Ριάνα Στυλιανού
Τη μάχη με τον κορωνοϊό έχασε ο Ιάπωνας σχεδιαστής Kenzō Takada, σε ηλικία 81 ετών. Ο γνωστός σχεδιαστής πέθανε στο αμερικανικό νοσοκομείο Neuilly-sur-Seine στο Παρίσι, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπό του, χθες 4 Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωση για τον θάνατό του έγινε λίγες μόνο ώρες μετά την επίδειξη μόδας SS21 στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, όπου για ακόμα μια φορά κατάφερε να κλέψει την παράσταση και να εντυπωσιάσει με τη δημιουργικότητά του και τα καινοτόμα σχέδια στη πασαρέλα. Σύνολα με ιδιαίτερα prints σε έντονα χρώματα, με έμφαση στα φορέματα είτε κοντά είτε μακριά, με τα περισσότερα να συνοδεύονται με καπέλα με βέλο που δημιουργήθηκαν εμπνευσμένα από τους μελισσοκόμους αλλά πλέον ταυτίζονται με την ατομική προστασία και την πανδημία. Όπως και να 'χει, η ready-to-wear συλλογή του οίκου για την άνοιξη ξεχωρίζει στο πλήθος.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Kenzō Takada ήταν ο πρώτος Ιάπωνας σχεδιαστής που κατάφερε να επιβληθεί στο Παρίσι και έκανε την καριέρα του να απογειωθεί. Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960, όπου έφτασε με πλοίο στο Παρίσι, και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του εκεί, αποκτώντας επίσης, την γαλλική υπηκοότητά του.
Μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση τίμησε τον Kenzo, το 2016, για τη συμβολή του στη βιομηχανία της μόδας και του design. "Μπορεί να γεννήθηκαν στην Ιαπωνία, αλλά στο Παρίσι έχω ζήσει σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, το Παρίσι θα είναι η πρωτεύουσας μόδα", έχει πει ο σχεδιαστής, συμπληρώνοντας: "Λυπάμαι που έχουμε χάσει ακόμα και στο χώρο της μόδας την παιχνιδιάρικη και χαλαρή διάθεσή μας. Φταίνε οι καιροί που ζούμε".
Ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές στην ιστορία της μόδας, ήταν γνωστός για τα πολύχρωμα γραφικά του σχέδια που συνδύαζαν τα παραδοσιακά ιαπωνικά μοτίβα με το ευρωπαϊκό στυλ και τις επιδράσεις του streetwear των μεγαλύτερων μεγαλουπόλεων στον κόσμο. Τα εντυπωσιακά λουλούδια και οι απεικονίσεις ζώων στα looks του σχεδιαστή, εμπνευσμένα από τη φύση και τους διάφορους πολιτισμούς, αποπνέαν την έθνικ κουλτούρα και έγιναν τα κύρια χαρακτηριστικά της επωνυμίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Ιάπωνας σχεδιαστής πούλησε την επωνυμία του στον πολυτελή όμιλο LVMH το 1993 και αποσύρθηκε από τη μόδα έξι χρόνια αργότερα, όπου αντικαταστάθηκε από τον Σκανδιναβό σχεδιαστή Roy Krejberg.