Σταύρη Φράγκου
Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δουλεύει σε καθημερινή βάση, για να μας προστατεύει από κάθε είδους ασθένειες και τους μικροοργανισμούς που τις προκαλούν. Αλλά έχουμε κι εμείς την ευθύνη να το προσέχουμε και να το τονώνουμε, για να μπορεί να λειτουργεί σωστά. Για να έχουμε δυνατό και αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει ακολουθούμε συγκεκριμένο lifestyle όπως το να τρώμε σωστά, να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά, να γυμναζόμαστε αλλά και να διατηρούμε όλους τους χώρους γύρω μας αλλά εμάς καθαρούς.
Όλα αυτά είναι σωστά αλλά δεν αρκούν καθώς ο οργανισμός μας δίνει μάχη με τα μικρόβια για να εξουδετερώνει προτού εισχωρήσουν μέσα μας. Η προστασία του σίγουρα περνά από το χέρι μας, καθώς ο καθημερινός τρόπος της ζωής μπορεί να το ενισχύσει ή να το αποδυναμώσει. Για να δουλεύει το ανοσοποιητικό στο μάξιμουμ και να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού μας χρειαζόμαστε και κάποια boosters τα οποία θα μας βοηθήσουν να έχουμε ενέργεια καθημερινά, προστασία αλλά και αντοχή σε οποιαδήποτε επίθεση στον οργανισμό.
1. Μειώστε το στρες
Το να έχουμε πολύ στρες δεν μας κάνει καθόλου καλό αφού αποδυναμώνει το ανοσιακό μας σύστημα γιατί εκκρίνει κορτιζόλη και το ανοσοποιητικό σύστημα υποφέρει. Ίσως το να έχουμε ελάχιστο στρες είναι καλό, καθώς είναι σαν μια μέθοδος να προετοιμαζόμαστε για οποιαδήποτε πρόκληση και μας κάνει πιο aware σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Η μείωση του στρες και η ευχάριστες δραστηριότητες που μας φτιάχνουν τη διάθεση μας ενδυναμώνουν και ταυτόχρονα προστατεύουν τον οργανισμό μας.
2. Απολαύστε το Σεξ
Το σεξ εκτός από το ότι μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα είναι καλό και για τον οργανισμό μας. Η καλή σεξουαλική ζωή έχει και ευεργετικές συνέπειες για την υγεία μας. Ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών, θεραπεύει πονοκεφάλους, μειώνει τον φυσικό πόνο και το στρες, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει τη διάθεση. Επίσης σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Wilkes, οι άνθρωποι που κάνουν σεξ μερικές φορές την εβδομάδα τείνουν να έχουν πολύ υψηλότερες ποσότητες της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) από εκείνους που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Η IgA είναι η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι του κρυολογήματος και της γρίπης.
3. Σκεφτείτε θετικά
Η θετική σκέψη μπορεί να βοηθήσει το ανοσιακό σύστημα να είναι πιο δυνατό. Σε τέτοιες περιπτώσεις το να βλέπουμε το ποτήρι «μισογεμάτο» αντί μισοάδειο είναι αυτό που θα μας δώσει ώθηση για την επόμενη μέρα. Χρησιμοποιήστε θετικές λέξεις που προκαλούν θετικά συναισθήματα και εικόνες δύναμης, χαράς και ευτυχίας κατά τη διάρκεια της σκέψης και της ομιλίας σας και
και μην αφήνετε τις καταστάσεις να σας ρίχνουν ψυχολογικά, όσο αυτό είναι δυνατόν.
4. Γελάστε με την καρδιά σας
Είναι γνωστό ότι το γέλιο είναι υγεία και με αρκετές έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που γελάνε δυνατά βλέποντας κάτι αστείο ή κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης στη συνέχεια έχουν πιο ενεργό ανοσιακό σύστημα. Δεν χάνουμε τίποτα με να γελάμε με κάθε ευκαιρία και να ομορφαίνουμε έτσι την καθημερινότητά μας.
5. Ωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά, τα βότανα και τα προβιοτικά
Τρώγοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά προσφέρουμε στον οργανισμό μία γερή δόση αντιοξειδωτικών αφού οι ουσίες αυτές βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. Eat the rainbow επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα, όπως τα πορτοκάλια, οι πράσινες πιπεριές, τα καρότα, μελιτζάνες, ginger, γλυκοπατάτες, κολοκυθάκι, σπανάχι, ντομάτες, μπρόκολο, κ.ά. Αποφύγετε τις «άδειες θερμίδες» όπως τα φαγητά του fast food, τα συσκευασμένα γλυκά και τα αναψυκτικά καθώς δεν προσφέρουν στον οργανισμό τις απαιτούμενες βιταμίνες, ίνες και θρεπτικά στοιχεία. Αντιθέτως περιέχουν πολλά πρόσθετα και χημικά που κάνουν κακό στον οργανισμό. Επίσης πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν βότανα για να βελτιώσουν τη γενική τους υγεία. Βότανα όπως το σκόρδο και το τζίνσενγκ ευνοούν το ανοσοποιητικό, αλλά και άλλα τρόφιμα όπως τα προβιοτικά π.χ kimchi και γιαούρτι ενώ συγκεκριμένες πρωτεϊνες όπως γάλα, αυγά, κόκκινο κρέας, ξηροί καρποί, σπόροι, και όσπρια είναι ένα καλό μπουστάρισμα.
6. Λάβετε επαρκείς βιταμίνες
Εάν αισθάνεστε ότι η διατροφή σας είναι ελλειπής, ήρθε ίσως η ώρα να ξεκινήσετε τη λήψη κάποιων συμπληρώματων βιταμινών. Η λήψη βιταμινών ενδυναμώνει τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος και κάποιες από τις βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού όπως είναι το σελήνιο, οι βιταμίνες A, C, D και E, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και τα Ω3.
7. Κοιμηθείτε καλά και αρκετά
Το σύστημα ίσως υπολειτουργεί χωρίς επαρκή ύπνο. Οι περισσότεροι από εμάς χρειάζονται περίπου 7 ώρες καθημερινά αφού χωρίς αυτές η αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού και η αποδοτικότητα μας στην εργασία ελαττώνεται κατά το ήμισυ. Όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου μειώνονται τα επίπεδα των προστατευτικών κυττάρων και αυξάνονται αυτά των κυττάρων της φλεγμονής και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να είμαστε πιο επιρρεπής σε κάποιο ιό. Βελτιώσετε τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου κρατώντας ένα σταθερό πρόγραμμα, κάνοντας γυμναστική, αποφεύγοντας την καφεΐνη και το αλκοόλ γενικά αλλά ειδικά πριν την ώρα του ύπνου.
8. Συχνό πλύσιμο χεριών
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να εμποδίσει την ανάπτυξη ασθενειών είναι η τακτική πλύση των χεριών. Εκτός από αυτό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μείνουμε υγιείς εμείς και οι γύρω μας. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε σαπούνι και καθαρό νερό και πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Καλό θα ήταν μετά από το πλύσιμο να απολυμαίνετε τα χέρια σας με υγρό ή τζελ τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε αλκοόλη.
9. Ασκηθείτε, κάνει καλό
Ένας απλός τρόπος για την ενδυνάμωση τους ανοσοποιητικού είναι η άσκηση. Η τακτική άσκηση μειώνει το στρες και τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρδιακών παθήσεων και κάποιων τύπων καρκίνου. Κάθε τύπος άσκησης είναι ωφέλιμος, όπως το ποδήλατο, το περπάτημα, αλλά και οι ασκήσεις χωρίς όργανα στο σπίτι.