ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Τα συγκλονιστικά θαλασσινά κοχύλια σε προάστιο της Λευκωσίας

Ταξιδεύοντας σε εντυπωσιακά φαράγγια εντός Κύπρου και χαζεύοντας προϊστορικά απολιθωμένα κοχύλια δύο εκατομμυρίων ετών!

Μπορεί το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην ευρύτερη αστική περιοχή της Λευκωσίας να είναι η αισθητή απουσία του υγρού στοιχείου και της θάλασσας υπάρχει όμως ένα μέρος νοτιοανατολικά του κέντρου της πόλης όπου μπορεί κανείς να συναντήσει διάσπαρτα σε ένα φυσικό μονοπάτι… θαλασσινά κοχύλια, τα οποία όχι μόνο είναι πέρα για πέρα αληθινά αλλά είναι και προϊστορικά!

Ο λόγος για το καταπληκτικό μονοπάτι της φύσης του δήμου Λατσιών, όπου βρίσκεται και το περίφημο «φαράγγι της Κακκαρίστρας».

Στο μονοπάτι, το οποίο είναι πολύ κοντά στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, έχουν τοποθετηθεί από τον δήμο χάρτες με σημαντικές πληροφορίες και σημεία ενδιαφέροντος ενώ χωρίς αμφιβολία το εντυπωσιακότερο θέαμα είναι τα απολιθωμένα και εντυπωσιακά διατηρημένα θαλασσινά κοχύλια, που υπολογίζεται από επιστήμονες ότι είναι περίπου δύο εκατομμυρίων ετών!

Πρόκειται επομένως για μία ακόμα συγκλονιστικά απτή απόδειξη της ανάδυσης του νησιού μας από τον βυθό της θάλασσας, που, σύμφωνα με γεωλογικές και γεωμορφικές ενδείξεις έχει πραγματοποιηθεί εκατομμύρια χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, η οροσειρά του Τροόδους φέρεται να ξεμύτισε από τον βυθό πρώτη πριν από περίπου 90 εκατομμύρια χρόνια ενώ (αρκετά) μεταγενέστερα αναδύθηκε και η οροσειρά του Πενταδαχτύλου και η μεταξύ τους ενδοχώρα.

Το μονοπάτι λειτούργησε επισήμως για το κοινό τον περασμένο Οκτώβριο και αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Λατσιών σε συνεργασία με τον Δήμο Τσερίου, αφού η αφετηρία βρίσκεται εντός των δημοτικών ορίων Λατσιών και καταλήγει στο Τσέρι.

Εκτός από τα αποστομωτικά πανάρχαια κοχύλια στο μονοπάτι συναντά κανείς και πανέμορφα εποχιακά φυτά και λουλούδια. Το φαράγγι θεωρείται παραπόταμος του ποταμού Καλόγηρος και βρίσκεται νοτιοδυτικά των Λατσιών. Έχει βάθος γύρω στα 7 μέτρα και μήκος 800 μέτρα.

Για την ονομασία του φαραγγιού υπάρχουν δύο εκδοχές. Μία που αναφέρεται στο ιδιαίτερο κελάηδισμα των περδικιών, το κακάρισμα, μιας και υπάρχουν πολλά περδίκια στην περιοχή ενώ σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, η ονομασία αποδίδεται στο γεγονός του διαπεραστικού ήχου που δημιουργείται από το νερό της βροχής όταν κατεβαίνει από την πλαγιά και καταλήγει στο φαράγγι.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Λατσιών διοργανώνει εκδηλώσεις ώστε να γνωρίσει το κοινό το φαράγγι με την εκδήλωση «Φεγγάρι στο Κοχύλι».

Υπενθυμίζεται ότι απολιθωμένα θαλασσινά όστρακα έχουν εντοπιστεί πέρσι τον χειμώνα και σε άλλες περιοχές της αστικής Λευκωσίας και συγκεκριμένα κατά μήκος του ποταμού Πεδιαίου.

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση

X