Μαρία Καραμάνου
Το Παρίσι και τα ζαχαροπλαστεία πάνε χέρι-χέρι: είναι μια πόλη όπου οι κάτοικοι περιμένουν με χαρά στην ουρά μπροστά από τις τέλειες βιτρίνες ζαχαροπλαστείων, γεμάτες με αστραφτερές τάρτες, πολύχρωμα μακαρόν και εκλεράκια που κόβουν την ανάσα. Σ' αυτήν την πόλη των γεύσεων, τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία εξακολουθούν να κλέβουν την παράσταση με τις δοκιμασμένες στον χρόνο συνταγές τους, φέρνοντας τον αέρα του παλιού Παρισιού. Ταυτόχρονα, νέοι καινοτόμοι ζαχαροπλάστες πειραματίζονται και δημιουργούν μοντέρνες λιχουδιές, όπως τα υβριδικά γλυκά που κάνουν θραύση στο TikTok.
Τα Boulangeries του Παρισιού ανεβάζουν τον πήχη, όχι μόνο με το διάσημο προζύμι τους αλλά και με μια ευρεία γκάμα από κρουασάν και εξωτικές σπεσιαλιτέ όπως η babka. Είτε επιθυμείτε να εξερευνήσετε την πόλη αναζητώντας το καλύτερο κρουασάν του Παρισιού, είτε να απολαύσετε τα πιο πρόσφατα καινοτόμα ζαχαροπλαστεία, η πόλη του φωτός έχει κάτι για κάθε γευστικό γούστο. Ανακαλύψτε μαζί μας τα ζαχαροπλαστεία που κυριαρχούν και ετοιμαστείτε για μια γευστική περιπέτεια.
Boulangerie Utopie
Δοκιμάστε το roulé
Αυτό το μικρό γωνιακό σημείο είναι πάντα γεμάτο με καλοφαγάδες, τόσο ντόπιους όσο και επισκέπτες, που αναζητούν τις εξωτικές γεύσεις για τις οποίες είναι γνωστή η Utopie. Το ρουλέ είναι ένα απροσδόκητο κρεμώδες-αλμυρό παρασκεύασμα – το ιδανικό αντίδοτο σε υπερβολικά γλυκά κέικ. Προσπαθήστε να περάσετε για ένα κομμάτι το Σάββατο, όταν η boulangerie δημιουργεί τα γλυκά και τις βιεννουζέρ ειδικά για το Σαββατοκύριακο (το ζαχαροπλαστείο αποκαλύπτει τις γεύσεις κάθε εβδομάδα στον λογαριασμό του στο Instagram). Και μην ξεχάσετε να πάρετε και τη διάσημη jet-black μπαγκέτα ενεργού άνθρακα.
Διεύθυνση: Boulangerie Utopie, rue Jean-Pierre Timbaud 20
Ιστοσελίδα: facebook.com/Boulangerie-Utopie
Bontemps
Δοκιμάστε το sablés
Κάντε ένα διάλειμμα από τα ψώνια στο Marais, σε αυτό το εξωφρενικά γοητευτικό ζαχαροπλαστείο. Διευθύνεται από δύο αδερφές, τη Fiona και τη Fatina, που επέβλεψαν την τέλεια vintage διακόσμηση, η Bontemps αισθάνεται πιο οικεία από πολλά άλλα κομψά ζαχαροπλαστεία που είναι περιζήτητα στο Παρίσι. Υπάρχει επίσης στο πίσω μέρος μια υπέροχη αυλή με αμπέλια που μοιάζει με ταινία της Disney που ζωντανεύει. Τα Sables (τα κουλουράκια) βρίσκονται στη ρίζα όλων όσων κάνουν – και ενώ το old-school μπισκότο συνήθως ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του ζαχαροπλαστείου, έχετε την ευκαιρία να επιλέξτε ανάμεσα σε χαριτωμένες εκδοχές σε σχήμα καρδιάς ή sablés που συνδυάζουν γεμίσεις gianduja.
Διεύθυνση: Bontemps, 57 Rue de Bretagne
Ιστοσελίδα: bontemps.paris
Angelina
Δοκιμάστε το Mont-Blanc
Ιδρύθηκε το 1903 και μοιάζει σχεδόν σαν ο Προυστ ή η Κοκό Σανέλ να μπορούν να εμφανίστουν μπροστά σας ανά πάσα στιγμή – ένα υπέροχα επιχρυσωμένο στολίδι της Μπελ Επόκ σε προνομιακή τοποθεσία δίπλα στο Tuileries. Ενώ ο πειρασμός είναι να αντιγράψετε την Carrie Bradshaw και να παραγγείλετε μια ατέλειωτη στοίβα επιδόρπια –το Angelina εμφανίστηκε στην τελευταία σεζόν του Sex and the City σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε το διάσημο Mont-Blanc, είναι το must του ζαχαροπλαστείου. Η συνταγή παραμένει αμετάβλητη από την αρχική που δημιουργήθηκε εδώ στις αρχές του 20ου αιώνα: τραγανή μαρέγκα κάτω από μια στρώση σαντιγί, με κρέμα κάστανου που προοριζόταν να μοιάζει με τα bob κουρέματα που ήταν δημοφιλή στο Παρίσι την εποχή εκείνη.
Διεύθυνση: Angelina, 226 Rue de Rivoli
Ιστοσελίδα: angelina-paris.fr
Boneshaker Doughnuts and Coffee
Δοκιμάστε τα ντόνατς
Η Krispy Kreme μπορεί να προσπαθεί να κάνει παρόμοια γλυκά και να άνοιξε το ζαχαροπλαστείο της στο απίστευτο εμπορικό κέντρο Westfield στο Les Halles – αλλά, όταν πρόκειται για ντόνατς, οι Boneshaker είναι αυτοί που κλέβουν την παράσταση. Το εγχείρημα ξεκίνησε από την απόφοιτη της Cordon Bleu Amanda – μία Αμερικανίδα στο Παρίσι, σίγουρα ακούγεται σαν ταινία – και κέρδισε γρήγορα ένα όνομα για τις 100% vegan δημιουργίες της (συμπεριλαμβανομένων των ρολών κανέλας και των brownies). Μερικά από τα ντόνατς του είναι πραγματικά εντυπωσιακά: αφιερώστε χρόνο για το Speculoos με μπισκότο και το ABJ x Buddy Buddy (άχνη αμυγδάλου και κομπόστα βατόμουρου).
Διεύθυνση: Boneshaker Donuts and Coffee, 86 Rue d'Aboukir
Ιστοσελίδα: boneshakerparis.com
La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet
Δοκιμάστε το γλυπτό φρούτων
Ένας άλλος «ήρωας» του Instagram, ο Cédric Grolet κέρδισε φήμη με τα αρτοσκευάσματα και τις τούρτες του trompe l'œil, καθώς και τα εξωφρενικά μπισκότα μεγάλου μεγέθους που πρέπει να δεις για να τα πιστέψεις. Ονομάστηκε ως ο καλύτερος σεφ ζαχαροπλαστείου στον κόσμο στα 32 του και συνδέεται ιδιαίτερα με εξαιρετικά γλυπτά «φρούτα» – γλυκά που μοιάζουν με αληθινά γλυπτά και είναι γεμάτα με στρώματα φρούτων (η εκδοχή με λεμόνι, για παράδειγμα, είναι γεμάτη με λεμόνι, ποσέ λεμόνια και γκανάζ γιούζου μαζί με σπρέι λεμονιού για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα μιας φλούδας απέξω). Ενώ οι ουρές στο ζαχαροπλαστείο του φτάνουν σχεδόν πάντα κοντά στην Όπερα είναι μερικές φορές εξοργιστικές, οπότε καλύτερα να κάνετε κράτηση.
Διεύθυνση: La Pâtisserie du Meurice par Cédric Grolet, 6 Rue de Castiglione
Ιστοσελίδα: dorchestercollection.com
Stohrer
Δοκιμάστε το baba au rhum
Το Stohrer, το οποίο άνοιξε το 1730 από τον σεφ του βασιλιά Λουδοβίκου XV, είναι το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι – μια μυθική διεύθυνση, της οποίας η πολυτελής διακόσμηση είναι από έναν από τους μαθητές του σχεδιαστή της Όπερας Garnier. Ακόμα στην αρχική του τοποθεσία, στην κλασική οδό Rue Montorgueil, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από γλυκές λιχουδιές που εκτίθενται, αλλά είναι το ρούμι μπαμπά – που εφευρέθηκε από τον Nicolas Stohrer – που το απογειώνει σαν ζαχαροπλαστείο. Βουτηγμένα σε σιρόπι ρούμι και με γλασέ κεράσι, είναι μυστήριο πώς αυτά τα απίστευτα υγρά κέικ παραμένουν ανέπαφα. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ της κλασικής εκδοχής τους (διαθέσιμη σε διάφορα μεγέθη) ή να την ολοκληρώσετε με Chantilly. Υπάρχει και η πονηρή εκδοχή που προσφέρει εννέα μπαμπάδες που επιπλέουν σε μια θάλασσα από σιρόπι ρούμι της Δυτικής Ινδίας.
Διεύθυνση: Stohrer, 51 Rue Montorgueil
Ιστοσελίδα: stohrer.fr