ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Ενθουσιώδη άτομα πίσω από 4 κυπριακά καινοτόμα πρότζεκτ

Πώς το πάθος και η ευρηματικότητα αλλάζει το παιχνίδι.

Του Μιχάλη Μιχαηλίδη

Τέσσερα καινοτόμα πρότζεκτ στο νησί, πίσω από τα οποία βρίσκονται ενθουσιώδη άτομα που με το ταλέντο, το πάθος και την ευρηματικότητά τους έχουν αλλάξει τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι. 

Αντριάνα Ιακώβου & Μαριάννα Κωνσταντά
@THE_GARAGE_COMMUNITY
Η εξελισσόμενη κοινότητα του «The Garage Community»Το The Garage Community είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ που πραγματοποιείται στο parking της EKA, στη Λεμεσό. Μέσω αυτού, οι Μαριάννα Κωνσταντά και Αντριάνα Ιακώβου στοχεύουν στη δημιουργία μιας κοινότητας, με απώτερο σκοπό να δώσουν ένα νέο κύκλο ζωής σε χρησιμοποιημένα αντικείμενα, συνεισφέροντας στη βιωσιμότητα μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αγαθών που έχει ο κάθε ένας στο σπίτι του.

Ποιο είναι το background των δύο σας;
Εγώ (Αντριάνα) δούλευα για χρόνια στο Λονδίνο, ως production designer, για ταινίες και μόδα. Προέρχομαι όμως από οικογένεια εστιατόρων, οπότε το πάθος μου με οδήγησε να επιστρέψω στο νησί και να δημιουργήσω το Cookhouse. Η Μαριάννα εργάζεται ως δικηγόρος και παράλληλα ασχολείται με εθελοντικές και ακτιβιστικές δράσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και με διάφορα φωτογραφικά projects.

Πότε και πώς προέκυψε η ιδέα;
Και οι δυο μας αναπολούμε στιγμές από τα vintage markets του εξωτερικού. Εμένα (Μαριάννα) με εξιτάρει η ιδέα του τι μπορεί να ανακαλύψει και να ξεθάψει κάποιος σε αυτά τα μέρη, ενώ η Αντριάνα αγαπά το στήσιμο των markets και το να δίνει σε διάφορα αντικείμενα την ευκαιρία για έναν νέο κύκλο ζωής. Μετά την τελευταία καραντίνα λοιπόν, μέσα από μια συζήτηση που είχαμε ένα απόγευμα με κρασάκι, αντιληφθήκαμε πόσα πράγματα έχουμε τα οποία δεν χρειαζόμαστε και τα οποία θα μπορούσε να αναγεννήσει κάποιος άλλος.

Τι βρίσκει κανείς για να αγοράσει στα events σας;
Οτιδήποτε second hand από ρούχα, βιβλία, αξεσουάρ, παπούτσια, οικιακά αντικείμενα, βινύλια, ποδήλατα, μέχρι και έπιπλα. Είναι επίσης μια αφορμή για έναν περίπατο, όπου μπορεί κάποιος να αράξει για ένα ποτό, να απολαύσει μουσική από ντόπιους DJs, σνακ από microbakery και street food.

Τι θα λέγατε πως έχετε πετύχει μέχρι σήμερα μέσω αυτού του πρότζεκτ; Θα λέγατε ότι φέρατε κάτι καινούργιο στην πόλη;
Πετύχαμε ότι δημιουργείται οργανικά μια κοινότητα η οποία έχει ως απώτερο σκοπό την εδραίωση της φιλοσοφίας του second hand market. Αυτό που μας εξέπληξε ιδιαίτερα είναι η προσέλευση ποικιλόμορφου πλήθους από όλες τις πόλεις, συλλέκτες και μη, οι οποίοι μαζεύονται σε ένα garage στο κέντρο της Λεμεσού.
Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που σας έχουν κάνει μέχρι στιγμής;
«Είναι κάτι που έλειπε από το νησί. Και σίγουρα είναι κάτι που μας έφερε αναμνήσεις από αντίστοιχα markets 
του εξωτερικού».
Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
Παρόλο που το parking της EKA το νιώθουμε σαν το πρώτο σπίτι του garage sale μας και ήταν το ιδανικό για αυτό το ξεκίνημα, το επόμενο βήμα θα ήταν να βρούμε σπόνσορες για έναν πιο μόνιμο χώρο όπου θα μπορούμε να φιλοξενούμε κι άλλα άτομα για να προωθήσουμε περαιτέρω αυτή την νοοτροπία στην Κύπρο.


Χριστόφορος Τοφαρίδης& Χρήστος Γιάλλουρος
@Alleylimassol
«Το ‘Alley’ ήταναπό πάντα εδώ»
Ο Χριστόφορος Τοφαρίδης έχει δουλέψει ως σεφ σε κάποια γνωστά και μη εστιατόρια στο Λονδίνο. Καθοριστικό ρόλο στην απόφασή του για τη δημιουργία του Alley έπαιξαν τα οικογενειακά ταξίδια σε μικρά χωριά της Ευρώπης, από τα οποία κράτησε την αυθεντικότητα του κόσμου και τη γαστρονομική προσέγγισή τους. Ο Χρήστος Γιάλλουρος δούλεψε για δεκαπέντε χρόνια σε πολυενθική εταιρεία στο τμήμα μάρκετινγκ, αλλά πάντα είχε απωθημένο τη δημιουργία ενός χώρου εστίασης.
Τι είναι αυτό που έχει αγαπήσει περισσότερο ο κόσμος σε σχέση με το Alley;
Εκτός από το φαγητό μας, σίγουρα το φιλόξενο και χαλαρό περιβάλλον στο οποίο μπορείς να φας χωρίς να πρέπει να μπεις σε κανένα καλούπι.
Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που σας έχουν κάνει μέχρι στιγμής;
Έχουμε ακούσει πολλά. Αυτό όμως που μας άγγιξε και περικλείει όλες τις αξίες που από την αρχή θέσαμε για το Alley, είναι το «Νιώθω ότι ήσασταν από πάντα εδώ».
Τι ιδιαίτερο έχει το μενού σας ή το κόνσεπτ σας γενικότερα;
Αρχικά, θα λέγαμε ότι το εστιατόριό μας έχει ονόματα και πρόσωπα. Είμαστε και οι δύο βασικά μέλη της ομάδας του Alley, με καθημερινή παρουσία και ρόλους στη λειτουργία του εστιατορίου μας. Το ίδιο επιδιώκουμε και στις αγορές των πρώτων υλών μας. Έχει σημασία για εμάς να ξέρουμε τον άνθρωπο πίσω από το κάθε υλικό που χρησιμοποιούμε στο μενού μας. Κάθε Τετάρτη και Σάββατο πάμε οι ίδιοι στην υπαίθρια λαϊκή αγορά της πόλης μας και επιλέγουμε τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε στο μενού μας κατευθείαν από τον μικροπαραγωγό.
Πόσο εκτιμά ο κόσμος το γεγονός ότι ποντάρετε στην εποχικότητα και την εντοπιότητα των πρώτων υλών;
Το εκτιμούν πολύ και το επικροτούν. Ενθουσιάζονται στην ιδέα της ημερομηνίας στο καθημερινό μας μενού και εκπλήσσονται ευχάριστα στο γεγονός ότι πάντα θα υπάρχει κάτι καινούργιο για να δοκιμάσουν.
Ποια φαγητά και κοκτέιλ είναι τα best sellers σας;
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο ήταν οι γεμιστοί ανθοί με αναρή. Αυτή την περίοδο τα σκήπτρα κρατάει η μούς από συκωτάκια κοτόπουλου με εποχιακή μαρμελάδα. Όσον αφορά τα κοκτέιλ, best seller ήταν το Harvest, ένα κοκτέιλ εμπνευσμένο από το δικό μας κυπριακό ξυνιστέρι, συνδυασμένο με Gin.
Θα τολμούσατε να πείτε ότι φέρατε κάτι καινούργιο στην εστίαση;
Ναι. Μεταφέραμε το καλό/ποιοτικό φαγητό από τις πολυτελείς σάλες των χλιδάτων ξενοδοχείων και των fancy εστιατορίων σε ένα ανατρεπτικό σκηνικό, σε μια εγκαταλελειμμένη αλάνα στο κέντρο της Λεμεσού, που μέχρι πρότινος ήταν απροσπέλαστη. Από τα σαλόνια στα αλώνια.
Ποιο είναι το επόμενο βήμα για το Alley;
Έχουμε ήδη ξεκινήσει το «Sunday Lunch», ένα κυριακάτικο οικογενειακό, παρεΐστικο concept, που ξυπνά όμορφες αναμνήσεις. Υπάρχουν βέβαια πολλές ακόμα ιδέες στα σκαριά οι οποίες θα βρουν τον δρόμο τους
σιγά-σιγά.

Χρήστος Γεωργίου
@ukiyocy
Στο «Ukiyo» ζεις μόνο για τη στιγμή.
Έπειτα από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, όπου είχε αρκετή τριβή με τα λεγόμενα audiophile/hi-fi/listening bars, ο Χρήστος Γεωργίου -γνωστός από πρότζεκτ όπως το Scarabeo και το Notes And Spirits- αποφάσισε να φτιάξει στο νησί ένα listening bar, στο οποίο ο κόσμος θα μπορεί να ικανοποιεί όλες του τις αισθήσεις με ένα εύγευστο πιάτο, ένα απολαυστικό cocktail, συνοδευόμενα με επιλεγμένους ήχους σε analog μορφή και ιδανική ένταση.
Πώς προέκυψε η ιδέα για ένα listening bar στην Κύπρο;
Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα δωμάτιο στο Notes And Spirits, με καλή ηχομόνωση, καλό ήχο και βινύλια, που θα λειτουργούσε ως μια πιο private μορφή του μπαρ. Το project τελικά δεν έγινε, αλλά η ιδέα παρέμεινε και χτιζόταν σταδιακά. Μετά από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, όπου είχα αρκετή τριβή με τα λεγόμενα audiophile/hi-fi/listening bars, το project άρχισε να έχει περισσότερο νόημα και συνειδητοποίησα πως άξιζε ένα δικό του χώρο, παρά μόνο ένα δωμάτιο. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Ukiyo Listening Bar.
Τι θα ακούσει κάποιος που θα έρθει στο μαγαζί σας;
Θα ακούσει Soul, Funk, Disco/New Disco, Blues μέχρι και Trip Hop, Hip Hop και ό,τι άλλο θεωρούμε εμείς καλή μουσική. Να αναφέρω ότι δίνεται αρκετή δημιουργική ελευθερία στους guest vinyl DJs που παίζουν κάθε εβδομάδα, αφού ο κάθε ένας φέρνει τη δική του συλλογή βινυλίων και έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει και τους δικούς μας δίσκους.
Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος Ukiyo και πόσο αυτό που φτιάξατε τελικά αντικατοπτρίζει αυτή τη φιλοσοφία;
Η πραγματική έννοια του Ukiyo είναι το Floating World ή πλωτός κόσμος. Είναι ιαπωνική λέξη που περιγράφει την urban παρορμητική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής, την απόλαυση και την ευχαρίστηση των αστικών κέντρων της Edo Period. Σε ελεύθερη μετάφραση του «ζώντας μόνο για τη στιγμή», θέλαμε και θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου με το που εισέρχεσαι να μπορείς να αποβάλεις το άγχος της καθημερινότητας και να μπορείς όντως να ζεις τη στιγμή, ικανοποιώντας όλες σου τις αισθήσεις.
Ποια είναι τα best sellers φαγητά
και κοκτέιλ;
Βάσει στοιχείων από φαγητά το Sando Katsu - σάντουιτς με βοδινό μπιφτέκι φτιαγμένο από τον executive chef μας Νίκο Πολιτάκο, και από κοκτέιλ το Mango Collins, ένα highball με Gin που ενισχύεται με φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, διαυγές νερό από lime, και η σπιτική μας σόδα από μάνγκο, φτιαγμένο από τον bar manager μας Σάββα Κωνσταντίνου.
Θεωρείς ότι φέρατε κάτι νέο, κάτι «φρέσκο» στην πόλη;
Θεωρώ ηθική μας ευθύνη -όσων εργαζόμαστε στην εστίαση/hospitality- να εξελίσσουμε τον χώρο με καινοτόμες ιδέες, ούτως ώστε να φτάσουμε σε σημείο όπου η Λευκωσία και γενικότερα η Κύπρος να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός εστίασης.


Κύνθια Λιβανίου & Αλέξης Θεμιστοκλέους
@theshopkeeperandco

Το «The Shopkeeper & Co» φέρνει στην πόλη αέρα ΕυρώπηςΣτο Shopkeeper κάποιος μπορεί σίγουρα να ζήσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία shopping, φαγητού, κρασιού, καφέ και γλυκού. Ένα ωραίο περιβάλλον στο οποίο κάποιος μπορεί να περάσει ευχάριστα πολλές ώρες. Οι εταιρείες που υπάρχουν στο κατάστημα αλλά και οι επιλογές στο menu, προσφέρουν στους επισκέπτες του εν λόγω concept store κάτι που θα έβρισκαν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) πόλη.
Ποια είναι η φιλοσοφία του
The Shopkeeper & Co;
Αρχικά ήταν ένα κατάστημα που φιλοξενούσε κυρίως εκδόσεις τέχνης και διακόσμησης, συλλεκτικά βιβλία, περιοδικά και κάποια αντικείμενα design. Η ιδέα, όμως, αφορούσε εξ αρχής στη δημιουργία ενός concept store. Ενός χώρου δηλαδή με προϊόντα ιδιαίτερης αισθητικής και ποιότητας, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαμβάνει τον καφέ του ή κάτι άλλο από το μενού και να περνά ευχάριστα και εποικοδομητικά την ώρα του. Έτσι κι έγινε.
Πότε και από ποια ανάγκη το φτιάξατε;
Στις περισσότερες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης τα concept stores είναι αρκετά διαδεδομένα. Ζήσαμε και οι δύο αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, ταξιδέψαμε αρκετά, προερχόμαστε αμφότεροι από τον χώρο των τεχνών και του design κι ως εκ τούτου εντοπίσαμε ότι η ιδέα του concept store ήταν κάτι που έλειπε από την αγορά της Κύπρου.
Ποιο ακριβώς είναι το
background σας;
Αρχικά να πούμε ότι τη φιλία μας όλα αυτά τα χρόνια την καλλιεργήσαμε μέσα από τις καλλιτεχνικές μας δραστηριότητες και τις κοινές σπουδές στο Λονδίνο. Ο Αλέξης (σ.σ. Θεμιστοκλέους) έχει πτυχίο στο Product Deisgn, με μεγάλη εικαστική δραστηριότητα και πολλές συνεργασίες στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, και εγώ (σ.σ. Κύνθια Λιβανίου) έχω πτυχίο στις Καλές Τέχνες, με ειδίκευση στην Επικοινωνία του Art & Design και εργασιακή εμπειρία σε Λονδίνο και Αθήνα.
Θα λέγατε ότι φέρατε κάτι καινούργιο στην πόλη;
Πιστεύουμε σίγουρα ότι φέραμε κάτι καινούργιο στην πόλη και αυτό φαίνεται από την αντίδραση του κόσμου. Έχουμε εκπλαγεί ευχάριστα με τον ενθουσιασμό όσων μας επισκέπτονται. Όντας πολυταξιδεμένοι είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε νέες προτάσεις και ιδέες στο πλαίσιο της αναζήτησης περαιτέρω επίλογων.
Σε σχέση με το μενού ποια είναι τα best sellers;
Στο μενού του The Shopkeeper & Co βρίσκει κανείς πρόγευμα, brunch και μεσημεριανό. Σίγουρα τα prawn tacos και η ομελέτα είναι ψηλά στις προτιμήσεις, όπως και το Basque Cheesecake και οι Βάφλες με καραμέλα, μπισκότο και φρέσκα blueberries. Επίσης, ο καφές μας αλλά και το Matcha Latte έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλο fan club.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
going out  |  must  |  news  |  Κύπρος  |  businesses

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Sacra Famiglia

Sacra Famiglia

Η έννοια της οικογένειας είναι πάνω από όλα. Πάντα ήταν.
 |  INTERVIEWS
X