
- Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες (μερίδα εστιατορίου): 650-800 θερμίδες.
- Σούπα γλυκιάς κολοκύθας με κρέμα γάλακτος (μερίδα εστιατορίου): 300-350 θερμίδες.
- Χοιρινό ρολό με δαμάσκηνα (μερίδα εστιατορίου): 350-450 θερμίδες.
- Σουφλέ με τυρί και μπέικον(ένα κομμάτι): 400 θερμίδες.
- Σαλάτα με ζυμαρικά: 500 θερμίδες ανά μερίδα.
- Μακαρόνια παστίτσιο(μερίδα εστιατορίου): 400 θερμίδες.
- Κουπέπια: 6-8 κουπέπια "χαρίζουν" 270-350 θερμίδες.
- Σεφταλιές: Μια μερίδα έχει περίπου 250-350 θερμίδες.
- Σούβλα: Υπολογίζεται ότι μια κανονική μερίδα περιέχει 15 γραμμάρια λίπους και 300 θερμίδες.
Στο σημείο αυτό ας δούμε και μερικές χρήσιμες συμβουλές.
1.Πείτε "όχι" στα τηγανιτά εδέσματα και στην τεράστια ποικιλία ορεκτικών, ενώ καλό είναι να αποφύγετε το ψωμί.
2.Αποφύγετε την κατανάλωση δύο μεγάλων κυρίων γευμάτων την ίδια μέρα.
3.Το να κρατήσετε μια σταθερή δομή διατροφής είναι πολύ σημαντικό: Μπορεί να είναι γιορτές, ωστόσο το να παραλείψετε για παράδειγμα το πρωινό ή το απογευματινό σας, δεν είναι και το ιδανικότερο.
4.Εάν υπάρχει μπουφές, πριν γεμίσετε το πιάτο σας, καλό είναι να αποφασίσετε τι πραγματικά θέλετε να φάτε ώστε να αποφύγετε την δοκιμή όλων των φαγητών!
5.Μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να συνηθίζετε αυτές τις ημέρες, ωστόσο για ευνόητους λόγους πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.
6. Προσπαθήστε να μην τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.