ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Γαλλία: Κατοχύρωσε συνταγματικά την άμβλωση

«Γαλλική υπερηφάνεια, παγκόσμιο μήνυμα. Ας γιορτάσουμε μαζί», έγραψε ο πρόεδρος Μακρόν.

Μαρία Καραμάνου

Η Γαλλία πραγματοποιεί ένα ιστορικό βήμα, καθιστώντας την πρώτη χώρα που ενσωματώνει ρητά το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμά της. Αυτή η σημαντική τροποποίηση έλαβε ευρεία υποστήριξη, όπως φαίνεται από τις 780 ψήφους που έλαβε, και η ανακοίνωση της ψήφισης υποδέχθηκε με δυνατά χειροκροτήματα στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, με ανάρτησή του, εκφράζει την υπερηφάνεια της Γαλλίας για αυτό το επίτευγμα, το οποίο θεωρεί ως ένα παγκόσμιο μήνυμα για την ελευθερία και τα δικαιώματα. Επιπλέον, προσκαλεί το κοινό να γιορτάσει αυτήν τη νέα ελευθερία στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, σε μια τελετή επικύρωσης ανοιχτή στο κοινό, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της γυναικείας ελευθερίας στη Γαλλία.

Ο ίδιος, σε ανάρτηση του έγραψε, «Γαλλική υπερηφάνεια, παγκόσμιο μήνυμα. Ας γιορτάσουμε μαζί την ένταξη μιας νέας ελευθερίας που εγγυάται στο Σύνταγμα η πρώτη τελετή επικύρωσης στην ιστορία μας ανοιχτή στο κοινό. Ραντεβού στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας».

Η πρωτοβουλία της Γαλλίας να ενσωματώσει ρητά το δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμά της αντικατοπτρίζει μια ισχυρή δέσμευση προς την προστασία της γυναικείας ελευθερίας και των δικαιωμάτων. Η άμβλωση έχει κατοχυρωθεί στο γαλλικό νόμο από το 1975 και από τότε έχει ενισχυθεί μέσω διαφόρων επικαιροποιήσεων. Η τελευταία ενέργεια της χώρας να κατοχυρώσει αυτό το δικαίωμα συνταγματικά είναι μια απάντηση στις παγκόσμιες ανησυχίες για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στις ΗΠΑ που ανέτρεψαν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Η απόφαση του 2001 από το συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας, που στήριξε τις αμβλώσεις βάσει της ελευθερίας που κατοχυρώνεται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1789, δείχνει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση θεωρείτο ήδη σε κάποιο βαθμό ως συνταγματικά προστατευόμενο. Ωστόσο, η ρητή ενσωμάτωση αυτού του δικαιώματος στο Σύνταγμα αποτελεί ένα σαφές και αδιάσειστο μήνυμα για την αναγκαιότητα προστασίας και διαφύλαξης των δικαιωμάτων των γυναικών σε μια εποχή που αυτά φαίνονται να αμφισβητούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες: το σώμα σας ανήκει σε εσάς και κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για εσάς», είπε ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στους βουλευτές και τους γερουσιαστές που συνεδρίασαν.

Η ενσωμάτωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα της Γαλλίας αντιμετωπίστηκε με επικρίσεις από διάφορα πολιτικά και κοινωνικά φάσματα, καθώς αναδεικνύεται η διχαστική φύση του θέματος. Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία, υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή από τον πρόεδρο Μακρόν είναι μια πολιτική κίνηση που στοχεύει στο κέρδος πολιτικών πόντων, παρά την ευρεία υποστήριξη του δικαιώματος στην άμβλωση από το πολιτικό φάσμα της δεξιάς. Αντιθέτως, η Πασκάλ Μορινιέρ, εκπροσωπώντας την Ένωση Καθολικών Οικογενειών, εκφράζει την άποψη ότι η απόφαση αυτή συνιστά ήττα για τους αντιπάλους της άμβλωσης, καθώς και για τις γυναίκες και τα μελλοντικά παιδιά που δεν θα γεννηθούν.

Αυτές οι αντιδράσεις αποτυπώνουν την πολυπλοκότητα του ζητήματος της άμβλωσης στην κοινωνία και τον πολιτικό διάλογο. Από τη μία πλευρά, υπάρχει η άποψη ότι η ενίσχυση του δικαιώματος στην άμβλωση μέσω της συνταγματικής του κατοχύρωσης αποτελεί ένα βήμα προόδου στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Από την άλλη, ορισμένοι το εκλαμβάνουν ως μια ήττα για τις αξίες που πρεσβεύουν, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X