Λίγο καιρό πριν από το Πάσχα, η 25η Μαρτίου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες γιορτές της ελληνικής παράδοσης και έχει διττή σημασία, καθότι συνδέεται τόσο με την επανάσταση του 1821 όσο και με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Θεωρείται δηλαδή τόσο θρησκευτική όσο και εθνική γιορτή.
Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ελληνικής επανάστασης αξίζει να σημειωθεί πως ως ημερομηνία η 25η Μαρτίου δεν συνδέεται με τεκταινόμενα του 1821 αλλά με απόφαση που έλαβε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, Οθωνας, το 1834.
Ήταν τότε που ο Όθωνας είχε αποφασίσει να μεταφέρει την πρωτεύουσα του νεοσύστατου και μικροσκοπικού ελληνικού κράτους από το Ναύπλιο στην Αθήνα με σκοπό να αναδείξει τη σύνδεση της αρχαίας Ελλάδας με τη νεότερη. Ένεκα λοιπόν της προϋπάρχουσας θρησκευτικής γιορτής, και με δεδομένο ότι το νεαρό έθνος κράτος χρειαζόταν μια εθνική γιορτή για την ίδρυσή του, αφού όλα τα κράτη τότε έκαναν το ίδιο, ο βασιλιάς αποφάσισε να ορίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως εθνική επέτειο και να τη συνδέσει με την Επανάσταση.
Θρησκειολογικά μιλώντας, η 25η Μαρτίου παραπέμπει στην αναγγελία της γέννησης του Χριστού από Άγγελο Κυρίου και η σημειολογία που είχε υιοθετηθεί από τον βασιλιά και τους συμβούλους του τότε ήταν πως κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε και με «την αναγγελία της Ανάστασης του Έθνους».
Μπακαλιάρος και σκορδαλιά
Παραδοσιακό φαγητό την 25η Μαρτίου είναι φυσικά ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά, που αποτελεί κιόλας μια από τις λίγες φορές που οι πιστοί μπορούν να κάνουν «σκασιαρχείο» από τη νηστεία τους κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και να φάνε ψάρι.
Πώς όμως ένα ψάρι που εντοπίζεται κυρίως στις ακτές της Πορτογαλίας και του βορειοανατολικού Ατλαντικού ευρύτερα κατέληξε να θεωρείται δημοφιλές έδεσμα για μια ελληνική εθνική γιορτή; Η εξήγηση έχει να κάνει με τη φτώχεια των ανθρώπων της ενδοχώρας, οι οποίο, σε αντίθεση βεβαίως με τους κατοίκους των νησιών, αδυνατούσαν να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι. Κι αυτό, αφού όπως είναι (ή δεν είναι) γνωστό, ο μπακαλιάρος μπορεί να σερβιριστεί παστός και είναι ένα τρόφιμο φθηνό αλλά κι εύκολο στη συντήρηση.
Μπακαλιάρος για πρώτη φορά στο ελληνικό τραπέζι θεωρείται ότι σερβιρίστηκε τον 15ο αιώνα και το έθιμο να τρώγεται την 25η Μαρτίου διατηρείται μέχρι σήμερα.
Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και το μέρος όπου ο βασιλιάς Όθωνας αποφάσισε να καθιερωθεί η 25η Μαρτίου ως εθνική γιορτή