ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσει μέδουσα

Βήμα προς βήμα πώς να φροντίσετε την περιοχή αφού υπέστη τσίμπημα από μέδουσα.

Ριάνα Στυλιανού

Γνωστή έκανε την είδηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, πως παρατηρήθηκε αυξανόμενη εμφάνιση μεδουσών στα νότια και νοτιοανατολικά παράλια της Κύπρου, κυρίως μεταξύ των περιοχών Λάρνακας και Βασιλικού.

Με σκοπό την ενημέρωση και διασφάλιση της προστασίας του κοινού, ανακοινώνει πιο συγκεκριμένα ότι έχει παρατηρηθεί εμφάνιση μεδουσών του είδους Rhopilema nomadica, κοινώς γνωστό και ως Νομαδική μέδουσα.

Μιλώντας στην «Κ» η Γιάννα Σαμουήλ, Λειτουργός στον τομέα Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, ανέφερε πως η αύξηση του αριθμού των μεδουσών και η εμφάνισή τους πιο κοντά στις ακτές, είναι ένα φυσικό, αναμενόμενο και παροδικό φαινόμενο το οποίο οφείλεται κυρίως στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και της υπεραλίευσης των οργανισμών που τρέφονται με αυτές, όπως είναι οι σολομοί, οι ξιφίες, οι καρχαρίες, ακόμα και οι χελώνες.

Η παρουσία και αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων, στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, όπως αυξημένη θερμοκρασία, και στα αυξημένα θρεπτικά συστατικά.

Εντυπωσιακές πάντως είναι εικόνες μεδουσών στις θάλασσες της Κύπρου, όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Λοΐζου Λοΐζου και της Elena Grigore στον βυθό του Ζηνοβία και του Green Bay, στην Λάρνακα και τον Πρωταρά αντίστοιχα.

Τι να κάνετε όμως εάν σας τσιμπήσει μέδουσα;

Ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Ξεπλύνετε την περιοχή με θαλασσινό νερό: Χρησιμοποιήστε θαλασσινό νερό για να ξεπλύνετε την περιοχή που ήρθε σε επαφή με τα τεντάκια της μέδουσας. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ενδεχόμενων κομματιών της μέδουσας που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς. Προσοχή!! Μην χρησιμοποιήσετε γλυκό νερό γιατί ευνοεί το σπάσιμο των νηματοκύστεων -όσων έχουν μείνει ακέραιες.

2. Επάλειψη της πάσχουσας περιοχής με μαγειρική σόδα διαλυμένη σε θαλασσινό νερό, σε αναλογία 1:1: Αφαιρέστε τη μαγειρική σόδα και τα υπολείμματα της μέδουσας με πλαστική κάρτα ή με ένα ξυλάκι, αλλά ποτέ με γυμνά χέρια, εφόσον αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού σε αυτά.

3. Χρησιμοποιήστε θεραπεία για τον ερεθισμό: Αν αναπτύξετε ερεθισμό από τη μέδουσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες θεραπείες όπως αντιισταμινικό ή αντιφλεγμονώδες κρέμα ή ζελέ, αλλά και να εφαρμόσετε παγάκια ή μία παγοκύστη για να μειώσετε τον πόνο.

Εάν επιμένουν τα τοπικά συμπτώματα κάνετε επάλειψη της περιοχής με κορτιζονούχο κρέμα για την αντιφλεγμονώδη της δράση, και συνεχίστε για μερικές μέρες σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού σας.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια αν είναι απαραίτητο: Σε περίπτωση που ο ερεθισμός είναι σοβαρός ή αντιμετωπίζετε αλλεργικές αντιδράσεις, είναι σημαντικό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Επίσης και πάλι κατόπιν οδηγιών μπορεί να δοθεί και αντισταμινικό από το στόμα.

Οι δερματικές βλάβες υποχωρούν σε 1-2 εβδομάδες. Μπορεί ωστόσο να αφήσουν δυσχρωμία ή σπάνια ουλή -το αποτύπωμα  της μέδουσας, στο δέρμα.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

Photo from Pexels

5 τσάγια για καλό ύπνο

Ανακαλύψτε τα καλύτερα βότανα και τσάγια που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν βαθύ και ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  HEALTH
X