«Είναι ευλογία να είσαι δημιουργικό άτομο», μοιράζεται μαζί μας ο ταλαντούχος και καταξιωμένος ζωγράφος από τη Λευκωσία, Κωνσταντίνος Στεφάνου, ο οποίος φτιάχνει τα υπέροχα έργα με τις ανθρώπινες φιγούρες και τις συναρπαστικές, πολύχρωμες συνθέσεις.
View this post on Instagram
Ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Στεφάνου είναι ένας χαρισματικός καλλιτέχνης που στο παρελθόν έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές αλλά και σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις που έγιναν εντός Κύπρου αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού, όπως το Κάιρο και τη Λισαβόνα. Εκτός του ότι εκπροσώπησε τη χώρα μας στο εξωτερικό, έχει βραβευτεί κιόλας για τη δουλειά του, σε έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό που είχε γίνει στο Λονδίνο. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ, είχε επιλεγεί ως ο Κύπριος καλλιτέχνης που θα παρουσιάζε δείγμα της δουλειάς του στην Πορτογαλία.
«Παρόλο που η προετοιμασία ενός έργου μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα και κοπιαστική, η διαδικασία του να το φτιάξεις όσο και το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα μια εκτονωτική και ψυχοθεραπευτική συνθήκη που πάντοτε σε ανταμείβει και σου δίνει χαρά», μας είπε σε πρόσφατη κουβέντα που είχαμε μαζί του, με αφορμή την παρουσίασή του στο must. «Έχω παρατηρήσει ότι όταν δεν δημιουργώ, η ψυχολογία μου δεν είναι πολύ καλή. Όταν όμως αφοσιώνεσαι σε αυτή τη δουλειά, δημιουργείς έναν δικό σου, φανταστικό κόσμο, όπου ηρεμείς, αφήνεσαι και χαλαρώνεις, και είναι λες κι όλα τα προβλήματα, που κατά τ’ άλλα σε απασχολούν, μένουν απ’ έξω».
View this post on Instagram
Ο Κωνσταντίνος Στεφάνου ζει και δημιουργεί στο κέντρο της Λευκωσίας. Πέραν από ενεργός ζωγράφος, διδάσκει και τέχνη σε δημοτικά σχολεία, καθότι πριν να εξειδικευτεί στο Art and Design σε Βρετανικό Πανεπιστήμιο, είχε σπουδάσει στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Ανέκαθεν όμως γνώριζε ότι το μεγάλο του κάλεσμα ήταν στη ζωγραφική, μία τέχνη ωστόσο η οποία δεν είναι η μοναδική την οποία ασκεί, καθώς παράλληλα ασχολείται και με την κεραμική.
Ο Στεφάνου όμως θεωρεί τον εαυτό του κυρίως ζωγράφο, παρά το γεγονός ότι τακτικά δημιουργεί κεραμικά έργα. Άλλωστε, ο ίδιος παραδέχεται πως τα κεραμικά του έργα είναι τόσο παραστατικά όσο και η ζωγραφική του. Για τις δημιουργίες του Κωνσταντίνου Στεφάνου, βασική πρώτη ύλη είναι το ξύλο. Κατατοπιστική και παραστατική στην περιγραφή της για τη δουλειά του Κωνσταντίνου Στεφάνου, είναι σε κείμενό της, η κριτικός τέχνης, Μαργαρίτα Κουνναφή.
«Αντικαθιστώντας τον κενό λευκό καμβά με ένα μάλλον άκαμπτο αλλά και προκλητικό υλικό όπως το ξύλο – το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται στην εικονογραφία και στη βυζαντινή τέχνη, όπου οι εικόνες των αγίων ζωγραφίζονταν απαλά σύμφωνα με τα πρότυπα και τους κανόνες – ο Κωνσταντίνος Στεφάνου δημιουργώντας σύγχρονους χαρακτήρες με αδιαμφισβήτητη λεπτομέρεια και πρωτότυπη προοπτική, μας θυμίζει ότι οι κανόνες φτιάχνονται για να υπερβαίνονται», είχε γράψει χαρακτηριστικά.
Σίγουρα μιλάμε για έναν καλλιτέχνη που όπως φαίνεται από τη δουλειά του, τον ενδιαφέρει πολύ ο άνθρωπος καθώς και η έννοια της χαμένης αθωότητας και της παιδικότητας που ενυπάρχει μέσα στον καθένα μας. «Σαν να θυμίζουν μάσκες, τα κεφάλια στα έργα του καλλιτέχνη είναι εμφανώς μεγαλύτερα από τα σώματα. Μοιάζουν με παιδιά που παίζουν παιχνίδια ενηλίκων. Μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος υπάρχει μια εμφανής μάχη. Οι άνθρωποι, ενώ προσπαθούν να βρουν το παιδί μέσα τους και να επιστρέψουν στις ρίζες τους, είναι, ωστόσο, παγιδευμένοι σε μια στιγμή ακινησίας», επισημαίνει σε άλλο σημείο η Μαργαρίτα Κουνναφή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος,
το γεγονός ότι σκόπιμα ο Κωνσταντίνος Στεφάνου δεν βάζει ποτέ τίτλο στα έργα του αφήνοντάς τα κάθε φορά άτιτλα, αφού όπως μας εξηγεί, επιθυμεί να αφήνει τις ερμηνείες ανοιχτές και ελεύθερες.
View this post on Instagram
INFO
follow @Constantinos.Stefanou on Instagram