Η Μαρίνα Κυριάκου μάς πάει μια «ανέμελη βόλτα» πάνω από τις πόλεις με το περισσότερο ενδιαφέρον στην στοίχιση. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργεί χάρτες σε κορνίζα, ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα έργα που θα βάλεις στον τοίχο σου.
Τι ακριβώς κάνεις;
H Flânerie είναι ένα πρότζεκτ δημιουργικής χαρτογραφίας, με το οποίο αποσκοπώ στο να αποκαλύψω την αφηρημένη ομορφιά της συλλογικής ανθρώπινης δημιουργίας που κρύβεται στον αστικό σχεδιασμό. Εμφανίζοντας τα διάφορα στρώματα, φανερώνω πώς το τεχνητό αστικό και οδικό δίκτυο δημιουργείται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κοινοτήτων, καθώς προσαρμόζεται και συναντά το φυσικό περιβάλλον κάθε τόπου.
Τι υλικά χρησιμοποιείς;
Αρχικά σχεδιάζω τους χάρτες σε διανυσματική μορφή, μετά από μια σύντομη έρευνα για την κάθε πόλη. Έπειτα χρησιμοποιώ κυρίως το χαρτί, το οποίο κόβω κάποτε με χαρτοκόπτη αλλά συνήθως με μηχανή lasercut. Τέλος, δίνω στα διάφορα στρώματα χαρτιού κάποιο χρώμα με σπρέι και το βάζω σε μια κορνίζα. Όμως, ο πιο μεγάλος χάρτης που έκανα μέχρι στιγμής έγινε με ξύλο σαν μέρος της εσωτερικής διακόσμησης μιας καφετέριας στη Λευκωσία (I heart Cafe).
Πώς και πότε προέκυψε;
Η Flanerie είναι ένα πρότζεκτ που εξελίχθηκε οργανικά μέσα από τα ενδιαφέροντά μου. Έχω σπουδάσει Αρχιτεκτονική στη Γαλλία και Αστικό Σχεδιασμό στην Ολλανδία. Εμπνευσμένη από τις γνώσεις και εμπειρίες που είχα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, άρχισα να κάνω χειροποίητους χάρτες ως αναμνηστικά δώρα για φίλους μου που ζούσαν στο εξωτερικό, αλλά και για τη διακόσμηση του δικού μου χώρου. Σιγά σιγά διάφοροι γνωστοί άρχισαν να ενδιαφέρονται και να μου ζητούν να τους φτιάξω την αγαπημένη τους πόλη. Όπως καταλαβαίνετε, το να φτιάξω ένα χάρτη με τον χαρτοκόπτη ήταν αρκετά χρονοβόρο, μέχρι και επώδυνο κάποτε. Επειδή, όμως, μου φάνηκε ωραία ιδέα για side project, βρήκα τρόπο να απλοποιήσω τη διαδικασία κατασκευής και να κάνω κάτι που με εκφράζει.
Τι σημαίνει το όνομα Flanerie;
Flanerie σημαίνει στα γαλλικά «ανέμελη βόλτα». Όταν ανακάλυψα τον λογοτεχνικό όρο «le Flaneur» με γοήτευσε ιδιαίτερα για τον ρομαντικό τρόπο που προωθεί την εμπειρία της πόλης και την αστική καθημερινότητα μέσω του ανθρώπινου σώματος. O Charles Βaudelaire, o Walter Benjamin κι άλλοι συγγραφείς ασχολήθηκαν με αυτή τη φιγούρα του πλάνη, του ανθρώπου του πλήθους, του αστικού τουρίστα που περιπλανιέται μέσα στην πόλη. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση που οι ρυθμοί είχαν γρηγορεύσει στο Παρίσι, οι Flaneurs ήταν ένα νέο είδος πεζών που εμφανίστηκαν σαν κίνημα που αντιστεκόταν στον μοντερνισμό, οι οποίοι περπατούσαν άσκοπα μέσα στα δρομάκια παρακολουθώντας την πόλη και τον κόσμο, κρατώντας επίτηδες τον αργό και χαλαρό ρυθμό ζωής. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα των Flaneurs είναι το ότι έβγαζαν μια χελώνα για βόλτα με λουρί, ούτως ώστε να έχουν όσο πιο αργό ρυθμό γίνεται. Μέσω της Flânerie προσκαλώ τους χαρτο-λάτρεις να πετάξουν πάνω από τις αγαπημένες τους πόλεις, να παρατηρήσουν τα ιστορικά δρομάκια, τις λεωφόρους, τα πάρκα, τις ιδιαιτερότητες που κάνουν την κάθε πόλη μοναδική. Πόλεις που αγάπησαν γιατί τις έζησαν, τις περπάτησαν ή τις ονειρεύτηκαν…
Τι σε ελκύει γενικότερα στους χάρτες και τι στον χάρτη της Λευκωσίας;
Ο χάρτης για μένα είναι ένα χρηστικό αντικείμενο, αλλά κι ένα έργο τέχνης. Μας βοηθά να προσανατολιστούμε σε μια πόλη, μας καθοδηγεί να βρούμε την πορεία μας αλλά ταυτόχρονα έχει κάτι το καλλιτεχνικό. «Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά» που τραγουδά και ο Κώστας Χατζής. Ο χάρτης της Λευκωσίας είναι πολύ χαρακτηριστικός χάρη στα ενετικά τείχη. Μοιάζει με έναν ήλιο, με ένα λουλούδι, με ένα mandala... Μέσα στα τείχη μοιάζει με μεσαιωνικό λαβύρινθο, ενώ έξω από αυτά οι δρόμοι κατασκευάστηκαν με μια πολύ διαφορετική και σύγχρονη φιλοσοφία. Θέλω να τονίσω ότι επιλέγω να μην δείχνω τη διχοτόμηση της Λευκωσίας και να την παρουσιάζω σαν ένα ενιαίο σύνολο.
Ποιας πόλης/χώρας τον χάρτη ξεχωρίζεις;
Ο χάρτης της Λευκωσίας είναι ο αγαπημένος μου, παρόλο που αντιλαμβάνομαι ότι είναι υποκειμενική η άποψή μου, αφού κατοικώ στην παλιά πόλη κι έχω συνδεθεί συναισθηματικά με την περιοχή. Θεωρώ όμως, πως αντικειμενικά η οχυρωμένη πόλη της πρωτεύουσας είναι εντυπωσιακή τουλάχιστον από ψηλά (έχουμε ακόμα δρόμο για να τη βελτιώσουμε και στο eye level). Επίσης, μου αρέσουν χάρτες πόλεων με πολύ γεωμετρικό σχεδιασμό, όπως η Βαρκελώνη και το Τορίνο, αλλά έχω και αδυναμία σε πόλεις με κανάλια όπως το Άμστερνταμ και η Βενετία.
Μερικές από τις δημιουργίες.
Τι σχέδια μπορεί να βρει κάποιος;
Η λίστα των πόλεων μεγαλώνει οργανικά βάσει των παραγγελιών που παίρνω. Δεν ήθελα να αρχίσω να φτιάχνω τις πιο δημοφιλείς πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο πριν να μου τις ζητήσει κάποιος. Γι’ αυτό κι έτυχε να φτιάξω τον χάρτη μικρών πόλεων, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, ενώ ακόμη δεν έφτιαξα αυτόν του Παρισιού. Μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμες 30 περίπου πόλεις κυρίως από την Ευρώπη, αλλά πάντα χαίρομαι να φτιάχνω νέες πόλεις που δεν τις έχω ακόμα σχεδιάσει.
Δέχεσαι παραγγελίες για custom made;
Δέχομαι παραγγελίες για custom made, επειδή μου αρέσει να αντιμετωπίζω διαφορετικές περιπτώσεις και ανάγκες. Κάποιες φορές ο χάρτης πρέπει προσαρμοστεί σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο, ή μπορεί να γίνει συνδυασμός δύο ή περισσότερων πόλεων σ’ ένα σχέδιο. Επίσης, κάποιοι φίλοι με παροτρύνουν να πειραματιστώ και με νέα υλικά και θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω και χάρτες μεγάλων διαστάσεων.
Πού μπορεί να βρει κάποιος τις δημιουργίες σου;
Όπως καταλαβαίνετε, δέχομαι παραγγελίες για διαφορετικές πόλεις κάθε φορά, οπότε δεν μπορώ να κάνω μαζική παραγωγή και να τα έχω σ’ ένα κατάστημα. Στόχος μου είναι να σχεδιάσω όλες τις κυπριακές πόλεις και να μπορεί κάποιος να αγοράσει τους χάρτες σε τοπικά καταστήματα. Μέχρι τότε, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν μαζί μου για πληροφορίες και παραγγελίες μέσω social media.
INFO
Facebook: @flaneriecartography
Instagram: @_.flanerie._