Αθηνά Λοϊζίδου
Trifle σοκολάτας με καφέ και καραμέλα
Αυτά τα μπολ σοκολάτας είναι το τέλειο επιδόρπιο για ένα δείπνο. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το φτιάξετε και σε εμφάνιση είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά! Εάν αγαπάτε τη σοκολάτα, αυτό είναι το επιδόρπιό σας!
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά
Βάζουμε στο ψυγείο: 2 ώρες
Μερίδες: 12 (ένα μεγάλο μπολ είναι αρκετό για 2 άτομα)
Θερμίδες ανά μερίδα: 670 kcal
Θα χρειαστούμε 6 μεγάλα διάφανα μπολ χωρητικότητας γύρω στα 300 ml το καθένα
ΥΛΙΚΑ:
Για το κέικ σοκολάτας:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. κακάο
150 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι
1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 αβγό
150 γρ. γάλα
80 γρ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. βανίλια
60 γρ. ζεματιστό νερό + 2 κ.γ. στιγμιαίος καφές
60 γρ. λικέρ σοκολάτας
Για τη μους σοκολάτας:
300 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
60 γρ. βούτυρο
60 γρ. ζεματιστό νερό + 2 κ.γ. καφές
4 κρόκοι αβγού
600 γρ. κρέμα γάλακτος ΑΛΑΜΠΡΑ
Για την καραμέλα:
60 γρ. νερό
120 γρ. ζάχαρη
200 γρ. κρέμα γάλακτος ΑΛΑΜΠΡΑ
Λίγο κονιάκ για να ραντίσουμε το κέικ μας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για να φτιάξουμε το κέικ:
1. Πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε τη βάση ενός loaf pan με χαρτί.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το αβγό, το γάλα, το λάδι, τη βανίλια, το νερό με τον καφέ και το λικέρ. Ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλά μας για δύο λεπτά.
3. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά ή μέχρι το κέικ ψηθεί στο κέντρο. Αφαιρούμε από το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει.
Για να φτιάξουμε τη μους σοκολάτας:
1. Σε μια μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε τη σοκολάτα, το βούτυρο και το νερό με τον καφέ. Ζεσταίνουμε μετακινώντας συνεχώς με μια σπάτουλα, και ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέσα τους κρόκους αβγού μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
2. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει σαντιγί, για 1-2 λεπτά. Παίρνουμε τη σαντιγί και τη προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας. Διπλώνουμε απαλά την κρέμα στη σοκολάτα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Για την καραμέλα:
1. Σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Βράζουμε το μείγμα. Μόλις αρχίσει να βράζει, αφήνουμε το μείγμα να αρχίσει να μυρίζει καραμέλα και να πάρει χρυσό χρώμα (αυτό θα πάρει περίπου 5-6 λεπτά).
2. Ρίχνουμε αργά την κρέμα γάλακτος στην καραμέλα χτυπώντας συνεχώς και γρήγορα. Η ζάχαρη θα σκληρύνει γύρω από το κουτάλι, μην ανησυχείτε, θα λιώσει μετά. Συνεχίζουμε το χτύπημα έχοντας τη φωτιά μέτρια προς δυνατή, μέχρι το μείγμα να έχει ελαφρύ χρώμα καραμέλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για να συναρμολογήσουμε:
1. Στον πάτο των μπολ θρυμματίζουμε λίγο κέικ για να φτιάξουμε μία στρώση. Ραντίζουμε το κέικ με λίγο κονιάκ. Ρίχνουμε επάνω μια μεγάλη κουταλιά της σούπας μους σοκολάτας.
2. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις άλλες 2 φορές τελειώνοντας με μια στρώση θρυμματισμένο κέικ.
3. Τέλος, ολοκληρώνουμε με λίγη καραμέλα. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να παγώσουν καλά τα γλυκά μας ή μέχρι να είναι έτοιμα για σερβίρισμα
Xούμους με πικάντικη πάστα ελιάς
Χούμους πικάντικο για ένα διαφορετικό ντιπ! Συνοδεύουμε μαζί με φρέσκα λαχανικά και ελιές!
Χρόνος ετοιμασίας: 10΄
Μερίδες: γύρω στις 8, ως ορεκτικό
Θερμίδες: 167 kcal ανά 100 γρ.
ΥΛΙΚΑ:
200 γρ. ξηρά ρεβίθια, ψημένα μέχρι να μαλακώσουν
100 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
150 ml ζεστό νερό
70 γρ. ταχίνι
2 γρ. κύμινο
1 κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι πιπέρι
60 γρ. πάστα πράσινης ελιάς με πικάντικη κόκκινη πιπεριά “THE KING OF OLIVES”
Για να σερβίρουμε:
Διάφορα κομμένα λαχανικά
Ελιές
Κριτσινάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Στο πολυμίξερ ρίχνουμε τα ψημένα ρεβίθια με το λεμόνι, το νερό, το ταχίνι, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και αλέθουμε μέχρι να έχουμε έναν πολτό.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, προσθέτουμε την πάστα ελιάς και στριφογυρίζουμε απαλά. Σερβίρουμε με τα κομμένα λαχανικά. ελιές και κριτσινάκια.
Περουβιανό μοσχάρι με πατάτες
Ετοιμάστε αυτό το διαφορετικό πιάτο για τους φίλους σας για μια άλλη εκδοχή στιφάδου! Αυτό το περουβιανό πιάτο με πικάντικη πατάτα, κομμάτια μοσχαριού και παντζάρι σερβίρεται υπέροχα με λευκό ρύζι για ένα πλούσιο δείπνο για τέσσερεις. Το φαγητό είναι εμπνευσμένο από το περουβιανό εστιατόριο Coya. Ένα αγαπημένο πιάτο στην περιοχή των Άνδεων. Η πάστα Aji panca που χρησιμοποιούμε για την ετοιμασία του πιάτου αυτού είναι μια περουβιανή ήπια πάστα τσίλι. Τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα μου.
Χρόνος ετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 3 ώρες
Μερίδες: 4
Θερμίδες ανά μερίδα: 485 kcal
ΥΛΙΚΑ:
450 γρ. μοσχαρίσιο κρέας ελιά, κομμένο σε κύβους
20 γρ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. σκόρδο λιωμένο
40 γρ. Aji panca πάστα (συνταγή εδώ)
1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. κύμινο
Αλάτι και πιπέρι
70 γρ. φιστικοβούτυρο
1 μαγειρεμένο και ξεφλουδισμένο παντζάρι κομμένο σε κύβους
450 γρ. μικρές πατάτες, κομμένες στη μέση
400 γρ. νερό
1 κύβος βοδινού ζωμού KNORR, χωρίς αλάτι
Φρέσκο ψωμί, λευκό ρύζι ή και σαλάτα για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
-Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 °C.
-Σε ένα μαντεμένιο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε. Τηγανίζουμε το κρέας για λίγα λεπτά για να ροδίσει ελαφρά εξωτερικά.
-Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πάστα Aji panca με την ντομάτα ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.
-Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο, το παντζάρι, τις πατάτες, το νερό και τον ζωμό. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι κοχλάσει το μείγμα. Σκεπάζουμε το τηγάνι μας και βάζουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
-Όταν ο χρόνος περάσει, αφαιρούμε το φαγητό από τον φούρνο και σερβίρουμε με ψωμάκι, λευκό ρύζι ή και σαλάτα.