Ζωή Τουτουντζίδου
Είναι μια ερώτηση που μας έχει απασχολήσει όλες. Υπάρχει τελικά διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες; Είναι τελικά οι άνδρες από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη; Γιατί σκεφτόμαστε διαφορετικά και γιατί κλαίμε πιο εύκολα;
Έρευνες μας δίνουν την απάντηση, υποστηρίζοντας πώς ναι, υπάρχουν διαφορές στα δύο φύλλα κυρίως όσον αφορά την φυσιολογία του εγκεφάλου που διαφοροποιούν τους άντρες από τις γυναίκες.
1. Διαφορά στο μέγεθος του εγκεφάλου
Ο ανδρικός εγκέφαλος είναι 9 με 10% μεγαλύτερος από τον γυναικών αλλά χωρίς διαφορές στα εγκεφαλικά κύτταρα. Με έρευνα να υποστηρίζει πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση κάποιων λειτουργιών του ανδρικού εγκεφάλου καθώς χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να επιτύχει κάποιες λειτουργίες εξαιτίας της μεγαλύτερης απόστασης, η οποία μπορεί να επιβραδύνει τη μετάδοση πληροφοριών, τονίζοντας μάλιστα πώς ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο «σφιχτός», συνεπώς και πιο γρήγορος. Φυσικά τα ευρήματα μετρούσαν την διαδικασία επεξεργασίας πληροφοριών και όχι την γενική ευφυΐα.
2. Ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο δραστήριος
Σύμφωνα με μελέτη της ομάδας Amen Clinics, πολλές περιοχές του γυναικείου εγκεφάλου εμφανίζουν υψηλότερη δραστηριότητα συγκριτικά με τον ανδρικό εγκέφαλο, επηρεάζοντας την διαδικασία επίλυσης προβλημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να χρησιμοποιούν παραπάνω χρόνο σκεπτόμενες διάφορες λύσεις σε σχέση με τους άντρες.
3. Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές
Ο γυναικείος εγκέφαλος παρουσιάζει πιο έντονη διέγερση συναισθημάτων σε σχέση με τους άνδρες, δηλαδή ενεργοποιούνται πιο γρήγορα τα μέρη του εγκεφάλου στην παρουσίαση συναισθηματικών ερεθισμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που κλαίνε πιο εύκολα και πέφτουν σε μελαγχολία.
4. ''Γυναικεία'' διαίσθηση
Η διαίσθηση βασίζεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να εκτιμά στιγμιαία την κατάσταση και να λαμβάνει μια απόφαση βασισμένη στο ένστικτο του. Ευρήματα βρήκαν αυξημένη ροή αίματος στον γυναικείο εγκέφαλο όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη ανταπόκριση και έντονη ενσυναίσθηση.
5. Αντιμετωπίζουμε διαφορετικά το άγχος
Κι όμως γυναίκες και άντρες αντιμετωπίζουν διαφορετικά το άγχος. Οι γυναίκες βάσει του εγκεφάλου τους, υποτίθεται πως έχουν βρει μηχανισμούς για να το καταπολεμούν με μεγαλύτερη ευκολία το άγχος, αναπτύσσοντας τεχνικές χαλάρωσης ενώ οι άντρες αντιδρούν άμεσα στον κίνδυνο μέσω του λεγόμενου ''fight syndrome'', αυξάνοντας τα συναισθήματα άγχους.