Σταύρη Φράγκου
Αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά και διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα. Είναι ένα φρούτο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Θρεπτικά συστατικά και οφέλη στην υγεία
• Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ιδιαίτερα σε βιταμίνη, την οποία περιέχει σε υψηλά ποσοστά και βιταμίνη Α (με τη μορφή των καροτενοειδών π.χ. β-καροτίνη), ουσίες με αντιγηραντικές, αντικαρκινικές ιδιότητες και ευεργετικές για το καρδιαγγειακό σύστημα. Όσο πιο πορτοκαλί είναι το εσωτερικό τους τόσο περισσότερη καροτίνη διαθέτουν.
• Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) και βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ), ουσίες που συνεισφέρουν στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.
• Είναι πλούσιο σε κάλιο, συστατικό που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και στην ομαλή καρδιακή και καρδιακή λειτουργία.
• Εμπεριέχει επίσης μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.
• Οι σπόροι του περιέχουν ωμέγα 3 σε μορφή α-λινολενικού οξέως.
• Περιέχει ένα αντιπηκτικό συστατικό, την αδενοσίνη, μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα.
• 1 μέτρια φέτα πεπόνι (~250 γρ.) προσδίδει περίπου 80 θερμίδες.
Πώς να το καταναλώσετε
• Καταναλώστε το μόνο του ή σε φρουτοσαλάτες ή ως ορεκτικό με προσούτο ή σαλάμι.
• Φτιάξτε γρανίτα, παγωτό ή χυμό (μαζί με ροδάκινο).
• Προσθέστε το σε γιαούρτι.
• Ψήστε τους σπόρους στον φούρνο και απολαύστε τους σαν σνακ.
• Μπορείτε να το συνδυάσετε στα κυρίως γεύματα π.χ. με κοτόπουλο, γαρίδες ή θαλασσινά.
Προσοχή!
Το πεπόνι έχει μέτριο έως υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (εργαλείο που υποδεικνύει πόσο γρήγορα αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μετά την κατανάλωση τροφής). Επομένως, άτομα με διαβήτη μπορούν να προτιμήσουν μικρές ποσότητες και άγουρα πεπόνια, καθώς ο βαθμός ωρίμανσης επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη.
Tip!
Mην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα.