Σταύρη Φράγκου
Το παγωτό μπορεί να γίνει μια σωστή θρεπτική τροφή κι όχι μια ένοχη απόλαυση. Διαβάστε πώς μπορείτε να τρώτε απενοχοποιημένα την αγαπημένη καλοκαιρινή λιχουδιά. Μιας και έχουν αρχίσει για τα καλά να «σφίγγουν» οι ζέστες, όλο και περισσότερο αναζητάμε το πιο δροσιστικό αλλά και το πιο απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού, το παγωτό. Ωστόσο, το παγωτό δεν είναι κάτι απαγορευμένο, αλλά αντίθετα μπορεί να αποτελεί καλή και θρεπτική επιλογή, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Το συναντάμε σε διάφορες γεύσεις και μορφές, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να λύσουμε την παρεξήγηση και να ρίξουμε λίγο φως στην κατάψυξη.
Πιο κάτω η Χαρά Μαλιώτη, Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές μάς δίνει τα θετικά και τα αρνητικά του κάθε είδος παγωτού και τις θερμίδες τους.
1. Σορμπέ (Sorbet)
Το σορμπέ φτιάχνεται από πολτό φρούτου και σιρόπι, με κύριο συστατικό το νερό και δεν περιέχει καθόλου γάλα. Μισό φλιτζάνι σορμπέ έχει περίπου 120 θερμίδες.
Θετικά:
• Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά.
• Περιέχει ψηλά ποσοστά βιταμίνης C, από τα φρούτα.
• Άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να απολαμβάνουν ένα σορμπέ, αφού δεν περιέχει γάλα.
Αρνητικά:
• Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
• Δεν περιέχει ασβέστιο.
2. Κλασικό παγωτό
Το κλασικό παγωτό είναι ένα κατεψυγμένο επιδόρπιο φτιαγμένο από γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη και κρόκο αυγού. Μισό φλιτζάνι παγωτό έχει περίπου 200 θερμίδες.
Θετικά:
• Είναι ψηλό σε ασβέστιο.
• Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες γάλακτος.
• Περιέχει βιταμίνες όπως A, D, E, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Αρνητικά:
• Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
• Υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
3. Παγωτό τζελάτο (Gelato)
Το παγωτό τύπου τζελάτο αποτελείται από γάλα, κρόκο αβγού και ζάχαρη. Μισό φλιτζάνι παγωτό τζελάτο έχει περίπου 220 θερμίδες.
Θετικά:
• Δεν περιέχει κρέμα γάλακτος όπως το παγωτό και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει λιγότερα λιπαρά.
Αρνητικά:
• Περιέχει πολλή ζάχαρη, καθώς αυτό που του λείπει σε λιπαρά, αναπληρώνεται με την προσθήκη ζάχαρης.
4. Παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt)
Το παγωμένο γιαούρτι είναι φτιαγμένο από γιαούρτι, αντί κρέμας γάλακτος. Μισό φλιτζάνι παγωμένο γιαούρτι έχει περίπου 100 θερμίδες.
Θετικά:
• Έχει λιγότερα λιπαρά σε σύγκριση με το παγωτό.
• Περιέχει ασβέστιο.
Αρνητικά:
• Οι θερμίδες και η ζάχαρη μπορεί να είναι σε υψηλά επίπεδα.
• Συνδυάζεται συνήθως με σοκολάτες και μπισκότο που αυξάνουν τη θερμιδική του αξία καθώς και τα λιπαρά.
Τι πρέπει να προσέχετε
• Μπορείτε να καταναλώσετε παγωτό, 3-4 φορές την εβδομάδα. Προσοχή, όμως, αν είστε σε πρόγραμμα απώλειας βάρους ή έχετε σακχαρώδη διαβήτη.
• Το παγωτό που είναι 0% σε ζάχαρη δεν είναι συνήθως 0% σε λίπος. Το παγωτό που είναι 0% σε λιπαρά δεν είναι συνήθως 0% σε ζάχαρη. Και κανένα παγωτό δεν είναι 0% σε θερμίδες!
• Εάν σας αρέσει η κουζίνα, είναι προτιμότερο να φτιάξετε τα δικά σας παγωτά, αλλά καταναλώστε τα με μέτρο.
• Το παγωτό, αλλά και οποιοδήποτε άλλο γλυκό, δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα.
• Φάτε παγωτό, χωρίς ενοχές. Εάν δεν κάνετε υπερβολές, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε.
Συμπερασματικά, το παγωτό είναι θέμα επιλογής για τον καθένα, αφού κάθε είδος παγωτού έχει και τα αρνητικά και τα θετικά του. Οποιοδήποτε παγωτό και να διαλέξετε, όμως, φροντίστε να καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες.
Μάθετε κι αυτό
Καλό θα ήταν να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες των παγωτών και να συγκρίνετε τα παγωτά μεταξύ τους σε θέματα ζάχαρης, λιπαρών και θερμιδικής αξίας, με μέτρο σύγκρισης τα 100 γραμμάρια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Προσπαθώ να χάσω βάρος. Δεν θέλω, ωστόσο, να στερηθώ το παγωτό. Μπορώ να το τρώω;
Βεβαίως! Άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος καλύτερα να το καταναλώνουν, ως επιδόρπιο, όχι περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.
Διατροφικό tip
Τοποθετήστε μια μπανάνα στην κατάψυξη για 2 ώρες και μετά, βάλτε τη στο μίξερ. Θα γίνει όπως το παγωτό μπανάνας!
Χαρά Μαλιώτη - Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
chara@projecthealth.com.cy