Μαρία Καραμάνου
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις άσχημα μετά από ένα χωρισμό. Ο πόνος και η ανασφάλεια μπορεί να διαρκέσουν για πολύ καιρό, ακόμα και όταν φαίνεται ότι έχεις προχωρήσει σε νέες σχέσεις. Η επεξεργασία των συναισθημάτων και η αναγνώριση του πόνου είναι σημαντικά βήματα για την ανάρρωση και την πρόοδο.
Ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα είναι να αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου, να επικεντρωθείς στην προσωπική σου ανάπτυξη και ευημερία. Μπορείς να αναζητήσεις υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή ακόμα και από επαγγελματίες ψυχολόγους ή συμβούλους, που μπορούν να σε βοηθήσουν να επεξεργαστείς τα συναισθηματικά σου βάρη και να κινηθείς προς τα εμπρός.
Επίσης, να θυμάσαι ότι ο χρόνος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάρρωση. Με την πάροδο του χρόνου, ο πόνος μπορεί να μειωθεί και να αρχίσεις να βλέπεις πιο ξεκάθαρα τη ζωή σου και τις επιλογές που έχεις μπροστά σου. Σημαντικό είναι να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να θρέψει τον εσωτερικό κόσμο σου με αγάπη και φροντίδα.
Πολλές φορές όμως ακόμα και αν προχωρήσουμε σε μία νέα σχέση το μυαλό μας μπορεί να είναι κολλημένο στον πρώην μας, πως όμως μπορούμε να το καταλάβουμε;
Τα έντονα συναισθήματα είναι φυσιολογικά μετά από έναν χωρισμό, και μπορεί να είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις. Η θλίψη, ο θυμός, η απογοήτευση και η ματαίωση είναι συναισθήματα που συχνά συνοδεύουν έναν χωρισμό, και μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να τα επεξεργαστεί και να τα ξεπεράσει.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις αυτά τα συναισθήματα και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να τα βιώσεις. Μέσω αυτής της διαδικασίας της αναγνώρισης και της αποδοχής, μπορείς να αρχίσεις να κινηθείς προς την ανάρρωση. Όλα αυτά τα συναισθήματα σε κρατούν συνδεδεμένη μαζί του και δε σε αφήνουν να προχωρήσεις τη ζωή σου.
Mπορεί να είναι πειρασμός να χρησιμοποιήσεις προφάσεις για να επικοινωνήσεις με τον πρώην σου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της ανάρρωσής σου και να διατηρήσεις τους δεσμούς με κάποιον που προσπαθείς να ξεπεράσεις.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι η επικοινωνία με τον πρώην μπορεί να είναι ένας τρόπος να διατηρήσεις τους δεσμούς και να αναζητήσεις την έγκριση ή την προσοχή που ίσως νιώθεις ότι χρειάζεσαι. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτρέψει την προσωπική σου ανάπτυξη και ανεξαρτησία.
Αντί για αυτό, σκέψου γιατί ακριβώς θέλεις να επικοινωνήσεις με τον πρώην σου. Εάν είναι για πραγματικά προβλήματα που χρειάζεσαι βοήθεια, υπάρχουν πολλοί άλλοι πόροι που μπορείς να απευθυνθείς για υποστήριξη. Εάν είναι γιατί νιώθεις μόνη ή απομονωμένη, εξέτασε τρόπους για να αναζητήσεις σύνδεση με άλλους ανθρώπους ή να επικεντρωθείς στον εαυτό σου και στην προσωπική σου ευημερία.
Όταν μια σχέση φθάνει στο τέλος της, οι σκέψεις και οι αναλύσεις σχετικά με το παρελθόν και το πιθανό μέλλον μπορούν να κατακλύσουν το μυαλό μας. Αναζητούμε απαντήσεις, ελπίδα, και μια είσοδο σε έναν κόσμο όπου οι αμφιβολίες είναι λιγότερες και η ασφάλεια είναι περισσότερη.
Η εμμονή μετά τον χωρισμό μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Μπορεί να βρεθούμε να σκεφτόμαστε το πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν είχαμε χωρίσει, μήπως κάναμε κάτι λάθος που μας οδήγησε σε αυτό το σημείο, ή ακόμα και τις εξελίξεις του πρώην συντρόφου μας. Όλα αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά μετά από έναν χωρισμό, αλλά μπορούν επίσης να μας αποσπάσουν από το παρόν και να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε.
Ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εμμονή είναι μέσω της αποδοχής. Να αποδεχθούμε το γεγονός ότι η σχέση έληξε και ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα πάντα ξαφνικά, αλλά να αποδεχθούμε ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται από τη συγκεκριμένη σχέση.